DOLAR 32,4933 0.1%
EURO 34,8164 0.2%
ALTIN 2.475,080,54
BIST 9.530,47-0,18%
BITCOIN 1998071-4,09%
Edirne
13°

HAFİF YAĞMUR

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Türkiye Sohbetleri” toplantısı düzenlendi

“Türkiye Sohbetleri” toplantısı düzenlendi

ABONE OL
4 Şubat 2023 17:24
“Türkiye Sohbetleri” toplantısı düzenlendi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de Cumhuriyet’in 100. yılında “Türkiye Yüzyılı” vizyonu kapsamında “Türkiye Sohbetleri” toplantısı gerçekleştirildi.

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Toplantı Salonunda düzenlenen “Türkiye Sohbetleri” toplantısı;  Cumhurbaşkanı Danışmanı ve Sivil Dayanışma Platformu Başkanı Ayhan Oğan, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı ve Sağlık ve Gıda Politikaları Kurul Üyesi Ahmet Selim Köroğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı İsmail Ergüneş ve Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık’ın katılımı ile geçekleşti.

Toplantının açılışında Edirne ile ilgili bilgiler veren Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, Edirne’nin Osmanlıya yaklaşık 1 asır başkentlik yaptığını ve çok önemli kent olduğunu vurguladı.

Edirne’nin dinamikleri olduğunu belirten Vali Kırbıyık, bunların ise tarım, kültür ve turizm, dış ticaret ve diğerinin ise Edirne Sarayı’nın ihyası olduğunu belirtti.

Kentin verimli arazilere sahip olduğunu belirten Vali Kırbıyık, “Bizim toplam coğrafyamızın yaklaşık yüzde 55’i tarım arazisi ve çok şükür ki 1 m2 dahi boş arazi yok neredeyse arazilerimizin yüzde 100’ü ekilebilir ve biçilebilir durumda. Çiftçilerimiz de bu faaliyetleri var güçleriyle sürdürüyorlar. 2022 yılında yaklaşık 17 milyar liralık tarımsal hasıla üretti bu şehir” dedi.

Edirne’nin adeta bir açık hava müzesi olduğundan bahseden Vali Kırbıyık, “Bin 368 adet tescilli kültürel varlığa sahip bir şehir. Tabii şehrin çok başat eseri olan Selimiye Camisinden tutun, Edirne kervansaraylarına, hanlarına, köprülerine her noktada birçok şehre nasip olmayacak kadar tarihi yapı görüyoruz. Sadece tarihi varlıklarıyla da değil, doğal güzellikleri itibariyle baktığımızda ayrıcalıklı bir konuma sahibiz.  Bugün itibariyle Saros bölgesinde yaklaşık 175 km’lik bir sahil bandına sahip ve 100 binlerce insan özellikle İstanbul ve Balkan coğrafyasından yüz binlerce insanı orada misafir eden, çeken bir cazibe merkezi konumunda. İlin önemli potansiyellerinden bir tanesi de bu başlıkta ifade ettiğimiz husus” dedi.

Vali Kırbıyık, Edirne’nin hem Bulgaristan’a hem Yunanistan’a açılan 4 sınır kapısına sahip olduğunu belirterek, “Geçtiğimiz yıl 6,2 milyon kişi Türkiye’ye giriş yaptı. Bunun 2,2 milyona yakını Bulgaristan’dan Bulgaristan vatandaşlarıydı ve büyük oranda da alışveriş amaçlı şehrimizde bulundular. Yine özellikle yaz aylarında Avrupa’da yaşayan gurbetçilerimizin, memleketlerini geçerken, şehrimizi tercih etmeleri, buradan geçmeleri ve özellikle bu sene çok daha fazla vakit geçirdiler şehrimizde. Onların ziyaretleri, onların buraya ayırdıkları vakit şehrimiz açısından büyük bir kazanım oldu.

Edirne Sarayı’nın ihyasına da değinen Vali Kırbıyık, Edirne Sarayı’nın ihyasını son derece önemli görüyoruz. Çünkü geçmişle geleceğimiz arasındaki bağı kuracak en önemli unsur. Orada da Sayın Cumhurbaşkanımızın onayları ile birlikte Edirne Sarayı’nın ihyasını Milli Saraylar Başkanlığımız devraldı. Çok hızlı bir aksiyon planı hazırladılar. Önümüzdeki süreçte de inşallah bir nevi ahlat modeli olarak adlandırıyoruz. Nasıl ahlat da Türklerin Anadolu’ya açılan bir kapısı olarak görülüp özel bir önem atfediyorsa, burası da Türklerin hem Balkanlara hem İstanbul’a açılan kapısı. İnşallah önümüzdeki yıllardan itibaren burada tarihi konumuna uygun bir şekilde İstanbul’un Fethi etkinliklerinin devletin en üst ricali ile birlikte kutlanacağı bir düzenleme olacağını ümit ediyoruz” dedi.

Ardından konuşan Cumhurbaşkanı Danışmanı ve Sivil Dayanışma Platformu Başkanı Ayhan Oğan, Türkiye’de son 20 yılda büyük devrim ve reformlar yapıldığını belirterek, “Bundan sonrası için Türkiye’de yapılacak işler, cumhuriyetimizin 100. yılında Türkiye yüzyılını oluşturacak vizyon çerçevesinde ele alınacak. Hükümetimizin ve sayın Cumhurbaşkanımızın bu noktada kararlılığı tamdır. Türkiye, son 20 yıl içerisinde enerji, ulaşım altyapısı, sağlık altyapısı, teknoloji ve yetişmiş insan kaynağı sorununu çözdü. Türkiye son 200 yılda belki de en güçlü dönemini hazinesiyle, altyapısıyla, insan kaynaklarıyla, enerjisiyle ve vizyonuyla oluşturabilecek bir güce sahip. Bu çerçevede Türkiye’nin yeni yüzyılını yeniden beraber inşa edeceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı ve Sağlık ve Gıda Politikaları Kurul Üyesi Ahmet Selim Köroğlu da dünyadaki güç merkezinin batıdan doğuya doğru kaydığını ifade ederek, “Dünyada yeni bir küresel sistem oluşurken boşluklar meydana geldi. Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde küresel masada yer almak için gerekli hazırlıkları yaptı” dedi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı İsmail Ergüneş ise Türkiye’nin 2002’den beri yaptığı çalışmalarla “Türkiye Yüzyılı” vizyonunun temellerini attığını belirterek, “Sosyal devlet dediğimiz şey ‘kimsesizin kimi olmak’ demektir. Bugün gururla ve iftiharla söyleyebilirim ki sosyal devlet anlamında onun hakkını veren dünyadaki tek ülke Türkiye’dir diyebiliriz. Sosyal koruma kalkanını, sosyal güvenlik, sosyal yardımlar ve sosyal hizmetler dediğimiz bu ana alanları çok farklı bir boyuta taşıdık. Paradigma değişikliği yaptık. Biz sessiz devrimi inşa ettik” dedi.

Program, konuşmaların ardından STK temsilcilerinin soru ve sorunlarını dile getirmesi ile devam etti.

Toplantıya, oda başkanları, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda Sivil Toplum Kuruluşu’nun temsilcisi katıldı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.