DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 2076797-0,83%
Edirne
11°

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Vatandaşlara karbonmonoksit ölçümü

Vatandaşlara karbonmonoksit ölçümü

ABONE OL
15 Şubat 2020 11:32
Vatandaşlara karbonmonoksit ölçümü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne İl Sağlık Müdürlüğü, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü etkinlikleri kapsamında Saraçlar Caddesi’nde stant kurarak vatandaşlara sigaranın zararları anlatılarak, karbonmonoksit ölçümü yapıldı.

Edirne İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Dünya Sigara Bırakma Günü etkinlikleri çerçevesinde Saraçlar Caddesi’nde stant açıldı. Edirnelilere sigarayı bırakma konusunda bilgilendirme yapılırken, karbonmonoksit testi de yapıldı.

Edirne İl Sağlık Müdürü Ali Cengiz Kalkan’ın da katıldığı testte sigara içen vatandaşların 10 ile 14 arası riskli değerler çıkarken, Kalkan’ın sonucu 1 oranında çıktı. Stantta ki bilgilendirmelerin yanı sıra basın mensuplarına da açıklama yapan Dr. Ali Cengiz Kalkan, günde 4 bin kişinin Alo 171 Sigara Bırakma Hattı’na müracaat ettiğini söyledi. Kalkan ayrıca, Pasif içiciliğin önüne geçmek için ise 184 alo ihbar ve yeşil dedektör uygulamasıyla mücadele verdiklerini dile getirdi.

“GÜNDE 4 BİN İNSAN MÜRAACAT EDİYOR”

Edirne İl Sağlık Müdürü Ali Cengiz Kalkan, “Dünya Sigarayı Bırakma Günü her yıl 9 Şubatta kutlanılmakta sağlık bakanlığımızda bir dizi çalışmalarla bu konuda yıl boyu sürdürdüğü etkinliklerini bugünde taçlandırmakta. Sigara dünyada halk sağlığını tehdit eden çok maalesef önemli bir gündem oluşturuyor. Önlenebilir hastalıklar ve kanser sıralamasında sigara en başta yer alıyor. Dolayısıyla sigarayla yapılan mücadele hiç gündemden düşürülmeden sürdürmemiz gereken adeta bir milli mücadele tarzında algılamamız gereken bir hadise. Bu konuda Sağlık Bakanlığımızın alo 171 hattı devrede olup yaklaşık olarak günde 4 bin insan bu hatta müracaat etmekte. Aynı zamanda 184 alo ihbar hattımız sürekli pasif içiciliği maruz bırakılan halkımızın haklarını koruma adına anlamında aktif bir şekilde hizmet vermektedir. Bu bağlamda yeşil dedektör atımız mevcut olup pasif içiciliğe yol açacak kendileri dumandan zehirlendiği gibi tütün den birçok hastalıklara bulaşmanın yolunu açtığı gibi böyle bir kaygısı bundan uzakta durmaya çalışan insanlarımıza da bu içicilerin zarar vermesiyle de böyle bir mücadele programı bulunmakta. Ülke genelinde sigarayla olan mücadelemiz gerçekten dünyadan da takdir almakta. Alo 171, alo 184 hatlarımızla beraber bir mücadele yürütmekteyiz. Aynı zamanda yaklaşık olarak 300 bin hastamızın bir yıl içerisinde ihtiyacını giderebilecek sigaradan kurtarılmasını sağlayacak. Aynı zamanda nikotin replasmanı sağlayacak ilaçlarımızda bakanlığımızca alınıp ihtiyaç duyulan bütün illerimize de gönderilmekte” dedi.

“SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN TÜTÜNDEN UZAK DURALIM”

Vatandaşların tütün kullanımından uzaklaşmaları için bugünü önemli bir şekilde bilgilendirmek için değerlendirdiklerini anlatan Kalkan “Bu bağlamda biz her türlü hastalığın ve bağımlılığım giriş kapısı mesafesinde olan sigaranın ne kadar tehlike oluşturduğunu siz basın mensupları aracılığıyla halkımıza farkındalık oluşturarak bu günlerde yaymak azminde ve kararlılığındayız. Gerçekten birçok alanda bir çok hastalıklara yol açabilmekte ve gelecekte ülkemizi kanser gibi inme gibi akciğer kanserinden tutun mesane, prostat, kolon kanserine varana kadar bir dizi sağlık problemi ile baş başa bırakacak tütün bağımlılığının yol açtığı bir hadiseden bahsediyoruz. Aynı zamanda tütün kullanımı birçok bağımlılığında başlangıcı sayılmakta. Bizim kanser ile mücadele de kronik hastalıklarla mücadelede bağımlılıkla mücadele de en önemli mücadelemiz sayılmalıdır tütünle yapılan mücadele. Dolayısıyla sağlıklı bir yaşam için tütünden uzak durmayı sağlıklı kalmak için tütüne hiç prim vermemeyi bunu bir şekilde alışmış olanlarında sağlık bakanlığımızın sigarayı bırakma polikliniklerine başvurarak destek almalarını ve bu konuda hep birlikte yıl boyu değişik etkinliklerimizle siz basın mensuplarımızla birlikte halkımızı bilinçlendirmeyi arzu ediyoruz. Bu meydanda karbonmonoksit ölçümleri yaparak halk sağlığında çalışan arkadaşlarımızla birlikte halkımızı bilinçlendirme ve eğitim planlamaları yapmaktayız. Bu amaçla bugünü değerlendiriyoruz” dedi.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.