DOLAR 32,3849 0.2%
EURO 35,0710 -0.04%
ALTIN 2.325,410,27
BIST 9.091,370,13%
BITCOIN 2278908-1,09%
Edirne
24°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Uyum Buluşmaları”nın son etabı tamamlandı

“Uyum Buluşmaları”nın son etabı tamamlandı

ABONE OL
13 Kasım 2021 15:44
“Uyum Buluşmaları”nın son etabı tamamlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Gökçe Ok, Türkiye Cumhuriyeti devleti milletinden almış olduğu yetki ve iradeyle, dünyanın hiçbir ülkesinin geliştiremediği bir kapasiteyle göç politikalarını akılla, bilimle, mantıkla kurgulayıp yönettiğini söyledi.

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanlığı ve Alman Uluslararası İş Birliği Kurumu’nun ortaklığında gerçekleştirilen olan “Uyum Buluşmaları”nın 26’ıncısı “Uluslararası Öğrencilerin Türkiye’de Sahip Olduğu Hak Ve Yükümlülükler” konusuyla Margi Otel Konferans salonunda gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşa Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Gökçe Ok, Yunanistan’ın Meriç Nehri üzerinden yasa dışı yollarla ülkeye geçmeye çalışan düzensiz göçmenlere yönelik uyguladığı şiddete değinerek, bunun bir insanlık suçu olduğunu söyledi.

“DEMİR ÇUBUKLARLA DÖVÜP GERİYE GÖNDERİYORLAR”

Ok, “Sınır komşumuz buradan Meriç’i geçenleri demir çubuklarla dövüp geriye gönderiyor. İnsanlık suçudur bu. İşte ABD. Meksikalılar, Kolombiyalılar, Venezuelalılar daha müreffeh bir geleceğe kavuşabiliriz diye sınırı geçmeye kalktıkları takdirde, başlarına gelmeyen kalmıyor” dedi.

“192 FARKLI ÜLKEDER 5.1 MİLYON GÖÇMENE EV SAHİPLİĞİ YAPIYORUZ”

Türkiye Cumhuriyeti devleti milletinden almış olduğu yetki ve iradeyle, dünyanın hiçbir ülkesinin geliştiremediği bir kapasiteyle göç politikalarını akılla, bilimle, mantıkla kurguluyor ve yönettiğini belirten Ok, “Bu kadar açık ve nettir. Ama biz başka bir şey daha yapıyoruz. Bizim bu akıl, bilim ve mantık, yani Cumhuriyetle beraber kurmuş olduğumuz medeniyetimizin ve felsefemizin bize öğrettiği şeyin zemini var. Biz ayaklarımızı yere basıyoruz. Oda insanlık ve vicdandır. 192 farklı ülkeden 5 milyon 100 bin insan aramızda. Ama maalesef ülkelerinde ki insanlık dramından dolayı kaçıp, Anadolu’ya, son kaleye sığınan 3 milyon 600 bin insanın geldikleri yerden bir akıl yürüterek, Türkiyeli sığınmacılara Suriyeli diyor. Bu haksızlık, onlar burada geçici koruma kapsamında kalıyorlar. Ülkeleri tekrar refaha kavuştuğu takdirde elbette ki vatanlarına dönecekler. Uyum demek kalıcılık demek değildir. Uyum insanların sığınma hislerini en güzel şekilde tatmin etmek, ama bir gün öncekileri zamanda buradan iyi hikayelerle ayrılmalarını temin etmek ve sağlamaktır. Almanya’da olmak üzere 5 buçuk milyon insanımızın yarım asırı aşkın süredir, batı medeniyetinin pençesinde çektiği sıkıntıları, çileleri, ızdırapları biz burada ki insanlara çektirmeyiz. Kimse bizde bunu beklemesin. Dünyanın problemi bitmiyor, bitmez, Türkiye’nin göç problemi de bitmez. Ayakları üzerinde duran, güçlenen ve büyüyen bir Türkiye hedef kitle haline gelmiştir” dedi.

“TARİHLERİ GERİDE BIRAKARAK”

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanı Dr. Aydın Keskin Kadıoğlu da “Göçün onlarca tanımı var. Kimi zaman eğitim için ülkemize gelen, kimi zaman zulümden kaçarak kendi tarihlerini geride bırakarak ülkesinden vedalaşarak gelen tüm kardeşlerimiz, göç hepimizin yaşadığı bir trajedi. Hepimizin yaşamış olduğu bir olgu. Bu anlamda da uyum buluşmalarımız bizim için ayrı bir önem sarf ediyor. Bu uyum buluşmalarının sonuncusunu öğrencilerimizle Edirne’de yapmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.

