DOLAR 32,5930 0.05%
EURO 34,8823 0.6%
ALTIN 2.437,830,22
BIST 9.645,02-0,50%
BITCOIN 21680930,76%
Edirne
14°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Yün fiyatlarında yüzde yüz artış

Yün fiyatlarında yüzde yüz artış

ABONE OL
10 Ocak 2022 12:07
Yün fiyatlarında yüzde yüz artış
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Döviz kurundaki artış ile ithal gelen yünlerde yüzde yüze varan zamlı fiyatlar sebebiyle müşteriler ve esnaf karşı karşıya geliyor.  15 liradan satılan yünlerin zamlanması örgü işi ile uğraşan birçok müşterinin de tepkisini çekti. Kendilerinin kar marjından düşerek satış yaptığını zamlar sebebiyle müşteri ile karşı karşıya geldiklerini söyleyen Yün dükkanı bulunan 30 yıllık esnaf Salih Şenol, “Pandemide yüzde 100 gibi fiyatlar değişti. Bu şekilde zamları geçmişte hiç görmedim. Bu 1-2 yıl içinde olan fiyat artışı ticari hayatımda görmedim” dedi.

“YÜN FİYATLARINA YÜZDE 100 ZAM”

Bedesten Çarşısı’nda 30 yıllık esnaflık yapan 53 yaşındaki Salih Şenol, “ 30 yıldır Bedesten Çarşısı’nda esnafım. Pandemide yüzde 100 gibi fiyatlar değişti. 10-15 arası fiyatlar başlıyor yukarı çıkıyor. Yün içeriğinin kalitesine göre fiyat değişir. Yün fiyatları artmasına rağmen satışlarda azalma yok. Belli bir değişime uğrayan müşteri kitlesi var. Ama sadece evde oturan bayanların yapacağı bir iş değil örgü. Çalışan bayanlar çok daha hamarat. Çalışan insanlar daha üretken” dedi.

“TİCARİ HAYATIMDA YÜNDE BÖYLE ARTIŞ GÖRMEDİM”

Yün fiyatlarındaki ciddi artışı ticari hayatında hiç görmediğini söyleyen Salih Şenol “Hazır giyimde de fiyatlar çok yüksek. O fiyat aralığını bilmek lazım. 5 liraya bere de alabilirsin. Benden gelip 1 liraya yün alıp bir berede yapabilirsin. Burada emekte var. Kendi istediği şekilde örüp kullanmak çok daha farklı. Bu şekilde zamları geçmişte hiç görmedim. Bu 1-2 yıl içinde olan fiyat artışı ticari hayatımda görmedim. Müşteriler zamlı fiyatı duyduğunda tepkileri görmenizi isterim. Bazı sözler bizi yaralıyor. Biz dilimiz döndüğünce anlatmaya çalışıyoruz. Ama birebir görmek lazım tepkileri.  Burada kar marjı çok düştü. Fiyatlar yükseldikçe küçük esnaf zammı çok yansıtamaz. Sanki üretici firma bizmişiz gibi tüketicilerle biz muhatap oluyoruz. Üreten veriyor ama birebir müşteri ile iletişimde çok farklı oluyor” dedi.

“BULGARLAR BİZDEN ALIP TİCARETİNİ YAPIYOR”

Ürünlerin hammaddeye bağlı olarak ithal gelmesinden dolayı zamların bu derece olduğunu söyleyerek Bulgarların da yün ticareti yaptığını kaydeden Şenol, “Bu hammaddeyle alakalı zamlar. Birçok üründe olduğu gibi hep yurtdışına bağımlı olduğumuz için. Yoksa tekstilde Türkiye iyi pozisyonda. Dövizin artışı bizim elimizde olmadığı için bu durum. Ben zamları hammaddeyle alakalı olduğunu söylüyorum tabi ki. Bulgarların parası değerli. Onlardan gelen çok. Örgüye meraklımı bilmem ama ticaretini yapıyor. Size 6 lira dediğin ona 1 lira gibi geliyor. Ben ticareti ile uğraştıklarını düşünüyorum. Gelip 1 paket alırsın 5 paketi niye alasın ki. Her yaptıkları ticaret ama buradan aldıkları yün tam ticaret” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.