DOLAR 32,3278 0.23%
EURO 35,1117 -0.07%
ALTIN 2.300,051,00
BIST 9.059,062,87%
BITCOIN 23121412,54%
Edirne
18°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Veteriner hekimler sağlık çalışanı sayılsın”

“Veteriner hekimler sağlık çalışanı sayılsın”

ABONE OL
1 Mayıs 2023 11:28
“Veteriner hekimler sağlık çalışanı sayılsın”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Trakya Bölge Veteriner Hekimler Odası Genel Sekreteri Semih Yamaç, dünyanın birçok yerinde, sağlık meslek mensubu olarak kabul edilen veteriner hekimlerin, artık ülkemizde de sağlık meslek mensubu olarak kabul edilmesini istediklerini söyledi.

Dünya Veteriner Hekimler Günü, Trakya Bölge Veteriner Hekimler Odası tarafından “Adalet, Eşitlik ve Kapsayıcılığı’ temasıyla kutlandı.

Atatürk Anıtı önünde geçtiğimiz Cumartesi günü düzenlenen programda, Atatürk Anıtı’na çelenk sunularak, İstiklal Marşı söylendi.

Trakya Bölge Veteriner Hekimler Odası Genel Sekreteri Semih Yamaç, programda yaptığı konuşmada, “Veteriner hekimliğin önemi konusunda halkı bilinçlendirmeyi hedeflemekteyiz. Dünya Veteriner Hekimler Günü paydaşlarını bir araya getiren, mesleğe olan bağlılıklarını ve tutkularını kutlayan çok önemli bir etkinliktir” dedi.

“Bizler salgın hastalıklar daha başlamadan aldığımız eğitim gereği koruyucu hekimlik uygulamaları neticesinde müdahale eden, çıkan her türlü hastalığın kontrol altına alınmasında fedakârca çalışan ve insan sağlığına hiçbir karşılık beklemeden hizmet eden kutsal bir mesleğin mensuplarıyız” diyerek günün anlam ve önemine vurgu yapan Yamaç, şöyle konuştu;

“Tüm Dünyada veteriner hekimlik mesleğini teşvik etmek, hayvan ve insan refahını, çevreyi, gıda güvenliğini, hayvan taşıma ve karantina uygulamalarını iyileştirmek maksadıyla Dünya Veteriner Hekimler Birliği ve Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü tarafından farkındalık yaratmayı amaç edinen ve 2001 yılından bu yana her yılın Nisan ayının son cumartesi günü farklı bir tema çerçevesinde kutlanmaktadır. Meslek örgütlerimiz 2023 yılı teması olarak “adalet, eşitlik ve kapsayıcılığı” konu olarak ele almıştır.

“IRK, CİNSİYET, YAŞ, DİL, DİN VE SEKTÖR FARKLILIKLARI VETERİNER HEKİMLERİN GÜCÜNÜ ARTTIRICI UNSURLAR”

Farklılıkların olduğu bir dünyada çeşitlilik ve eşitlik politikaları yoluyla engelleri kaldırmak, kapsayıcılığı geliştirmek özel bir odaklanmayı gerektirir. Çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık teşvik edildiğinde ve uygulandığında tüm veteriner hekimlerin refahı artacaktır. Irk, cinsiyet, yaş, dil, din veya çalıştığımız sektör farklılıkları veteriner hekimlerin gücünü arttırıcı unsurlardır. Bireysel hiçbir özelliğimiz veteriner hekimlik konusunda belirleyici bir unsur değildir.  Veteriner hekimlik, kişiliklerimizden bağımsız olarak üstlendiğimiz, bir meslekten öte bizler için bir yaşam tarzıdır.

“BİRLİĞİN MİSYONU, HAYVAN SAĞLIĞI VE REFAHININ ARTTIRILMASI VE ÇEVRE VE HALK SAĞLIĞINA ODAKLANMAK”

Mesleki birlikteliğimizin öneminin anlaşılabilmesi için, birlik tarihinden de biraz bahsetmek gerekir. 1863 yılında Edinburgh Koleji’nden John Gamgee, daha sonraları ilk Uluslararası Veteriner Hekimlik Kongresi olarak kabul edilen toplantıya Avrupa’daki veteriner hekimleri davet etti. Devam eden süreçteki kongreler zincirinde 1959 yılına gelindiğinde Madrid de yapılan kongrede Dünya Veteriner Hekimler Birliği kuruldu. Birliğin misyonu olarak hayvan sağlığı ve refahının arttırılması, yanı sıra çevre ve halk sağlığına odaklanmak olarak kabul edildi.

