DOLAR 32,3462 0.27%
EURO 35,1450 0.01%
ALTIN 2.312,381,54
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22908352,70%
Edirne
18°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Yılın Ahisi Efgan Döşlüoğlu

Yılın Ahisi Efgan Döşlüoğlu

ABONE OL
18 Eylül 2020 10:37
Yılın Ahisi Efgan Döşlüoğlu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bu yıl 33’üncüsü kutlanan Ahilik Haftası, tüm dünyayı etkisi altına alan ve ülkemizde de etkili olmaya devam eden koronavirüs salgını nedeniyle kutlanmıyor. Kentimizde yılın ahisi ise Edirne’nin unutmaya yüz tutmuş süpürgecilik mesleğinin son ustalarından biri olan Efgan Döşlüoğlu oldu. Yılın ahisi Döşlüoğlu ve beraberindeki Ahilik Kutlama Komitesi Edirne Valisi Ekrem Canalp’i ziyaret etti. Vali Canalp burada yılın ahisi Döşlüoğlu’na plaket takdim etti.

Ahi Evran’ın insani ve ahlaki felsefesini yaşatmak, geliştirmek ve yaygınlaştırmak amacıyla bu yıl 33’üncüsü kutlanan Ahilik Haftası, koronavirüs salgını nedeniyle kutlamalar gerçekleştirilmiyor. Edirne Valiliği Ahilik Kutlama Komitesi ise yılın ahisi olarak süpürgeci Efkan Döşlüoğlu’nu seçerken, ilin kalfası erkek kuaförü Burak İmga oldu. İlin çırağı ise Otomotiv mekanikeri Tayfun Çallı oldu.

 “YILIN AHİSİ SÜPÜRGECİ EFKAN DÖŞLÜOĞLU”

Koronavirüs salgını nedeniyle kısıtlı bir şekilde kutlanan 33. Ahilik Haftası’nda ilin ahisinin seçildiğini söyleyen İl Ticaret Müdürü Mahmut Altun; Edirne Valiliği Ahilik Kutlama Komitesi üyeleri olarak yılın ahisini, kalfasını, çırağını seçtik. Biz bunu bakanlığa gönderdik. Bakanlık uygulayacağımız programı olduğu gibi kabul etti. Ahiyi, kalfayı, çırağı kabul etti. Ancak bu kovid-19 nedeniyle programın uygulanıp uygulanmaması konusunda il kutlama komitesini yetkilendirdi. İl kutlama komitesi de 31 Ağustos’ta toplandı ve kovid-19 nedeniyle insanların birbirine yakın mesafeyi koruyamayacağı endişesiyle bu iptal oldu. Ancak ilin ahisi ve çırağı seçildi. Bu konuda herhangi bir sıkıntı yok. Biz ahiyi, çırağı, kalfayı bu sabah 10’da sayın valimizi ziyaret ettik. Belediye başkanını ziyaret edeceğiz. İlin ahisi olarak bu sene Efkan Döşlüoğlu’nu seçtik. Meslek grubu süpürgecilik. Edirne’de süpürge olayı çok eskiye dayanıyor. Süpürge tohumu bile Balkan savaşlarında ekmeğe karıştırılıp yenmiş. Süpürge Edirne’de çok ekilen bir üründü ama 2005 yılına kadar 337 esnaf vardı bu işi yapan. Ama şu anda süpürgecilik işi yapan 12 tane esnaf var. Artık süpürge teknolojiye yenik düştü. Eskiden Annelerimiz, ablalarımız veya sokakları süpüren işçiler süpürür ondan sonra süpürgeyi bir yere saklardı. Aslında süpürge çok vefakar çok çileli bir ürün. Bir ara gırgır çıktı, elektrikli süpürgeler var. Şimdi kendi kendine süpüren süpürgeler çıktı. Artık süpürge son günlerini yaşıyor. Aslında süpürge şimdi değerini buldu. Süpürge artık bürolarda, ofislerde bir süs eşyası olarak yapılıyor” dedi.

“32 MESLEK GRUBU BİR ÇATI ALTINDA TOPLANMIŞ”

Ahiliğin kısaca tarihçesi; 11. Yüzyılın ikinci yarısında Asya’dan Anadolu’ya geçişinde orada Hristiyan olan esnaf var. Siz hiçbir yeri görmemişsiniz diyorsunuz, esnafsınız geçinmeniz lazım, iş yapmanız lazım, tutunabilmeniz lazım orada. Esnaflığınızı, sanatınızı sergilemeniz lazım. Sergileyebilmek için de bir teşkilat kurmaları önerilmiş. Bugünün esnaf teşkilatı o günün ahi teşkilatı. Ahi Evran tarafından kurulmuş. İlk başlangıç Kayseri’de kurulmuş. Daha sonra Kırşehir’e taşınmış. Ahi Evran döneminde Ahi evran çok iyi bir deri ustası. O dönemde 32 tane meslek grubunu bir çatı altında toplamış. Ahi teşkilatları sıradan teşkilatlar değil ürünün ham maddesinden satışına kadar rafa kadar Ahi teşkilatları kurullar oluşturmuş. Osmanlının yıkılışıyla ahi teşkilatları bitmiş ama onların koyduğu kurallar bazı Avrupa ülkelerinde hala geçerli. Örnek verecek olursak kaç tane ayakkabıcı lazım Edirne’nin nüfusu 400 bin, 400 bin nüfusa kaç tane demirci, kaç tane ayakkabıcı, kaç tane kuaför lazım yani nüfusa göre esnafı belirlemişler. Benim canım sıkıldı şu köşede dükkan açıyım ben de bu işi yapıyım hayır öyle birşey yok. 10 tane kuaför lazımsa 11’inci açamıyor”dedi.

VALİ CANALP’TEN YILIN AHİSİNE PLAKET

Edirne Ticaret Müdürü Mahmut Altun, Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ayhan Can, Edirne’de yılın ahisi seçilen Efgan Döşlüoğlu ve yılın kalfası seçilen Burak Imga, Edirne Valisi Ekrem Canalp’i ziyaret etti.

Edirne Valisi Ekrem Canalp, Edirne’de yılın ahisi seçilen Efgan Döşlüoğlu’nu tebrik ederek, plaket takdim etti.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.