DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 20845400,79%
Edirne

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

Toplu sözleşme halayı     

Toplu sözleşme halayı     

ABONE OL
11 Ekim 2022 10:24
Toplu sözleşme halayı     
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Belediyesi Personel A.Ş. ile DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası ile 1 Temmuz 2022 tarihinden geçerli olacak toplu iş sözleşmesi imzalandı. Atılan imzalar sonrası belediye işçileri zamlı maaşlarını çalan davulla zurna eşliğinde halay çekerek kutladılar.

Edirne Belediyesi önünde Edirne Belediyesi Personel A.Ş. ile DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası arasında toplu iş sözleşmesi töreni düzenlendi. Törene; Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Genel İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan, sendika temsilcileri ile belediye işçileri katıldı.

“BU TABLOYU YARATAN HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Törende konuşan Genel İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan, her anlamda sıkıntılar yaşandığını ve herkesin etkilendiğini belirterek, “Belediyelerimiz de etkileniyor. Çalışanlar üyelerimiz de etkileniyor. Çünkü iyi giden bir şey yok. Bugün ekonomik kriz, siyasal krizin bize bıraktığı enkazın tam ortasındayız. Günü kurtarma gibi bir görevimiz olamaz. Bugün aldığımızın üç ay sonra bir anlamının olmadığı bir dönemdeyiz. Böyle bir şey olabilir mi? Üç ay sonrasını, beş ay sonrasını, bir yıl sonrasını görebilmeliyiz bu ülkede. Ama göremiyoruz. Tek bir nedeni var. O da bu ülkenin yönetim şeklidir. Bu ülkede olmayan demokrasidir. Bu ülkede olmayan hukuktur. Ve olmayan üretimdir. Dolayısıyla bizim emeğimize Edirne Belediyesi’nde çalışan arkadaşlarımızın emeğine, aşına, evine kadar gelen bir sıkıntılı süreçtir. Sendikamız, Genel İş Sendikası Ücret Sendikacılığı yapan bir sendika değil. Tabii ki hak ettiğimizi sonuna kadar talep ediyoruz. Edeceğiz de. Ama sadece günü kurtaran sadece günübirlik problemleri, sorunlara bakan bir sendika değiliz. Genel İş Sendikası olarak biz hazırız. Bu karanlığa hayır demeye, aydınlık geleceğimize evet demeye hep birlikte hazırız” dedi.

“TOPLU SÖZLEŞMENİN GEÇERLİLİĞİ 1 TEMMUZ’DAN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK”

Belediye Başkanı Recep Gürkan da emeğin en yüze değer olduğunu belirterek, “Yaşamımızın neredeyse bilinçlendiğimiz dönem bir ekmek tutmadan önce, ekmek sahibi olmadan önce öğrendiğimiz bir refleks. Emeğin en yüce değeri olduğu. Kuşkusuz emek mücadele istiyor. Alın teri istiyor, göz nuru istiyor. Bazen tırnaklarınızla kazımanızı istiyor. Bugün sayın genel başkanın da katılımıyla toplu sözleşmemizi imzalayacağız. Tabii bu toplu sözleşmenin geçerliliği bugünden imza tarihinden itibaren değil 1 Temmuz’dan bu yana olacak. Dolayısıyla iki aylık, iki buçuk aylık, ne kadar bilmiyorum arkadaşlar hesaplayacaklar onu. O farkları da hesaplarınıza yatıracağız ama hemen yarın beklemeyin. Kuşkusuz şöyle bir sistem yok. Sendika geldi bu kadar istedi. İşte belediye de hemen personel A.Ş. Bu kadar verdi. Arkadaşlar, sendikacı arkadaşlarımız, iş yeri temsilcilerimiz sizlerin adına bir nebze daha, bir kuruş daha üstüne koyabilmek için gerçekten çok ciddi uğraş verdiler. Biz de tabii belediyenin bütçesine göre ödeyebileceğimiz bir miktara bunu ayarlamaya çalıştık, tutmaya çalıştık. Gerçekleri konuşalım. İmza atmak kolay. Ama sizlerin çok iyi bildiği gibi uzun yıllardır, bir gün geçirmeden maaşlarınızı, fazla mesailerinizi gününde ödüyoruz. Bunu Türkiye’de kaç tane belediye yapıyor ya da yapabiliyor? Bunu bir suçlama olarak da söylemiyorum. Bir eksiklik olarak da söylemiyorum. Ama herkesin durumu ortada.  Belediyelerin durumu ortada. İşveren anlamında personel şirketlerinin durumu ortada. Gerçekten çok zor günlerden geçiyoruz. Cumhuriyet tarihinin ekonomik en sıkıntılı günlerinden geçiyoruz. Toplu sözleşmemiz herkese hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

Atılan imzaların ardından Belediye Başkanı Gürkan, Genel İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan ve belediye işçileri toplu sözleşmeyi halay çekerek kutladılar.

İŞÇİLERİN MAAŞLARINDA YÜZDE 80 İLA YÜZDE 140 ARTIŞ YAPILDI

Yenilenen sendika sözleşmesi ile eski sözleşme şartları üzerine işçilerin maaşında yüzde 80 ile yüzde 140 oranında artış yapıldı. Böylece 2022 sonuna kadar Edirne Belediyesi Personel A.Ş’ye bağlı işçilerin sosyal haklarla birlikte en düşük maaşı 8 bin 600TL, en yüksek maaşı da 11 bin TL oldu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.