DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 20903961,29%
Edirne

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

TÖS Sabahattin Ali’yi andı

TÖS Sabahattin Ali’yi andı

ABONE OL
4 Nisan 2023 11:23
TÖS Sabahattin Ali’yi andı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tüm Öğretmenler Sendikası (TÖS) Edirne İl Başkanı Gökay Bilgin, Türk edebiyatının usta şair ve yazarlarından Sabahattin Ali’yi katledilişinin 75’inici yılında saygıyla andıklarını söyledi.

Türk edebiyatının klasikleri arasına giren “Kürk Mantolu Madonna” ve “Kuyucaklı Yusuf” gibi pek çok önemli roman, öykü ve şiirin yazarı olan Sabahattin Ali, aramızdan ayrılışının 75’inci yılında anılıyor.

TÖS Edirne İl Başkanı Gökay Bilgin, Sebahattin Ali’nin ölümünün 75’inci yılı nedeniyle yaptığı açıklamada, 25 Şubat 1907 tarihinde Gümülcine Sancağı’na bağlı Eğridere’de doğan Sabahattin Ali’nin, 21 Ağustos 1927 tarihinde öğretmenlik diplomasını aldığını belirterek, “Sabahattin Ali, ilk görev yeri Yozgat Merkez Cumhuriyet İlkokulu olmuştur. Yozgat’ta yaşadığı 1 yıl süre boyunca da birçok şiir ve öykü yazdı” dedi.

Bilgin, usta yazar Sebahattin Ali’nin her ne kadar sol görüşlü olması ve komünizmi desteklemesi sebebiyle defalarca ceza alsa da, aslında hiçbir zaman bir komünist olmadığını dile getirdiğini belirterek, “Yazdığı yazılar hem sağ hem de sol kesimi eleştiriyordu. Bu nedenle de birçok kişi tarafından tepki topladı. Bir dönem Aziz Nesin ile birlikte Markopaşa dergisini çıkardı. Dergide siyasi ve mizahi yazılar yayınlanıyordu. Çok kısa bir süre içerisinde ciddi oranda tiraj yakalayan dergide, isimsiz yayınlanan bazı yazılar yüzünden Sabahattin Ali bir kez daha hapis cezasına çarptırıldı. Bu cezası bittikten sonra Ali Baba dergisini çıkardı ve yine yayınladığı bir öykü olan Sırça Köşk nedeniyle hüküm giydi” dedi.

Sabahattin Ali’nin her yazdığının olay olduğunu, hayatının en verimli çağlarını hapishane duvarları arasında geçirmiş ve ölümünün de bir o kadar acı verici olduğunu belirten Bilgin, “Fakat o 41 yıllık kısacık ömrüne kocaman bir hayat sığdırmış. Hepsi birbirinden değerli ve ders alınası eserler bırakmıştır. Defalarca hüküm giymesine, ekonomik sıkıntı çekmesine, yazma özgürlüğü kısıtlanmasına rağmen hayata hep pozitif bakmış. Hücre cezası alıp okumasının bile yasaklandığı bir gün, cama yapıştırılan gazete kağıdını sökerek okuduğu anlatılır. Tüm Öğretmenler Sendikası (TÖS) Edirne İl Yönetim Kurulu olarak, “Biz istiyoruz ki, bu memlekette yapılan her iş, üç beş kişinin çıkarına değil, bu toprakları dolduran milyonların yararına olsun” diyen, 41 yıllık kısa sayılabilecek yaşamına çok önemli roman, şiir ve hikayeleri sığdıran Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli yazarlarından Sabahattin Ali’yi 75. ölüm yıldönümünde saygıyla anıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.