DOLAR 32,4340 0.17%
EURO 35,1209 -0.09%
ALTIN 2.323,340,20
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22915792,93%
Edirne
19°

AÇIK

05:24

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Yunanistan büyük provokasyon içinde!”

“Yunanistan büyük provokasyon içinde!”

ABONE OL
27 Haziran 2022 10:46
“Yunanistan büyük provokasyon içinde!”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Komşu ülke Yunanistan’ın tüm gerilim yaratan adımları üzerine Keçi Adası’nda asker bulundurarak silahlandırması ve Yunan bayrağı açmasını değerlendiren Türk Ocakları Edirne Şube Başkanı Yakup Öz, bu hareketin açık provokasyon olduğunu belirtti.

Uluslararası anlaşmaların açık hükümlerine rağmen silahsızlandırma şartıyla Yunanistan’a devredilen adaların silahlandırılarak Türkiye’ye açıkça provokasyon olduğunun altını çizen Yakup Öz” Yunanlıların yaptığı; Lozan’ı ve Türkiye’nin egemenlik haklarını, hukukunu hiçe sayan bir davranış, ciddi bir konu. Yunanistan’ın büyük bir provokasyon içinde olduğunu gösteriyor Yunanistan batılı güçlerin aklıyla özellikle adalar üzerinde yeni oyunlar oynamaya çalışmaktadır. Atina’yı aklıselime ve uluslararası hukuka uymaya davet ediyoruz” şeklinde dile getirdi

“YUNANİSTAN’IN BÜYÜK BİR PROVAKASYON İÇİNDE OLDUĞUNU GÖSTERİYOR”

Türk Ocakları Edirne Şubesi Başkanı Öz, “Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, 3 Haziran’da İstanköy ve İstanbulya adalarında düzenlenen programlara katılmış, bu iki ada 1947 Paris Antlaşması’na aykırı şekilde silahlandırıldığı ortaya çıkmıştır. Miçotakis’in Keçi Adası’na da geçerek burada polis karakolu, sağlık ocağı ve sahil güvenlik ofisini ziyaret ettiği haberleri de Yunan basınında yer almıştır. Yunanistan’ın, Bodrum Yarımadası’nın 8 kilometre güneybatısındaki Keçi Adası’nı uluslararası hukuka aykırı silahlandırması ve burada asker bulundurması görüntülenmiştir. Ege Denizi’nde Oniki adalar olarak bilinen Batnoz, Lipsi, İleriye, Kelemez, İstanköy, İncirli, İstanbulya, İleki, Herke, Kerpe, Çoban, Sömbeki, Rodos ve Meis’in de olduğu bölgede statüsü belirsiz bazı kayalık alanlar, ada ve adacıklar da bulunuyor.  Türk kara sularında kalan Keçi Adası, Turgutreis ve Gümüşlük açıklarındaki Tüllüce, Küçük Tüllüce, Sarıot ve Çatal adalarına da çok yakın konumda. Yunanlıların yaptığı; Lozan’ı ve Türkiye’nin egemenlik haklarını, hukukunu hiçe sayan bir davranış, ciddi bir konu. Yunanistan’ın büyük bir provokasyon içinde olduğunu gösteriyor. Tesisi Türkiye’nin karşısındaki bir burna inşa etmeleri, Türkiye’den çıkan balıkçıların, tur teknelerinin, herkesin görebileceği yere bayrak açmaları nerden bakarsanız bakın açıkça provokasyondur. Ayrıca Nisan 2022 de Yunan medyasında çıkan ve Atina tarafından yalanlanmayan haberler, Türk kıyılarına en yakın Yunan adası olan Meis’e asker gönderildiğini ortaya koydu”dedi.

“YUNANİSTAN BATILI GÜÇLERİN AKLIYLA YENİ OYUNLAR OYNAMAKTADIR”

Silahsızlandırılma şartıyla devredilen adaların silahlandırılmasına değinerek, batılı ülkelerin yön vermesiyle Yunanistan’ın farklı oyunlar peşinde olduğunu kaydeden Öz, “Türkiye 1947 tarihli antlaşmaya taraf olmamıştır. “Antlaşmadaki askersizleştirilme, Türkiye’nin güvenliği göz önünde bulundurularak kabul edilmiştir. Yunanistan’ın, antlaşmalarla egemenliği kendisine devredilmemiş bazı ada ve adacıklarda askeri faaliyetler icra ettiği ve uluslararası antlaşmaların açık hükümlerine rağmen, silahsızlandırılmış olmaları şartıyla egemenliği kendisine devredilen adaları silahlandırdığı bilinmektedir. Bu sorun çözümlenmeden, deniz yetki alanları ve hava sahasına ilişkin geçmişten süre gelen sorunların çözümü anlamlı değildir. Bu nedenle, egemenliği tartışmalı adalar sorunu, Ege’nin bütün statüsünü etkileyecek yeni ve temel bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca, silahsızlandırılmış olmaları şartıyla egemenliği Yunanistan’a devredilen adaların, silahlandırılmış olmalarının hukuki problemi de bu temel sorunla birlikte değerlendirilmelidir. Bugün başta 1923 Lozan Barış Antlaşması, 1936 Montrö Boğazlar Sözleşmesi ve 1947 Paris Anlaşması olmak üzere tüm uluslararası hukuk kaidelerinin ihlaline rağmen, Yunanistan batılı güçlerin aklıyla özellikle adalar üzerinde yeni oyunlar oynamaya çalışmaktadır. Yüzyıllık tarihsel birikimler, Türkiye ve Yunanistan’ın güçler mukayesesindeki orantısızlık, gerçekleşmesi mümkün olmayan hayali hedefler ve batılıların ikiyüzlü ve ‘çıkara’ dayalı politikaları Yunanistan yönetimini ‘Büyük Ülkü’ rüyasından uyandırmaya yeterli olmamıştır” dedi.

“ATİNA’YI AKLI SELİM OLMAYA DAVET EDİYORUZ”

Öz, “Yine Yunanistan, Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’nin dolduruşuna gelmektedir. Her iki halk arasında kişisel olarak bir önemli problem olmayan ülkelerin özellikle Amerika Birleşik Devletleri aşığı ve yetiştirmesi Yunanistan Başbakanı Miçotakis tarafından savaşın eşiğine getirilecek olması da yakında yeni bir tehlikeli gerilimin sinyallerini vermektedir. Atina’yı aklıselime ve uluslararası hukuka uymaya davet ediyoruz” şeklinde sözlerini noktaladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.