DOLAR 32,5754 0.1%
EURO 35,0088 0.49%
ALTIN 2.430,170,30
BIST 9.753,970,33%
BITCOIN 2093853-3,70%
Edirne
18°

KAPALI

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Yaşayan Destan, “Gazilerimiz”

Yaşayan Destan, “Gazilerimiz”

ABONE OL
21 Eylül 2020 10:53
Yaşayan Destan, “Gazilerimiz”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de “19 Eylül Gaziler Günü” koronavirüs tedbirleri kapsamında sınırlı sayıda katılım ile Atatürk Anıtı’nda düzenlenen törenle kutlandı.

Edirne’de “Mustafa Kemal Atatürk’e Gazi Unvanı ve Mareşal Rütbesi Verilmesinin 99’uncu yıl dönümü ve Gaziler Günü” dolayısıyla tören düzenlendi. Atatürk Anıtında düzenlenen törene Edirne Valisi Ekrem Canalp, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Cihanoğlu, İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, İl Jandarma Komutanı Abdulkadir Seri, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Edirne Şubesi Başkanı Ahmet İsmailoğlu, gaziler ve kurum müdürleri katıldı.

Anıta çelenklerin sunulmasının ardından İstiklal Marşımız okundu. Andından günün almam ve önemini belirten konuşmayı Garnizon Komutanlığı adına Teğmen Adem Topal yaptı.

“19 EYLÜL 1921”

Sözlerine, “Bugün her karışı şehit kanıyla sulanmış, mukaddes topraklarının savunulması uğruna hayatlarını feda etmeyi göze alarak gazilik onuruna erişen kahramanların kıvanç gününü kutlamanın derin heyecanı içerisindeyiz” diyerek başlayan Teğmen Adem Topal şunları söyledi;

“Bugün aynı zamanda, sergilediği ütüne komutanlık dehası, cesaret ve kahramanlığın kadirşinas milletimizce takdir edilişinin bir nişanesi olarak Türkiye Büyük Millet Meclis tarafından ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e Gazilik ünvanı ve Mareşal rütbesi verildiği günün de yıl dönümüdür. Sakarya Meydan muharebesinin kazanılmasına müteakip 19 Eylül 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 79’uncu birleşiminde alınan karar ve 153 sayılı kanunla ebedi Başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk Mareşallik rütbesi ve gazilik ünvanı verilmiştir. Gazilik: Türk vatanseverliğinin, Türk kahramanlığının adıdır. Ulu Önder Atatürk de Gazi ünvanı ile anılmaktan büyük gurur ve şeref duyduğunu şu sözleri ile ifade etmiştir: Kahraman Türk Ordusu, sizin kahramanlığınızla, kazanılan büyük zaferin, millet tarafından takdimine delalet eden bu unvan ve rütbeyi ancak size izafe ederek bütün askerlik hayatımın en büyük iftihar olarak taşıyacağım”. Bu duygu ve düşüncelerle bu kutsal topraklar üzerinde bağımsız ve şerefle yaşamımızı siz kahraman gazilerimize borçlu olduğumuzun bilincinde olarak, başta ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, Aziz şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden gazilerimizi rahmetle anıyor, hayatta olan gazilerimize, gazilerimizin muhterem anne ve babalarına , saygıdeğer eşlerine, sevgili evlatlarına ve her zaman desteğinden güç aldığımız yüce milletimize şükran ve saygılarımızı sunuyoruz” dedi.

“VATAN SAVUNMASİNDA ŞEHİT VE GAZİ OLMAK KADAR GÜZEL BİR KAVRAM OLAMAZ”

Muharip Gaziler Derneği Edirne Şubesi Genel Sekreteri Fevzi Demir de yaptığı konuşmada, “Türkiye Cumhuriyeti’nin var oluşu, bağımsızlığı, üniter yapısı ve toprak bütünlüğü uğrunda, hayatlarını feda etmeyi göze alarak, gazilik onuruna erişen kahramanların, Gaziler Gününü kutlamanın bir kez daha, derin heyecanı içindeyiz, Tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizi de etkisi altına alan Covid-19 nedeni ile bu yıl az sayıda katılımla, Gaziler Günümüzü kutluyoruz. Bu vesile ile korona virüsten vefat eden gazilerimize ve vatandaşlarımıza rahmet, hasta Olanlara şifalar dilerim. Sakarya meydan muharebesinin kazanılmasına müteakip, Baş Komutan Mustafa Kemal ATATÜRK ‘e TBMM 19 Eylül 1921 günü 153 Sayılı Kanun ile Mareşallik rütbesi ve gazilik ünvanı tevcih edilmiştir. 19 Eylül Türk kahramanlığının Türk ‘Vatanseverlik ve cesaretinin en büyük Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile bütünleştiği ve taçlandığı bir gündür. Gaziler Günü, canlarını bu aziz ulusa adayan, tüm gazilerin günü kutlu olsun. Dün olduğu gibi bu günde, aynı inançla bu aziz vatanın birliğine ve bölünmezliğine, ulusal değerlere saldıran İç ve dış mihraklara karşı her zaman kanımızı akıtmaya canımızı feda etmeye hazırız. Türk Milleti bunun en güzel örneğini İstiklal Savaşında, Çanakkale’de, Dumlupınar’da, Sakarya’da, Kıbrıs’ta ve 15 Temmuz’da meydana gelen, hain FETÖ darbe girişiminde göstermiş olup “Ölürsem şehit, kalırsam gazi” deyişinde saklıdır. Biz Türk Milleti için vatan savunmasında şehit ve gazi olmak kadar güzel bir kavram olamaz. Tarihte Türk adı var olduğu günden bu güne, bu asil milletin kutsal saydığı değerleri sürekli saldırı ve tehdit altında olmuştur. Bütün bu tehditleri bu aziz milletin bağrından çıkardığı kahraman evlatlar ve yine Atatürk gibi liderleri ile savuşturmasını bilmiştir.

Değerli konuklar, ülkemiz bugün, dünden olduğundan daha fazla, iç ve dış düşmanlarımızın yoğunlaşan tehdidi altındadır. Bilinmelidir ki, Türk halkı ve onun aziz ordusunun azim ve kararı, her türlü zorluğu yenmeye ve Türkiye Cumhuriyeti’ni sonsuza dek yaşatmaya muktedirdir. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları olmak üzere, bu vatan için toprağa düşen tüm şehitlerimize ve ebediyete intikal eden gazilerimize Allahtan Rahmet diliyor, manevi huzurlarında saygı ile eğiliyor ve hayatta olan kahraman gazilerimize de sevgi ve şükranlarımızı sunarız” dedi.

Konuşmamaların ardından Gazilerle çekilen toplu fotoğraf sonrası program sona erdi.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.