DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 20832763,23%
Edirne

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Trakya Birlik’ten yatırım atağı

Trakya Birlik’ten yatırım atağı

ABONE OL
13 Kasım 2021 22:39
Trakya Birlik’ten yatırım atağı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akgün, tüm dünyada pandemi etkisiyle ham madde piyasalarında yaşanan çok ciddi yükselişlerle rağmen doğru hamleler gerçekleştirerek, geçtiğimiz yılı birlik adına en yüksek karlılığa ulaşılan iş yılı olarak kapattıklarını söyledi. Akgün ayrıca bu yıl birliğe bağlı fabrikalarda önemli yatırımlara imza atacaklarını belirterek, entegre tesislerinde rafine yağ üretim kapasitesini artıracaklarını belirtti.

Trakya Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği’nin (Trakya Birlik) 2019-2020 İş Yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı dün gerçekleştirildi.

Genel Kurul’un açılış konuşmasını yapan Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akgün, bütün dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınını değinerek, “Pandemi döneminde maalesef camia olarak üzücü günler geçirdik. Çok kıymetli büyüklerimizi kaybettik. Ebediyete intikal eden yöneticilerimizin ortaklarımızın ve yakınlarının derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Tüm kayıplarımıza Allahtan Rahmet ve Camiamıza tekrar başsağlığı dilerim” dedi.

2019-2020 ayçiçek üretim sezonuna değinen Akgün, “Birliğimiz, 23.08.2019 tarihinde 2019/2020 iş yılı yüzde 40 yağ oranlı yağlık ayçiçeği tohumu için 2.500 TL/ton ön alım fiyatı açıklamış olup, son 10 yılın en yüksek mübayaa rakamına erişilerek 332 bin ton yağlık ayçiçek tohumu alımı gerçekleştirmiştir” dedi.

Yağlık ayçiçeği tohumu üretiminin en yoğun şekilde yapıldığı Trakya’da hasadın ağustos ayında 2.300-tl/ton seviyesinde başladığını belirten Akgün şunları söyledi;

“Birliğimiz ürün fiyatının en az 1’e 2 buğday paritesini karşılaması ve bölgemiz üretim maliyetleri üzerinden çiftçilerimizin para kazanacağı bir noktada belirlenebilmesi için yoğun çalışma ve temaslarını sürdürmüş tüm bu çaba ve gayretlerin sonucunda Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli tarafından yüzde 40 yağlı standart ürün için 2.500-tl/ton fiyat açıklanmıştır. Bakanımızca referans alım fiyatının açıklamasını takiben bu fiyatı destekleyecek gümrük vergisi uygulamaları ise yağlık ayçiçeği tohumunda uygulanan verginin yüzde 20’den yüzde 27’ye yükseltilmesi olarak açıklanmış bu açıklama ile birlikte piyasa fiyatları da ilk etapta referans fiyat seviyesi olan 2.500 TL/ton seviyelerine ulaşmıştır. Hasadın ilerlemesiyle birlikte bütün üretim bölgelerinde piyasaya yüksek miktarda ürün arzının başlaması, Karadeniz havzasındaki ülkelerde yüksek rekolte beklentisi ve devir stokları nedeniyle ekim kasım 2019 ithal ürün fiyatlarının hızlıca 350 dolar ve altına gevşemesiyle  yüzde 27’ye yükseltilen gümrük vergisi oranı harman döneminde dahi ithalatı engelleyememiş ve yine açıklanan takvim çerçevesinde 31.01.2020 tarihinde gümrük vergilerinin yüzde 13’e inecek olmasının etkisiyle yağlık ayçiçek alım fiyatları eylül ayı ortalarında hızlıca 2.200 TL/ton ve daha aşağı seviyelere gerilemiştir” dedi.

“AYÇİÇEK ÜRETİCİSİNİN EN BÜYÜK DOSTU TRAKYA BİRLİKTİR”

Geçtiğimiz yılın ağustos ayında yağlık ayçiçek tohumunda gümrük vergisi oranının yüzde 27’ye yükseltilmesi ile yurt içi fiyatlar bakımından olumlu olmakla birlikte yerli tohumun ülke ihtiyacını karşılayabileceği tarihe kadar ithalatın engellenmesi konusunda yetersiz kaldığını belirten Akgün, “Daha ağustos ayından başlayarak harman döneminde yapılan çok ciddi miktardaki ithalatlar yurtiçi yağlık ayçiçek tohumu fiyatlarını baskı altına  almıştır. Tüm bu olumsuz gelişmeler karşısında piyasa ayçiçek tohum fiyatları Birliğimiz alım fiyatının yüzde 15’e varan daha düşük seviyede fiyatlanmasına neden olmuştur. Bakanlığımızın açıkladığı fiyata başından sonuna riayet eden tek Kurum Trakya Birlik olmuştur. (Ortak olsun olmasın ayçiçek üreticisinin en büyük dostu Trakya Birliktir!) Tüm bu yaşanan olumsuz gelişmelerin karşılığı olarak 2019/2020 iş yılının ilk altı ayında sanayicilik faaliyetlerimizde maalesef zarar eder pozisyona gelinmiştir” dedi.

