DOLAR 32,3306 0.24%
EURO 35,1029 -0.08%
ALTIN 2.295,090,79
BIST 9.045,562,71%
BITCOIN 22767490,66%
Edirne
22°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Trakya Birlik mağdur etmeyecektir”

“Trakya Birlik mağdur etmeyecektir”

ABONE OL
5 Ekim 2021 13:07
“Trakya Birlik mağdur etmeyecektir”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, Trakya Birlik’in ayçiçeği fiyatını güncellemesi sonrası 5 liradan ürününü verenlerin birlik tarafından güncellenen fiyata göre farklarını alacağını söyledi. Üreticinin 6 liradan beklentisi ile şu anki verilen fiyatlarla mutlu olmadığını kaydeden Arabacı, destek maliyetlerinin de bakanlık tarafından girdi maliyetlerine göre yükseliş göstermesini talep ettiklerini ifade etti.

“TRAKYA BİRLİK PİYASA YÜKSELİŞİNE GÖRE MAĞDUR ETMEMEK İÇİN FİYAT GÜNCELLEDİ”

Trakya Birlik’in son fiyat güncellemesini değerlendiren Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı “Biliyorsunuz ayçiçeği fiyatını Trakya Birlik daha önce avans fiyatı olarak açıklamıştı. Fakat piyasaların yükselmesiyle birlikte özel sektördeki arkadaşlarımızda fiyat güncelledi. Bugün 40 yağ 5 buçuk lira yağ gibi rakam açıklandı. Borsada da ortalaması 500 liranın üzerinde seyrediyor. Doğal olarak Trakya Birlik de ortakları mağdur etmemek adına onlarda fiyatını güncelledi. İnşallah bu günden güne ayçiçeğinde yükseliş var. Bu yükseliş olduğu sürece, piyasa yükseldiğinde Trakya Birlik, üreticisini mağdur etmeyeceğini, fiyatını güncelleyerek üreticilerinin yanında olduğunu göstermiş oldu bu hamleyle. İnşallah bundan sonra üreticileri mağdur etmeyerek piyasalara göre tekrar fiyatlarını günceller. Gübre en büyük yükselişte, bunların karşısında tabi ayçiçeği fiyatları da yükseliyor. İnşallah bu şekilde devam eder. Çiftçimiz için hayırlı olur inşallah” dedi.

“GİRDİ MALİYETLERİNE GÖRE DESTEK MALİYETLERİ AYNI ORANDA YÜKSELMELİ”

Desteklerin, girdi maliyetlerine göre artış göstermesini istediklerini vurgulayan Arabacı “Biz her yıl tekrarlıyoruz. Her yıl yükselene piyasa oranında yani gerçek girdi maliyetlerimiz yükseliyorsa, destek maliyetlerinin de aynı oranda yükselmesi gerektiğini talep ediyoruz bakanlığımızdan. İnşallah bunu göz önünde bulundururlar. Her yıl bu yükselen piyasa oranında bakanlığın gerekli müdahaleyi yapacağına inanıyorum” dedi.

“6 LİRA OLURSA ÜRETİCİ MEMNUN OLACAK”

Çiftçinin şu anda memnun olmadığını herkesin 6 lira gibi ücret beklediğini dile getiren Arabacı, “Biz daha sezonun başında söylemiştik. Üreticinin beklentisi bugün 40 yağ 6 lira bazında olması gerektiğini söylemiştik. Çünkü bu girdi maliyetlerini göz önünde bulundurursak anca 6 lira civarında olursa çiftçiyi tatmin edecekti. Bugüne kadar olan fiyatlar zaten çiftçinin beklediği ve memnun olduğu fiyatlar değildi. Hatta biz 6 Liradan söz ediyorduk, şu an 40 yağ 5 bin 400 lira açıkladı Trakya Birlik. Bu 6 lira bazında olursa üreticimiz memnun olacaktır. Çünkü bizim girdi maliyetlerimiz durmuyor hala yükselişte. Bir nebze olsun destek olacaktır” dedi.

“5 LİRADAN DÖKEN ÜRETİCİ FARKINI ALACAK”

Yüzde 40 yağ oranlı ayçiçeğinin 5 lira olduğu sürece ürününü satan üreticinin mağdur edilmeyeceğini kaydeden Arabacı, “Edirne’de hasat bitti sayılır. Çok nadir bölgelerde yeşil olan kısımlar kaldı. Üreticimizin birçoğu da gerek Trakya Birlik’e gerek Ticaret borsalarına ürününü sattı. Yüzde 40 yağ oranla ayçiçeği 5 lira olduğu dönemlerde satıldı. Çoğunun tabi geri dönüşü yok. Tabi Trakya Birlik’e döken arkadaşlarımız bu güncellenen fiyat üzerinden farkını alacak. O yüzden biz Trakya Birlik’in ayakta kalmasına inanan üreticileriz, ortaklarıyız. Trakya Birlik’in üreticisini mağdur etmeyerek bu yükselen piyasa ile üreticine gerekli desteği vereceğini düşünüyorum. Önümüzdeki günlerde yine fiyatlarda bir düzeltme olursa umuyorum Trakya Birlik fiyatını güncelleyecektir” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.