DOLAR 32,5968 0.25%
EURO 34,8019 0.38%
ALTIN 2.404,05-1,17
BIST 9.645,02-0,50%
BITCOIN 21558220,29%
Edirne
13°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ve normale dönüş!

Ve normale dönüş!

ABONE OL
1 Temmuz 2021 10:15
Ve normale dönüş!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Koronavirüs salgını ile mücadelede sıkı tedbirlerin alındığı kısmi ve tam kapanma dönemlerinin ardından etaplar halinde uygulanan “kademeli normalleşme” süreci yürütülmekteydi. Bugün itibariyle Ülke genelinde kademeli normalleşme sürecinin üçüncü etabı başladı. Başta sokağa çıkma kısıtlaması olmak üzere birçok alanda yasaklar kaldırıldı.

SEYAHAT VE SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI SONA ERDİ

Hafta içi hafta sonu ayrımı olmaksızın sokağa çıkma ile buna bağlı olarak uygulanan şehirler arası seyahat kısıtlamaları sona erecek ve belirtilen tarihten itibaren sokağa çıkma ve şehirler arası seyahat kısıtlaması uygulanmayacak.

SİNEMA SALONLARI AÇILIYOR

Faaliyetlerine ara verilmiş durumda olan tüm iş yerleri, bugün itibariyle tekrar faaliyetlerine devam edecek. Sinema salonları yeniden açılırken, yeme-içme yerlerinin açık veya kapalı alanlarında aynı masada aynı anda bulunabilecek kişi sayısına dair kısıtlamalar uygulanmayacak.

İŞYERLERİ RUHSATLARINDAKİ SAATLERE GÖRE FAALİYET GÖSTEREBİLECEK

Tüm iş yerleri; ruhsatlarındaki faaliyet konusuna göre ilgili idare tarafından belirlenmiş olan açılış-kapanış saatleri çerçevesinde faaliyet gösterebilecekler. Kahvehane, kıraathane gibi kağıt, taş vb. oyunların oynandığı iş yerlerinde söz konusu oyunlar da oynanabilecek.

PARKLAR VE MESİRE ALANLARINDAKİ KISITLAMALAR KALDIRILDI

Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde belirlenen kural ve esaslara uymak kaydıyla park, bahçe, kamp alanı, piknik/mesire alanı gibi yerlere getirilen ilave kısıtlamalar da bugün itibariyle kaldırıldı.

NARGİLE YASAĞI DEVAM EDECEK

Salgının yayılımı açısından çok ciddi risk oluşturması nedeniyle faaliyet konusu nargile salonu/kafesi olan iş yerlerinin faaliyetlerine yeni bir karar alınıncaya kadar ara verilmeye devam edilecek ve konaklama tesisleri de dahil olmak üzere hiçbir iş yerinde nargile servisi yapılmayacak.

KAMU NORMAL MESAİ DÜZENİNE GEÇTİ

Kamu kurum ve kuruluşlarında uygulanmakta olan 10.00 – 16.00 mesai uygulaması sona erdirilerek, normal mesai düzenine geri dönüldü.

DÜĞÜNLER NASIL OLACAK

Nikah ve Düğün merasimlerinde; Yiyecek ve içecek ikramı yapılabilecek. Canlı müzik icrası da dahil olmak üzere müzik yayını saat 24.00’te sona erecek. Düğün ve nikahlarda ancak fiziki mesafe kuralına aykırılık teşkil etmeyecek şekildeki oyun, dans, halay ya da gösteriler yapılabilecek. Nikah ve düğün merasimlerinde (kapalı yerler için halen uygulanmakta olan kişi başına asgari 6 m² yer bulunması şartı dışında) katılımcı sınırlamasına gidilmeyecek.

KONSER VE FESTİVALLER

Konser, festival, gençlik kampı gibi etkinliklere kişi başına asgari açık alanlarda 4 m², kapalı alanlarda 6 m² yer bırakılmak ve Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde belirtilen kural ve esaslar ile temizlik, maske ve mesafe prensiplerine uyulmak kaydıyla izin verilecek.

TOPLU ULAŞIMDAKİ YAŞ SINIRI KALDIRILDI

Tüm şehir içi ve şehirler arası tüm toplu taşıma araçlarındaki yolcu ile koltuk kapasite sınırlandırmalarına son verilirken, 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 18 yaş altı gençler ve çocuklar şehir içi toplu taşıma araçlarını kullanabilecekler.

SINIR KAPILARINDA UYGULANACAK OLAN TEDBİRLER

Öte yandan Sınır Kapılarında da Bangladeş, Brezilya, Güney Afrika, Hindistan, Nepal ve Sri Lanka’dan ülkemize gelen kişiler ile son 14 günde bu ülkelerde bulunduğu anlaşılan kişilere yönelik zorunlu karantina uygulamasına son verilecek ve bu kapsamdaki kişilerin ülkemize girişten azami 72 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR test raporu ibrazı yeterli görülecek. Afganistan ve Pakistan’dan ülkemize gelen kişiler ile son 14 günde bu ülkelerde bulunduğu anlaşılan kişilere yönelik zorunlu karantina uygulamasının süresi 10 güne düşürülecek ve karantinanın 7’nci gününde uygulanan PCR testinin negatif çıkması halinde zorunlu karantina uygulaması sonlandırılacak. Sınır kapılarımızdan girişte azami 72 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR test raporu ibraz edemeyen vatandaşlar ise sınır kapılarında PCR veya hızlı antijen testi uyguladıktan sonra ikametlerine gitmelerine izin verilecek ve test sonucu pozitif çıkanların ikametlerinde izolasyona alınmaları sağlanacak.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.