“KÖTÜ BAŞLAYAN İŞ YILINI EN YÜKSEK KARLILIĞA ULAŞILAN İŞ YILI OLARAK TAMAMLADIK”

Akgün, “Zor geçen ticari ve sınai faaliyetlerimizin toparlanarak zararla kapanması kuvvetle muhtemel olan iş yılı faaliyetlerinin karla kapatılması noktasında; henüz pandemi sürecinin başında ve covid-19 salgınının Çin’de yayılmaya başladığı erken evrede emtia piyasalarında ve dünya lojistik zincirindeki olası etkileri konusunda öngörülü davranarak, gerek elimizdeki hammaddeyi muhafaza etmemiz gerekse de yurt dışı piyasalardan ileriye dönük uygun fiyatlı ve yüksek miktarda hammadde tedariğinde bulunmamız işyılının ikinci yarısında tüm dünyada pandemi etkisiyle hammadde piyasalarında yaşanan çok ciddi yükselişlerle birlikte elde ettiğimiz pozisyon karları kötü başlayan iş yılını mali olarak Birlik adına en yüksek karlılığa ulaşılan iş yılı olarak tamamlamamızı sağlamıştır” dedi.

“YÜKSEK KREDİ İSTİHSALİNİN SAĞLANDIĞI BİR İŞ YILI OLDU”

Akgün, “2018/2019 iş yılı, Ortaklarımıza sağladığımız uzun vadeli ayni ve nakdi tarımsal girdi tedariğinde 244 Milyon TL’ye ve kısa vadeli ve özel kampanyalı kredilerle 234 Milyon TL birlikte toplamda 478 Milyon TL’ye ulaşarak yüksek kredi istihsalinin sağlandığı iş yılı olarak başarıyla tamamlanırken, bu çerçevede karma yem ve rafine yağ satışlarında ulaşılan satış rakamları  son Yılların ortalamasını yakalamıştır” dedi.

“ÇOK ZORLU BİR İŞ YILINI KARLI KAPATTIK”

Akgün, 2019/2020 iş yılında Trakya Birliğin yüksek satış ve üretim rakamlarına ulaştığına dikkat çekerek, “2019/2020 iş yılında 87 milyon 515 bin 17 TL karlılığa ulaşılarak ekonomik anlamda çok zorlu bir iş yılını yaptığımız öngörüler ışığında gerçekleştirdiğimiz doğru ticari hamlelerle karlı bir şekilde kapatmayı başardık” dedi.

“60 MİLYONU AŞAN BİR PARA ORTAKLARIN CEBİNDE KALDI

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ortakların girdi maliyetlerini düşürerek elde ettikleri kazancı artırmak amacıyla yurt dışından üre gübresi tedarik ederek ortakların istifadesine sunduklarını belirten Akgün, “Trakya Birlik Üre gübremizin yurt dışı piyasalardan tedariğine daha yüksek miktarda devam ettik. Bu yıl yaklaşık 39 bin ton üre gübresini günümüz koşullarına göre çok çok iyi bir fiyatla ürün teslim eden ortaklarımızın istifadesine sunduk. Bu hizmetlerimizi önümüzdeki iş yıllarında da artırarak sürdürmeyi hedefliyoruz. İçinde bulunduğumuz iş yılında ortaklarımıza sağladığımız İskontolu rafine yağ ve ürün teslim eden ortaklarımıza çok özel şartlarda tedarik ettiğimiz üre gübresi vasıtasıyla da toplamda 60 milyonu aşan bir paranın ortaklarımızın cebinde kalmasını sağladık bunu da bir nevi ilave kar payı gibi görmenin yerinde olacağını düşünüyorum” dedi.

“YAĞLIK AYÇİÇEĞİ KIYMETLİ HALE GELDİ”

Akgün, dünyada pandeminin etkisiyle tarımsal emtia fiyatlarında yaşanan yüksek fiyat artışları, döviz kurlarında yaşanan ciddi yükseliş etkisi ve geçen harman döneminde çiftçi aleyhine yaşanan fiyatlama dinamikleri nedeniyle ülkemizde rekoltenin bir önceki sezona göre yaklaşık 200-250 bin ton seviyesinde azalması nedeniyle yağlık ayçiçeği ürünün çok kıymetli bir hale geldiğine dikkat çekerek, 2021/2022 üretim sezonuna ilişkin Türkiye genelinde yaklaşık 6 Milyon dekar alanda yağlık ayçiçek ekimlerinin çok büyük oranda tamamlanmış bulunduğunu söyledi.

“RAFİNE YAĞ ÜRETİM KAPASİTEMİZİ ARTIRIYORUZ”

Bu yıl birliğe bağlı fabrikalarda önemli yatırımlara imza atacaklarını belirten Akgün, “Bu yıl fabrikalarımız da önemli yatırımlara imza atıyoruz; Entegre tesislerimizde rafine yağ üretim kapasitemizi 400 ton/gün den 600 ton/ton güne çıkarıyoruz. Sözleşmesi imzalanmış ve üretimi devam eden kapasite artışının yılın son aylarında devreye almaya planlıyoruz. Sözleşmesi imzalanmış ve üretimi devam eden kapasite artışının yılın son aylarında devreye almaya planlıyoruz” dedi.

Akgün’ün konuşmasının ardından Mimar Sinan Spor Salonu’nda gerçekleştirilen genel kurul, saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın söylenmesiyle başladı.

Daha sonra genel kurul için divana üye seçimi yapıldı.

Divan üyeliklerinde Divan Başkanlığı’na Durgut Ersoy, Başkan Vekilliği’ne Levent Kızıltan, Katip Üyelikler’e ise Muzaffer Borucu ve Hakkı Çetin getirildi.

Ardından genel kurul gündem maddeleri ile devam etti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.