DOLAR 32,5361 0.24%
EURO 34,6989 -0.13%
ALTIN 2.485,640,96
BIST 9.524,59-0,06%
BITCOIN 20669944,32%
Edirne
16°

PARÇALI BULUTLU

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

Yılmaz, “Çocuklar yurtlarda doymuyor”

Yılmaz, “Çocuklar yurtlarda doymuyor”

ABONE OL
20 Aralık 2022 11:13
Yılmaz, “Çocuklar yurtlarda doymuyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Edirne Şube Başkanı Hasan Tahsin Yılmaz, Edirne’de okuyan üniversite öğrencilerin yurtlarda doymadığı gibi kalan ekmekleri yatakhaneye götürdüğünü belirterek, ev sahiplerine ve emlakçılara kira konusunda öğrencileri gelir kaynağı olarak görmemeleri için çağrıda bulundu.

Birçok öğrencinin Türkiye’nin dört bir yanından Edirne’ye üniversite okumaya geldiğini ve aldıkları burslarla markette tane ile sebze meyve alabildiğini kaydeden Yılmaz, yüksek kiralar nedeniyle çocukların ucuz diye rutubetli evlerde kaldığını söyledi.

Öğrencilerin zor zamanlar geçirdiğini söyleyen Başkan Hasan Tahsin Yılmaz, “Çocuklar yurtlarda doymuyor, kalan ekmekleri toplayıp yatakhaneye götürüyor gece yemek için. Doymuyoruz diyorlar. Sonra bu çocuklardan başarı getirmesi bekleniyor. Çocuklar kirası ucuz diye rutubetli bodrumda kalıyor. Öğrenci bir gelir kaynağı değildir ve ev sahiplerinden de öğrencileri ezmek yerine destek olmasını istiyoruz” dedi.

“BU ÇOCUKLAR BİZİM, EV SAHİPLERİ BU ÇOCUKLARI KORUMALI”

Öğrencilerin ucuz diye rutubetli bodrum katlarda kaldığını, ailesinden uzakta yaşayan bu çocukları ev sahiplerinin koruması gerektiğini ifade eden ÇYDD Edirne Şube Başkanı Hasan Tahsin Yılmaz “Çok şikayetçiler çocuklar yurtlardan. Çocuklarda bir korku da var. Yani dertlerini söylemekten kaçınıyorlar. Yani yurtlar nasıl zorla soruyorum, örneğin ‘karnınız doyuyor mu?’ birbirlerine bakıyorlar. Düşünüyorlar.  En sonunda söyleyebiliyorlar doymuyoruz diye. Yani derdini söylemekten korkar hale geldiler. Ya da bazen ‘geç kalktığımız zaman gidip yemek bulamıyoruz ve pahalı’ diyorlar hatta şöyle söylediler, örneğin yurtta bir görevli varmış. O gelince güzel yemek yapıyor. O gelmeyince yemekler yenebilecek gibi değil diyorlar. KYK yurtlarında bu var. Evlere gelince iki arkadaş, üç arkadaş bir araya gelip bir ev tutuyorlar. Evler bodrum katlarda rutubetli ve o rutubetli ortamda barınmaya çalışıyor. Eskiden 500-600 lira olan evler şimdi 2 bin 2 bin 500 liraya çıkmış. Yani ucuz da değil artık. Onun için hem ev sahipleri hem Edirne’deki bu emlakçılar bu konuda öğrencileri azıcık onları korumaya çalışsınlar. Yani bu çocuklar bizim. Kalkmış Ardahan’dan Edirne’ye gelmiş. Hakkari’den gelmiş çocuk var. Şimdi Edirne’ye geldiği için biraz daha mutlu olabilmeli. Biz de elimizden geldiğince bir yardım yapmalıyız. Böyle ‘elimize düştü. Hadi o zaman biz bunları elden geldiğince yararlanalım’ yok. Fiyatları görüyorsunuz yani. Bu durumda o öğrenci bir gelir kaynağı olamaz” dedi.

“ÇOCUKLAR YATAKHANELERDE YATAĞA AÇ GİRİYOR”

Artık öğrencilerin yemekhanelerde parçalanmış ekmekleri bile toplayıp götürüp yatakhanede yediğini, beslenemeyen bu öğrencilerden başarı beklenildiğini söyleyen Hasan Tahsin Yılmaz “Şimdi devletin verdiği bursları falan var.  KYK burslarından alanlar var. Ama markete gidiyorsun, durum belli. Bir tane salatalık, bir domates alıp giden var. Ve kahvaltı yaptığımız zaman eskiden yenmezdi kalırdı. Sonra kalkıp gittiklerinden sonra onları biz kim hayvan besliyorsa ziyan olmaması için onlara verirdik bunu götürün diye. Şimdi öyle değil. Parçalamış ekmekleri bile alıp götürüyor çocuklar. Parçalamış ekmekleri bile. Düşünün bir genç kız, 20 yaşında oradan ekmek toplayıp torbasına koyup yatakhaneye götürüyor gece yemek için.  Yurtlarda da hep öyle oluyor kalan ekmekleri toplayıp yatakhaneye götürüyorlar. Doymuyoruz diyorlar. Doymaz, o insan genç. Ona ne kadar kalori gerekiyor, günlük bunun hesaplanması gerekiyor. Şimdi beden eğitim bölümünde okuyan öğrenciler var. Şimdi o atlıyor, zıplıyor, oynuyor. Ona çekerek ve besin gerekiyor. O doymadığı zaman ne olacak ki insan? Ya biz bu insanlardan yarış ve başarı bekliyoruz. Bizim ev konusu ve evlerin fiyatları böyle olmaması gerekiyor. Öğrenci bir gelir kaynağı olmaz. Bu ayıptır, bize yakışmaz bu. Öğrenci bir gelir kaynağı değildir ve ev sahiplerinden de öğrencileri ezmek yerine destek olmasını istiyoruz. Öğrenci gelir kaynağı olamaz, onu bir rant haline dönüştüremeyiz” diyerek konuşmasını noktaladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.