DOLAR 32,3773 0.16%
EURO 35,0386 -0.1%
ALTIN 2.323,830,20
BIST 9.113,740,37%
BITCOIN 2271658-0,23%
Edirne
24°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Vali Kırbıyık, “Bu projeler Türkiye ve Bulgaristan arasındaki ticaret hacmini daha da yükseltecektir”

Vali Kırbıyık, “Bu projeler Türkiye ve Bulgaristan arasındaki ticaret hacmini daha da yükseltecektir”

ABONE OL
6 Haziran 2023 10:38
Vali Kırbıyık, “Bu projeler Türkiye ve Bulgaristan arasındaki ticaret hacmini daha da yükseltecektir”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, Türkiye’nin Avrupa’ya açılan yüzü olan Kapıkule ve Kapitan Andreovo Sınır Kapıları arasında frigorifik TIR araçlarının geçişi için yapılan hattın açılışının ardından Bulgaristan ve Romanya üzerinden Avrupa’ya açılacak yeni bir demiryolu hattı projesinin imza törenine katıldı.

Açılış nedeniyle yapılan törene Türkiye adına;  Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık’ın yanı sıra Dışişleri Bakanlığı Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök, Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Trakya Üniversitesi Rektörü Erhan Tabakoğlu, Vali Yardımcısı Samet Öztürk, Trakya Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Nihat Kınık ve yetkililer katılırken Bulgaristan adına Başbakan Yardımcısı ve Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Hristo Aleksiev, Bulgaristan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Angel Çolakov, Ekonomi Politikalarından Sorumlu Başbakan Yardımcılığı Özel Kalemi Diliana Doichinova, Ulaştırma ve Haberleşme Bakan Yrd Krasimir Papukchiyski, Gümrükler Ajansı Başkanı Pavel Gerenski, Bulgaristan Cumhuriyeti Edirne Başkonsolosu Borislav Dimitov ile diğer üst düzey yetkililer katıldı.

Bulgaristan’ın Kapitan Andreovo Sınır Kapısında frigorifik TIR araçlarının geçişi için yeni yapılan hattın açılışının ardından yeni hattan sembolik olarak ilk TIR aracı geçişini yaptı. Yeni hattın devreye alınması ile birlikte Avrupa ülkelerine yiyecek ve gıda taşıyan TIR araçlarının gümrüklerde bekleme süresi kısalacak.

Açılışın ardından Bulgaristan ve Romanya üzerinden Avrupa’ya açılacak yeni bir demiryolu hattı projesinin imza töreni de gerçekleştirildi. Türkiye adına Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök, Bulgaristan adına ise Başbakan Yardımcısı ve Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Hristo Aleksiev projeyi imzaladı.

İmza töreninde bir konuşma yapan Edirne Valisi Kırbıyık, “Türkiye ve Bulgaristan arasındaki dostluğu daha da arttıracak ticaret hacmini daha da yükseltecek bu güzel adım nedeniyle mutluluğumu ifade etmek istiyorum. Sayın Bakanların ve Büyükelçimizin de belirttiği gibi Kapıkule ve Kapitan Andreovo sınır kapılarındaki ticaret hacmi artıyor. Bugün itibari ile Avrupa ve Dünya da sayılı kapılar arasında yer alan kapılarımızdaki hacim her geçen gün daha artıyor. Bu noktada her yıl düzenli olarak artan bir hacimden bahsediyoruz. O nedenle bugün atılan adım çok önemli bir adımdır. Meselenin bir diğer boyutu da çevre boyutudur. Bir yandan demiryolu hattında ticaret hacminin arttırılması sağlanırken karbon salınımının azaltılması yönünde çok önemli bir adım olacak. Yük taşımanın yanı sıra bu kapıların bir diğer boyutu da yolcu taşımacılığıdır. Önümüzdeki günlerde Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşlarının memleketlerine geldiği bir yaz dönemi yaşayacağız. Geçtiğimiz dönemde Bulgaristan makamları bize bu konuda çok yardımcı oldular kendilerine çok teşekkür ediyorum. Bu yılda karşılıklı iş birliği ile güzel bir sezon geçireceğimizi ümit ediyoruz. Bu anlaşmanın ve bu hattın açılmasında karar veren Başta Cumhurbaşkanlarımız olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.