DOLAR 32,3581 0.11%
EURO 34,9833 -0.29%
ALTIN 2.324,160,22
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22796201,41%
Edirne
16°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Vakalarda yüzde 30 artış var

Vakalarda yüzde 30 artış var

ABONE OL
6 Kasım 2021 10:40
Vakalarda yüzde 30 artış var
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, Sağlık Bakanlığının önceki gün açıkladığı her 100 bin kişide görülen Kovid-19 vakalarında Edirne’nin bir önceki haftaya oranla vaka sayılarında yüzde 30 artış olduğunu söyledi. Prof. Dr. Altun ayrıca, Amerika’da ki gibi 5 yaş üstü çocuklarında virüse yakalanmadan aşılanması gerektiğini belirtti.

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, Edirne’nin vaka haritasındaki yükselişini değerlendirerek, ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nin (FDA) 5-11 yaş arasındaki çocukların da koronavirüs aşısı olabilmeleri için acil kullanım onayı vermesine yönelik açıklamada bulundu.

“5 YAŞ ÜZERİDE AŞILANARAK YAŞ GRUPLARI TAMAMLANMALI”

ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nin 5-11 yaş arasındaki çocukların da koronavirüs aşısı olabilmeleri için acil kullanım onayı vermesini ardından bu ülkede aşılamanın başladığını ve ülkemizde de 5 yaş üstü çocuklarında virüse yakalanmadan aşılanması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Altun, “Amerika bu izni verdi. Ülkemiz açısından bakıldığında 5 yaş üzeri çocuklarda aşılanması konusunda herhangi bir sorun oldu mu? Zannetmiyorum. Dolayısıyla bu yaş grupları düşürülerek aşılanmanın bir an evvel tamamlanması lazım. Çünkü, biz ülkemizde eğer bu korona virüse karşı toplumsal bağışıklık oluşturmayı düşünüyorsak, delta varyantının bulaşma hızına göre toplumun yüzde 85’nin aşılanmış olması gerekiyor. 83 milyon için konuşuyorum. Dolayısıyla çocuklarda bu yaş grubuna dahil. Şu anda Sağlık Bakanlığı’nın verilerini web sayfasında yayınladığında hep 18 yaş üstüydü. Fakat Bakan açıklamasında ikinci doz aşının tüm nüfusa oranının yüzde 59 olarak bahsetti. Dolayısıyla yüzde 59, yüzde 85’e ulaşmak için yol çok. Sadece 18 yaş üstü ya da 15 üstü insanları aşılayarak o oranlara ulaşamayız. Aşılamada da herhangi bir güvenlik açısından sıkıntı olsa zaten FDA 5 yaş üzerine onay vermezdi. O yüzden bu yönde sıkıntı olduğunu düşünmüyorum” dedi.

“EDİRNE’DE VAKA YÜZDE 30 ARTMIŞ”

İllere göre vaka haritasında Edirne’deki yükselişi değerlendiren Başkan Altun “Edirne’deki vakaların artışıyla ilgili bir önceki haftaya göre kıyaslandığında 100 bin nüfusta 137 olan oran, 178’e çıkmış durumda. Bir önceki haftaya yaklaşık yüzde 30 artmış. Bu artışın pek çok nedeni olabilir net bilmiyoruz. Bakıldığında Türkiye ortalamasından daha fazla test yapılıyorsa Edirne’de daha fazla hasta çıkmıştır zaten. Ya da bir önceki haftaya göre yapılan test sayısı artmışsa daha fazla çıkar. İkincisi en büyük neden ülke genelinde 20-30 bin arasında vaka sayısı gidip geliyor. Bundaki temel neden biraz rehavete kapıldık. Özellikle aşılı olan gruplarda da dolayısıyla aşılı olmak bizi bir hastalıktan yüzde yüz korumuyor. Ama aşı bizi hastaneye yatıştan, yoğun bakıma yatıştan ve ölümden koruyor. Dolayısıyla şu zamanda günlük vaka sayısı 25 binlerde diye bunu konuşmanın çok fazla anlamı olduğunu düşünmüyorum. Buradaki temel nokta yoğun bakım yatışları ve ağır hasta tablosunun olabildiğince az olmasıdır. Bunu daha doğru izah etmek için Edirne’nin bir önceki haftaya göre yükselişi, 3.il konumuna gelmiş olması açısından bakıldığında sadece Edirne özelinde doğru değildir. Diğer illerdeki konuma da bakmak lazım. Daha önce klinik belirti göstermeyen tüm insanlarda da test yapılarak o hastalık oranının ne olduğu dediğimiz prevelans çalışması yapılması gerekiyor. Bu verilerin hepsi aslında Sağlık Bakanlığı’nın elinde var. Bunu şeffaf şekilde açıklaması gerekiyor. Her akşam açıklanan tablonun değiştirilmesi gerekiyor. Burada iki doz Sinovac aşısı olduktan sonra hatırlatma dozu olmamış bireylerdeki pozitiflik, yeni olgu sayısının şu kadarı bunlarda, günlük 25 bin olgunun şu kadarı 2 doz aşısı sonrası 3.doz Sinovac hatırlatma dozunu olanlarda gibi ayrıntılı şekilde vermesi lazım. Şu oranda dikkat ederseniz hastane yatış oranları verilmiyor artık. Bunlar kıymetli aslında. Günlük hasta sayısı ötesinde, günlük hastaneye yatan, yoğun bakıma yatanların ne kadarı aşılıydı, hangi aşılar yapıldı, hatırlatma dozları bunlarda da uygulanmış mıydı, bunların hepsi açıklanırsa daha doğru yorum yapabiliriz” dedi.

“3.DOZLA BAĞIŞIKLIĞI DAHA FAZLA UYARARAK HASTALIĞIN ÖNÜNE GEÇMEYİ İSTEMEK OLABİLİR”

Sağlık Bakanlığı’nın Bilim Kurulu ile aldığı Biontech 3.doz kararını değerlendiren Altun “Aslında 2 doz Biontech’ten sonra 3.doza ihtiyaç var mı bununla ilgili nesnel bir bilgi yok. Vaka sayılarının yüksek seviyede seyrediyor olması, 2 aydır 35 bin bandında gidiyoruz günlük vakada. Bundan dolayı da acaba Biontech aşıları olanların üzerinden 2.dozdan sonra 6 aydan daha fazla süre geçti. Olası bir tekrar hatırlatma dozu yaparsak bağışıklık sistemini daha fazla uyarırız, dolayısıyla hasta olmalarının önüne geçebiliriz düşüncesiyle yapılmış olabilir. Buna ilişkinde günlük yeni olgu sayılarının kaç tanesinde 2 doz Biontech aşısı yapılmıştı da bunlarda pozitif çıktı. Bunlarda önemli” şeklinde sözlerini noktaladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.