DOLAR 32,5861 0.26%
EURO 34,7658 -0.05%
ALTIN 2.492,460,33
BIST 9.524,59-0,06%
BITCOIN 20665563,77%
Edirne
16°

PARÇALI BULUTLU

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

Yem maliyetini düşürecek

Yem maliyetini düşürecek

ABONE OL
16 Kasım 2021 11:18
Yem maliyetini düşürecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Edirne Ziraat Odası Başkanlığı işbirliğinde hayata geçirilen Yem Bitkilerinin Ekilişlerinin ve Mekanizasyonun Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında “Streçlemeli Kombi Rulo Balya Makinası” üreticilerin hizmetine sunuldu. Makine sayesinde üreticilerin yem maliyetlerinin düşürülmesi hedefleniyor.

Yüzde 75’i Tarım ve Orman Bakanlığı, yüzde 25’i ise Edirne Ziraat Odası Başkanlığı tarafından karşılanarak Edirneli üreticilerin hizmetine sunulan “Streçlemeli Kombi Rulo Balya Makinası”nın tanımı Edirne Valisi Ekrem Canalp’in katılımıyla merkeze bağlı Demiryeniköyü’nde gerçekleştirildi.

“MALİYETLERİ DÜŞÜREBİLMEK İÇİN TARIMDA MEKANİZASYONA İHTİYAÇ VAR”

Burada konuşan Vali Ekrem Canalp, hayvancılıkta en temel girdi maliyetinin yem olduğuna işaret ederek, “Dolayısıyla ucuz kaba yem ihtiyacını karşılayabilmek en önemli husus. Bunun dışında maliyetleri düşürebilmek içinde tarımda mekanizasyona şiddetle ihtiyaç var. Bu cihazda bize bunu sağlayacak. Edirne’de inşallah bu cihazı yaygınlaştırdığımız zaman bütün köylerimizde ihtiyaç duyulan her yerde bu cihaz kullanılmaya başlandığında çiftçilerimiz öncelikli olarak çok daha rahat şekilde yemi işleme imkanı bulacak. Plastik kapların içerisinde turşu gibi oluyor. İçerde fermantasyon hızlanmasıyla bu kaba yemimiz hayvanların en sevdiği hem et hem süt için bir besin haline geliyor. Bu avantajı da inşallah bu şekilde kullanma imkanı bulacağız” dedi.

“BU MAKİNA ÜRÜN KAYBININ ÖNÜNE GEÇECEK”

Hava şartlarının etkili olduğu kaba yemde üreticilerin kuru ota ihtiyacı olduğunu ve bunu bu makineyle rahatlıkla karşılayacaklarını dile getiren Edirne Tarım ve Orman İl Müdürü Atilla Bayazıt “İşimiz saha, gücümüz saha. Gücümüzü biz sahadan almaktayız. Sahada olduğumuz sırada üretici ve yetiştiricilerimizin problemlerini, ihtiyaçlarını görme fırsatı yakalıyoruz. Böyle bir saha ziyareti esnasında bunları gözlemledik. Bu projenin doğuşu da saha ziyaretleri esnasında oldu. Bu projeyi o şekilde hazırladık. Bugünde beraber hizmete geçireceğiz. Üreticilerimiz kaba yem ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için yem bitkileri geliştiriyorlar. Yem bitkisi yetiştirmede herhangi bir sorun yok, fakat hasat döneminde şöyle sorunlarla karşılaşabiliyorlar. Hava şartları uygun olmazsa ki kaba yem ihtiyaçlarını kuru ot olarak karşılıyorlar, hava uygun olmayınca bu otu kurutamıyorlar. Dolayısıyla ürünlerin kaybına neden oluyor. Emek boşa çıkıyor. Bu makinamız ürün kayıplarının önüne de geçecek. Bu süreyi biraz daha kısaltmış olacağız. Kuru otta üreticilerimiz genelde depolama sorunu çekiyorlar, kapalı bir depoları olması lazım hava şartlarında etkilenmemesi için. Ama bunda öyle bir sıkıntı olmayacak. Streçleyip rulo yaptıktan sonra herhangi bir yerde açık arazide de muhafaza edebiliyorsunuz. Bir buçuk iki sene dayanabiliyor” dedi.

“280 ÜRETİCİYE YÜZDE 75 HİBELİ YEM BİTKİ TOHUMU”

Üreticilere yem bitki tohumu da hibe ettiklerini aktaran Bayazıt “Biz bu projeyi il müdürlüğümüzde hazırladık bakanlığımıza gönderdik. Bakanlığımız tarafından da onaylandı. 920 bin liralık bir ödenek sağlandı. Yem bitkilerinin ekilişlerinin arttırılması ve mekanizasyonu yaygınlaştırılması projesiydi bu. Bu proje iki kısımdan oluşuyor. Birinci kısım şu anda tamamaladık. 289 üreticimize yüzde 75 hibeli yem bitkisi tohumu dağıtımı yaptık. Bu yem bitki tohumu, yem bezelyesi tohumu, reglas dediğimiz İtalyan çimi, yulaf ve Macar Fiğ den oluşmaktaydı. Bu tohumların dağıtımını üreticilerimize yaptık onlarda ekilişi yaptı ve yetiştiriyorlar. Diğer bir ayağı ise bu mekanizasyonun yaygınlaştırması kısmıydı. Bu kapsamda da bakanlığımızın yüzde 75 desteği ile yine Edirne Ziraat Odası Başkanlığı’nın yüzde 25 desteği ile bu makinayı almış bulunmaktayız. Ziraat odamızla bir protokol gerçekleştirdik. Bu protokol neticesinde makinamızın işletimini ziraat odasına devretmiş bulunmaktayız. Bir program dahilinde işletilecek” dedi.

“MAKİNA UFAK GİBİ GÖZÜKÜYOR AMA YAPACAĞI İŞ BÜYÜK”

Edirne’nin böyle bir makinaya ihtiyacı olduğunu ifade eden Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı da “2 yıl önce bu projeyi hayata geçirebilir miyiz diye düşünüyorduk. Müdürümüzün emeği ve bakanlığımızın desteğiyle bu projeyi hayata geçirdik. Böyle bir makineyi Edirne’mize kazandırdık. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Makine ufak gibi gözüküyor ama yapacağı iş çok büyük. Edirne’mizin böyle makinaya ihtiyacı vardı. Üreticilerimizi bu makinada buluşturma şansı yakaladık. Edirne’mize hayırlı olsun” dedi.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.