“İNSAN OLARAK BAKIYORUZ”

Edirne İl Göç İdaresi Müdürü Musa Aşılıoğlu ise Azerbeycan’dan Afganistan’a, Suriye’den Kosova’ya, Makedonya’dan Somali’ye bugün burada 49 ülkeden can ile aynı çatı altında toplandıklarını belirterek, “Biliyorsunuz göç insanlık tarihi kadar eski bir olgudur. Gerek siyasi gerek ekonomik sıkıntılar, iç savaşlar, etnik çatışmalar gerek can güvenliği korkusu gerekse daha kaliteli bir eğitim gerekse daha kaliteli bir yaşam standardı için milyonlarca insanın ülkesini terk ederek göç durumuna düşmesine sebep olmuştur. Bugün dünyanın 191 ülkesinden 5 milyona yakın göçmen statüsünde ki insanın topraklarında barındıran bir devlet olarak, bu konunun veya böyle buluşma günlerinin anlam ve önemini en iyi bilenlerdeniz. Çünkü biz topraklarımıza gelenlere, kökeninden inancından, dininden, renginden, kültüründen önce insan olarak bakıyoruz. Karşımızdakini önce insan olarak gördüğümüzde emin olun birçok sıkıntı aşılmaktadır, aşılmakta ve devam etmekte. Edirne’nin önemi bu konuda büyüktür. Osmanlı tarihimizden beri şehrimizde eğitime verilen önem sayesinde şu anda dünyanın birçok yerinde Edirne’de yetişmiş, Edirne’nin suyundan içmiş, Edirne’nin yollarında yürümüş birçok insan var. Ne mutlu bize böyle bir şehide sizlerle birlikte, sizlerin dertleri ile dertlenerek sizlerin mutluluğuyla mutlu olarak, güzel günler geçirmekteyiz. Edirne’mize zenginlik katan siz değerli öğrencilerimizle bugün burada buluşmaktan büyük mutluluk duymaktayız. Sizleri şehrimizde daha kaliteli bir eğitim, daha güvenli bir yaşam sürebilmesi adına emeklerinden dolayı Sayın Vali Ekrem Canalp başta olmak üzere tüm il yönetimimize şükranlarımızı sunuyoruz”dedi.

“EDİRNE’DE ANKETTE YAŞAMAK İÇİN TERCHİ EDİLEN 2. ŞEHİR SEÇİLDİ”

Trakya Üniversitesi Rektör Yrd. Prof. Dr. Murat Yurtcan, “Balkanlarda akla ilk gelen üniversite Trakya Üniversitesi’dir. Dolayısıyla Trakya Üniversitesi Balkan misyonuyla yola çıkmış ve bu bağlamda kendini geliştirerek, önce Avrupa’ya, Asya’ya, denizleri, okyanusları aşmış Amerika’ya kadar uzanmış, günümüzde şu an 4 bin 264 farklı öğrenciyi bünyemizde barındırıyoruz. Dolayısıyla bu öğrencilerimize analar, babalar tarafından dünyanın farklı kıtalar ötesi bölgelerinden teslim ediliyor. Hepsi bizim için can, hepsi evladımız. Bu kapsamda valiliğimizle, il göç idaresi ve diğer il müdürlükleri ile uyumlu çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Amacımız bize teslim edilen bu canları rahat ettirebilmek. Ben Edirne’yi saygının ve sevginin başkenti olarak tanımlıyorum. Dolayısıyla geçen yıl yapılan bir ankette de zaten bu açıkça ortaya çıktı. Yabancı öğrenciler arasında yapılan ankette Edirne yaşamak için en çok tercih edilen 2. Şehir olarak Antalya’dan sonra seçildi. Edirne tarihi boyunca farklı din ve mezheplerin bir araya geldiği bir merkez. Baktığınız zaman sinagogumuz var, kilisemiz var ve muhteşem Selimiye Camimiz var. Farklı dinler hoş görü çatısı altında Edirne’de buluşuyorlar. Bu güzide şehrimize sevgili öğrencilerimiz hoş geldinİz. 2015 yılında 2 bin öğrencimiz varken şu anda 4 bin 200 öğrencimiz var. Toplam üniversite öğrencilerimizin yüzde 10’una denk geliyor. Bu öğrenciler bizim canımız. Biz onlara barınmadan tutun, Edirne’de uyumlu yaşamak için elimizden gelen her türlü çabayı gösteriyoruz”dedi.

Konuşmaların sonunda Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne bağlı Roman müzik topluluğunun enstrümental müzik dinletisi katılanlara gerçekleşti. Daha sonrasında toplu fotoğraf çekimi gerçekleşti.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.