“DEPREM FELAKETİNDE TÜM MESLEKTAŞLARIMIZLA DAYANIŞMA İÇİNDE BİRLİK OLMAK ADINA ELİMİZDEN GELEN HER ŞEYİ YAPTIK”

Ancak ve bildiğimiz üzere, hepimizi derinden etkileyen, ülkemizin en büyük afetlerinden biri olan depremi yaşadık. Birçok vatandaşımızı, meslektaşımızı, öğrencilerimizi ve ailelerini maalesef kaybettik. Tüm meslek camiamıza ve ülkemize baş sağlığı diliyoruz. Yaşanan depremin üzerimizdeki etkilerini azaltmak amacıyla tüm meslektaşlarımızla dayanışma içinde birlik olmak adına elimizden gelen her şeyi yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Dünya Veteriner Hekimler Birliği de yine meslektaşlarımızın ve halkımızın yanında olmak ve yaraları sarabilmek adına, yardım kampanyası başlattı. Biz veteriner hekimler olarak: toplumumuzun felaket anlarında sahalarda olmamızın ne kadar önemli olduğunu, ne yazık ki depremle bir kez daha gördük.

“ÜLKEMİZİN HER KÖŞESİNDEKİ VETERİNER HEKİMLER VAZGEÇİLMEZ BİR PARÇA”

Yakın geçmişte yaşanan afetler nedeniyle, yönetim kurulu olarak, bu yılı. Dünya Veteriner Hekimler Günü’nü kutlama değil !!! dayanışma, uzun süredir yaşanan hak kayıplarımızın geri alınması, mesleğimizi kamuoyunda görünür kılmak ve veteriner hekimlerimizin duyulmak istenmeyen sesini haykırmak için değerlendirmek istedik. Bu bağlamda göreve geldiğimiz günden itibaren Trakya’nın her bir köşesindeki meslektaşlarımızın katılımlarıyla birlik ve beraberliğimizi arttırmak adına üzerimize düşen görevleri yerine getirdik. Birleşmenin önemini en başından beri göz önünde bulundurarak, kamu, özel sektör, klinisyen hekimlerin bir arada olduğu organizasyonlar tertip edip, meslektaşlarımızın sorunlarını dinledik. Gördük ki Trakya başta olmak üzere ülkemizin her köşesindeki veteriner hekimler bu zincirin vazgeçilmez unsurlarıdır. Biz oda yönetimi olarak görev süremiz boyunca bu birliğin zedelenmemesi ve kenetlenmenin artarak devam etmesi için var gücümüzle çalışacağız. Yaptığımız temaslar sonucunda gerek kamu otoriteleri gerekse yerel yönetimler nezdinde veteriner hekimlerin varlıklarını hatırlattık. Bölgemizde yapılan etkinliklerin takipçisi ve katılımcısı olduk. Bölgemizdeki büyükbaş hayvancılığın domino taşlarından biri olan İl Tarım ve Orman Müdürlüklerimiz ile koordineli çalışarak yeni projelerin temelinin atılmasına katkıda bulunduk.

“VETERİNER SAĞLIK ÇALIŞANLARI DA, SAĞLIK MESLEK MENSUBU OLARAK KABUL EDİLSİN”

Unutulmamalıdır ki insan ve hayvan sağlığının temel yapı taşı veteriner hekimlerdir. Geçtiğimiz süreç göstermiştir ki Covid-19 salgınından çıkış kapımız ve malumunuz şap hastalığından kurtuluş anahtarımız olan aşılar yine veteriner hekim meslektaşlarımız tarafından üretilmiştir. İnsan sağlığının vazgeçilmez bir parçası, gıda zincirinin önemli bir halkası olan mezbahalarda görev yapan meslektaşlarımıza da ayrıca teşekkür ederiz. Bu münasebetle, Yozgat ilimizde mezbahada görev yaparken 2022 yılında kaybettiğimiz meslek şehidimiz Volkan Lale’yi de bir kez daha rahmetle anmak istiyoruz. Ülkemizin geleceği ve gelecek nesillerimizin sağlıklı büyümesi için emek veren tüm meslektaşlarımızın çabaları için şükranlarımızı sunuyoruz.  Dünyanın birçok yerinde, sağlık meslek mensubu olarak kabul edilen veteriner sağlık çalışanlarının, artık ülkemizde de sağlık meslek mensubu olarak kabul edilmesi temennilerimizle tüm meslektaşlarımızın Dünya Veteriner Hekimler Günü’nü kutluyoruz” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.