DOLAR 32,5979 0.25%
EURO 34,7821 0.32%
ALTIN 2.408,13-1,00
BIST 9.645,02-0,50%
BITCOIN 21558150,40%
Edirne
13°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Virüs eczacıları da yaşamdan kopardı

Virüs eczacıları da yaşamdan kopardı

ABONE OL
8 Eylül 2020 10:22
Virüs eczacıları da yaşamdan kopardı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Koronavirüs salgını vakalarla direk temasta bulunan sağlıkçılar kadar eczacıları da etkiledi. Ülkemizde ilk vakanın görüldüğü 10 Mart tarihinden bu yana aralarında Edirneli eczacı Süreyya Zıpkınkurt’un da olduğu 8 eczacı ile 2 eczane çalışanı olmak üzere 10 kişi hayatını kaybetti. Eczacı Şükrü Ciravoğlu, birçok vakayla karşılaşan eczacılarında risk altında olduğuna işaret ederek, yüklerinin devlet tarafından azaltılmasının olumlu olacağını söyledi.

Tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgını Ülkemizde sağlık çalışanları gibi eczacıları da vurdu. 8’i eczacı, 2’si de eczane çalışanı olmak üzere 10 kişi virüsle enfekte olup hayatını kaybetti.

Türkiye çapında Kovid-19 sebebiyle açıklanan eczacı vefat sayıları sonrası Eczacı Şükrü Ciravoğlu da eczanelere sağlaması istenen destek konusunda yetkilileri seslendi.

“SAĞLIK ÇALIŞANLARI GİBİ ECZACILARDA BU RİSKLE KARŞI KARŞIYA”

Eczanelerin pozitif vakalarla temas halinde olduğunu söyleyen Eczacı Şükrü Ciravoğlu, “Pandemi süreci nedeniyle bütün sağlık çalışanlarının olduğu gibi halkla birebir temasta olan ve birçok vakayla karşılaşan eczacılarında risk altında bulunduğu açık bir olgu. Burada eczacılara kurumsal olarak herhangi bir yerden test yapılması söz konusu olmamıştır bugüne kadar. Koruma olanaklarına gelince bunda da kurumsal bir destek söz konusu değil. Edirne Belediyesi bir defa toplu olarak merkez ilçede eczaneleri dezenfekte etti. Sonra bir kez daha salgının başlangıç sürecinde dezenfekte etti. Valilikten ise dezenfekte pompası bırakıldı. Eczaneler kendisi gidip alırsa bu dezenfektanın verildiğini söylediler. Biz kendi olanaklarımızla eczanelerimizi dezenfekte ediyoruz. Ya kendi hazırladığımız dezenfektanlarla ya da bilinen genel yüzey dezenfektanlarıyla ediyoruz. El dezenfektanlarını kendimiz çok sık olarak kullanıyoruz. Maske ve sosyal mesafe kurallarına kesinlikle uymak zorundayız. Çünkü çok sayıda vaka ile de karşılaşıyoruz. Pozitif vakalar reçeteleriyle eczanelere başvuru yapıyorlar doğal olarak. Taşıyıcı ya da pozitif olduğunu bilmeyen vakalarda mutlaka var toplum içinde. Onlarla da eczaneler sık sık temasta. Bu nedenle son derece dikkatli olarak kendimizi korumak zorundayız. Çünkü kendimizi korumamız demek toplumu korumamız demek. Biz sadece kendimizi değil vatandaşları da korumuş oluyoruz. Kendi olanaklarımızla kendi önlemlerimizle azami şekilde dikkat ederek devam ediyoruz” dedi.

“ECZANELERİN DESTEKLENMESİNDE YARAR VAR”

Ciravoğlu, “Test yapılmasında yarar var. Hiç değilse belli periyodlarla eczanelere test yapılmasında yarar var. En azından öncesinde durumu kavrayabilmek için. Daha önemlisi herkesin bilinçli şekilde kendini korumaya çalışması. Burada ortam dezenfeksiyonu için kurumsal olarak ekiplerin desteği bekliyoruz. Kendi olanaklarımızla yapıyoruz ama devlet tarafından düzenli olarak yapılmasında yarar var. Nöbetlerde falan çok farklı sayıda farklı çeşitte hastalarlada eczaneler karşılaşıyorlar. Dolayısıyla burada dezenfektan olsun, ortam dezenfeksiyonu olsun, koruyucu giysi, maske vs. malzemelerle eczanelerin desteklenmesinde yarar var. Biz tüm eczaneci arkadaşlarımız bu sorumluluğu taşıyoruz. Her türlü sorumluluğu maddi manevi kendileri üstlenerek şartları yerine getiriyorlar. Biraz daha yükümüz azaltılırsa devlet tarafından daha olumlu olacağını düşünüyoruz” dedi.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.