DOLAR 32,5096 -0.12%
EURO 34,7805 -0.27%
ALTIN 2.423,10-0,27
BIST 9.742,581,01%
BITCOIN 21632700,10%
Edirne
16°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Üreticilere sera naylonu dağıtıldı

Üreticilere sera naylonu dağıtıldı

ABONE OL
2 Haziran 2023 10:17
Üreticilere sera naylonu dağıtıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Örtü Altı Alanların Revizyon Projesi kapsamında Edirne Tarım İl Müdürlüğü tarafından üreticilere sera naylon dağıtımı gerçekleşti. Programa Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, Edirne İl Jandarma Komutanı Albay Suat Dönmez, Edirne Tarım ve Orman İl Müdürü Atilla Bayazıt, Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı ve çok sayıda üretici katılım gösterdi. Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başladı.

Törende konuşan Edirne Tarım ve Orman İl Müdürü Atilla Bayazıt, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nün desteğiyle bu yıl 8 proje hazırladıkları ve bu projeleri bir bir uygulamaya geçirdiklerini belirterek, “Bugün de sizlerle beraber Bakanlığımızın hazırladığı alternatif üretim yöntemlerinin geliştirilmesi projesi kapsamında Edirne’de örtü altı üretim alanlarının revizyonunu gerçekleştireceğiz. Edirne’de il genelinde 306 tane seracılık işletmesi bulunmaktadır ve toplamda 70 bin metrekare alanda üretim yapılmaktadır. Başta domates, salatalık, biber, patlıcan, taze fasulye, marul ve maydanoz olmak üzere birçok ürünü bu seralar altında üretmekteyiz. Bu projenin amacı, üretimi arttırmak ve ürünlerin verimliliği ile kalitesini yükseltmektir. Aynı zamanda yerinde üretim ve yerinde tüketim anlayışıyla Edirne’nin sebze ihtiyacını karşılamayı hedeflemektedir. Projenin bir diğer ayağında özel idaremizin yeni bir sera projesi bulunmaktadır. Bu serada da üretim yapılacak ve yaklaşık 50 üretici bu seradan faydalanabilecek. Özel idaremizin tarım projelerine büyük bir pay ayırdığını belirtmek isterim. Tarım takvimi doğrultusunda bu projeleri hayata geçireceğiz ve önümüzdeki günlerde yeni sera dağıtımını gerçekleştireceğiz. Projenin toplam maliyeti 1.5 milyon değerinde olup, bunun yüzde 60’ını bakanlığımız karşılamaktadır. Yüzde 25’ini özel idaremiz ve çiftçilerimizin katkısıyla tamamlayacağız. Projeden şu anda 81 üretici ve 6 işletme faydalanacak ve bu işletmeler toplamda 49 bin metrekare alanda üretim yapacak. Bu projenin başarılı olmasını temenni ediyorum. Sayın Valimiz Hüseyin Kürşat Kırbıyık’a tarıma ve üreticilere verdiği desteklerden dolayı teşekkür ederim. Ayrıca özel idaremize ve projede emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ederim. Üreticilerimize ve katılımcılara da teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum” dedi.

“TARIM ALANINDA ÖNEMLİ PROJELER”

Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık da Edirne Valiliği ve  Özel İdare imkanları da dahil olmak üzere tarımın gelişmesi için her türlü çabayı, her türlü projeyi ortaya koyup desteklemek gibi bir sorumlulukları ve vizyonu olduklarını belirterek, “Göreve geldiğimiz andan itibaren de bunu paydaşlarımızla, gerek Tarım Müdürlüğümüzle, gerek Özel İdaremizle, gerek diğer arkadaşlarımızla, odalarımızla, birliklerimizle her fırsatta istişare ediyoruz. Tabii bizim sahip olduğumuz avantajlardan bir tanesi de tüm tarım arazilerinin neredeyse ekilebilir ve ekilir halde olması. Dolayısıyla tarımsal hasılayı arttırmak için yapılacak adımlar zaten hemen kendini belli ediyor. Yani bir yandan sulanabilir tarım arazisi miktarını arttırma sorumluluğumuz vardı. Bu konuda hem Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğümüzün Genel Müdürlüğümüzün hem il özel idaremizin önemli yatırımları, önemli çalışmaları devam ediyor. Geçtiğimiz hafta geçtiğimiz günlerde Havsa köylerini de dolaştık. Orada da Özel İdare’den yaptığımız tarımsal sulama projelerini inceledik. Bu da benim açımdan şehrimiz açısından önemli bir iş olduğunu değerlendiriyorum. Uzun yıllar sonra Özel  İdare bütçesine Yaklaşık 25 milyon Türk lirası kadar ödenek konuldu. Ve 14 aylığı kırsal yerleşim sahasında tarımsal sulama altyapımızı ya yeniliyoruz ya baştan yapıyoruz. Yeni bir proje olarak yapıyoruz. Yaklaşık 25 bin dönüme yakın araziyi de bu vesileyle sulamaya açacağımızı planlıyoruz. Bu son derece önemli bir rakam. Bir yandan bahsettiğim gibi Devlet Su İşleri’nin yürüttüğü çalışmalar son derece önemli. Hamzadere projemizle, Çakmak Projesi’nde önemli mesafeler kat edildi. Bu yıl da yatırım programında yer alan ödenekleri çerçevesinde aynı hızla çalışmaya devam edecekler. Meriç sulamasında artık yavaş yavaş sona geliyoruz. Bu yıl bu projenin tamamlanması gibi toplam yatırım bedeli bir milyar Türk lirasının üzerinde büyük bir proje. Son derece hızlı bir şekilde hayata geçmiş olacak 2 yıl gibi bir süre zarfında projeyi tamamlayacağız ve çiftçilerimizin hizmetine sunmuş olacağız. Şehrimizin merkezi, merkez ilçesi ve kuzey için son derece önemli olan Çömlekköy Barajı’nın ihalesi biliyorsunuz şu anda ilanda 6 Haziran itibariyle de bu ihalenin gerçekleşmesini bekliyoruz. ihalenin yapılması sonrasında da yapım sürecinin hızlı bir şekilde gerçekleşmesi, yerine getirilmesi bölge tarımı için son derece önem arz eden çok önemli bir ihtiyacı yerine getirecek olan önemli bir yatırım olduğunu değerlendiriyorum. Bu Çömlekköyü Barajı’nın hayata geçmesine katkı sunan, emek veren karar veren tüm kurumlarımıza, başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere Tarım ve Orman Bakanlığımıza, Devlet Su İşleri Genel Müdürümüze huzurlarınızda çok teşekkür ediyorum. Şimdiden ilimize hayırlı uğurlu olmasını temenni diyorum” diye konuştu.

“BU PROJEDE ÖRTÜ ALTI ÜRETİMİNİN YAYGINLAŞMASINI PLANLIYORUZ”

Kırbıyık “Tabii bir yandan diğer bir husus tarımsal hasılayı arttırmak için yani Sulu Tarım’ın miktarını arttırmak kadar alternatif tarım ürünleri ve tarım çeşitlerini de yaygınlaştırılması. Bu bağlamda da yine Özel İdaremiz başta olmak, Tarım ve Orman Bakanlığımız başta olmak üzere çeşitli projeler uygulanıyor. Onlardan bir tanesi de bu proje. Bu projede de örtü altı tarımının yaygınlaştırılmasını hedefliyoruz. İlimizde biliyorsunuz belirli kitapta henüz, emekleme aşaması diyebileceğimiz ya da başlangıç aşaması diyebileceğimiz seviyelerdeyiz. Ama sahip olduğumuz doğal bir avantaj var. Hemen İstanbul’un arka bahçesiyiz. Biliyorsunuz İstanbul’un yaz sebzesi, meyvesi, büyük oranda Antalya ve Güney hattından geliyor. Yaklaşık binlerce kilometre yol katederek bu sebze ve meyve İstanbul pazarına giriyor. Günümüz koşulları da maliyeti en çok etkileyen hususlardan bir tanesi de ulaşım maliyeti. Biz doğal olarak çok ciddi bir avantaja sahibiz. Hemen İstanbul’un yanı başındayız. Birkaç saat mesafedeyiz. Burada üreteceğimiz her türlü yaz sebzenin, meyvenin İstanbul pazarında fiyat açısından alıcısını son derece rahat bulabileceğimiz bir avantajımızın olduğunu. Düz ve bunu da yaygınlaştırmak için bu çabaları ortaya koyuyor. Bugün de bir örneğini göreceğiz. Yine il özel idaresi kaynakları vasıtasıyla gerek bağcılık gerek ceviz konusunda da ciddi bir proje çalışması yürütüyor arkadaşlarımız. Sonlarına geleceğiz ve sahada uygulamasına tatbikini hep birlikte göreceğiz. Ben bu bağlamda bu projelerin hayata geçmesinde emek sarf eden Tarım ve Orman İl Müdürümüz başta olmak üzere çalışma arkadaşlarına teşekkür ediyorum. Projemizin ilimize, şehrimize. Vatandaşlarımıza hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum” dedi.

Program Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık ve Edirne Tarım ve Orman İl Müdürü Atilla Bayazıt’ın üreticilere toplu fotoğraf çektirmesin sonrası son buldu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.