DOLAR 32,4970 -0.15%
EURO 34,9404 0.26%
ALTIN 2.435,780,53
BIST 9.716,77-0,05%
BITCOIN 2074748-1,45%
Edirne
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Türkiye ihracatta tarih yazdı

Türkiye ihracatta tarih yazdı

ABONE OL
16 Ağustos 2021 12:03
Türkiye ihracatta tarih yazdı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sınır Kapılarında incelemelerde bulunmak üzere Edirne’ye gelen Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye’nin, Cumhuriyet tarihinde ilk defa 200 milyar dolar ihracatı geçtiğini belirterek, “Önümüzdeki yıl da inşallah bunun üzerine koyarak yukarılara gitme hedefindeyiz” dedi.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere geçtiğimiz cumartesi günü Edirne’ye geldi. Bakan Muş, kentte ilk ziyaretini partisinin Edirne İl Başkanlığına yaptı.

AK Parti İl Başkanlığı’na girişte Bakan Muş, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, İl Başkanı Belgin İba ve partililer tarafından karşılandı.

Buradaki konuşmasına yaşanan sel felaketinde hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet dileyerek başlayan Bakan Muş, “Bu yıl doğal afetlerle büyük bir mücadele içindeyiz. Sadece Türkiye’de değil dünyanın birçok yerinde hem seller hem yangınlar. Aşırı yağış, bir tarafta aşırı ısınma, aşırı sıcaklıklar ve kuraklık maalesef bu tip olayları tetikleyebiliyor” dedi.

Edirne’nin Türkiye’nin batıya açılan kapısı ve yüzü olduğunu belirten Bakan Muş, kente hükümetin birçok yatırım yaptığını ve yapmaya devam ettiğini söyledi.

Bu yılki tahmini büyümenin yüzde 8’in üzerinde olacağını belirten Bakan Muş, “Geçen sene 1,8 ekonomimiz büyüdü. Bu sene en son bir araştırma şirketi, bu reyting şirketlerinin bir tanesi, Türkiye’nin büyüme hızını daha önce düşürenler, şimdi tekrar 7,9’a çıkartmışlar. Bizim tahminimiz aslında 8’in üzerine çıkacağı yönünde” dedi.

İHRACATTA 200 MİLYAR DOLAR AŞILDI

Koronavirüs salgını ile birlikte dünyada ticaretin yeniden şekil değiştirdiğini belirten Bakan Muş, “Türkiye olarak Cumhuriyet tarihinde ilk defa 200 milyar dolar ihracatı geçtik. Sınır kapılarımızdaki işleyişi, aksaklıkların olup olmadığını yerinde bakıp oraları incelemek için buradayız. Buradan Avrupa’ya çok ciddi bir sevkiyat var. Bizim ihracatımızın yarısından fazlası Avrupa Birliği ve Avrupa Birliği olmayıp ama Avrupalı olan ülkelere yapılıyor. Dolayısıyla bizim için burası çok önemli. 200 milyar dolar inşallah yıl sonunda çok daha farklı noktalara taşınacaktır. Önümüzdeki yıl da inşallah bunun üzerine koyarak yukarılara gitme hedefindeyiz” dedi.

AB’YE TAM ÜYELİK İÇİN MÜCADELE SÜRÜYOR

Türkiye’nin Avrupa Birliği’nin tam üyesi olmak için gereken adımları atmaya devam ettiğini belirten Bakan Muş, şöyle devam etti;

“Türkiye, Avrupa’nın tam üyesi olması için mücadelesini sürdürüyor. Burada karşılaştığımız zorluklar var, karşılaştığımız bazı çifte standartlar var. Biz Avrupa Birliği’ndeki muhataplarımızdan daha adilane bir şekilde davranmalarını istiyor ve bekliyoruz. Bugün Türkiye’yi kabul edilen ülkelerle mukayese ettiğiniz zaman hem gelişmişlik anlamında hem eğitim anlamında hem kültürel anlamda hem ekonomik anlamda aslında onlardan geride değil pek çoğundan daha ileride bir ülke. Ama iş bizi tam üyeliğe almaya geldiği zaman bazı politik hareket ediliyor. Bu da bizi üzüyor. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üye olarak katılmasının sadece Türkiye’nin değil Avrupa Birliği’nin de lehine olacaktır. Türkiye 90 milyona yaklaştı nüfus olarak. Avrupa Birliği’nin nüfus olarak yüzde 25’ini oluşturuyor. Bugün 10 bin dolar civarında nominal kişi başına düşen gelir. Bu 40 bin dolara çıktığı zaman nominal olarak Türkiye’deki ekonomik hareketi ve ekonomik aktiviteyi düşünün, buradan Avrupa Birliği’nin tamamı faydalanacak” dedi.

VALİLİĞİ ZİYARET ETTİ

Bakan Muş, Ak Parti İl Başkanlığının ardından Edirne Valiliğini ziyaret etti. Burada Edirne Valisi Ekrem Canalp tarafından karşılanan Bakan Muş, Valilik şeref defterini imzaladı. Ardından makamda basına kapalı gerçekleştirilen görüşmede Bakan Muş, Vali Canalp’ten kent ve yatırımlar hakkında bilgiler aldı.

KAPIKULE SINIR KAPISINDA İNCELEME

Bakan Muş Valilik ziyaretin ardından Kapıkule Sınır Kapısı’nda incelemelerde bulundu. Burada Trakya Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Nihat Kınık ve gümrük personeli tarafından çiçeklerle karşılanan Bakan Muş, Trakya Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğünün çalışmaları hakkında yetkililerden brifing aldı. Bakan Muş daha sonra Kapıkule Gümrük sahasında incelemelerde bulundu. Bakan Muş ayrıca Hamzabeyli ve İpsala Sınır Kapısı’nı da ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.