DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 20883600,98%
Edirne

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

Zincir marketlere yeni düzenleme

Zincir marketlere yeni düzenleme

ABONE OL
12 Şubat 2021 11:13
Zincir marketlere yeni düzenleme
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ticaret bakanlığı tarafından, yıllardır küçük esnafı maddi olarak olumsuz yönde etkileyen zincir marketlere yeni düzenleme geliyor. Edirne Bakkal ve Tekel Bayileri Odası Başkanı Süleyman Yaşagör, zincir marketler için düzenlenen tasarıda açılacak zincir marketlerin büfe ve bakkal gibi işletmeler arasında 200 metre mesafe aranması, her 20 metre kare için 1 arabalık otopark, tütün, mobilya, elektronik eşya ve beyaz eşya satışlarının yasaklanması, Pazar günleri saat 11.00’de den önce açılmaması, yerel esnafların ürünleri için raflarında yüzde 1’lik yer ayırması gibi düzenlemelerle tasarının yürürlüğe girmesinin küçük esnafı rahatlatacağını belirtti.

“ZİNCİR MARKETLERLE BAKKALAR ARASINDA 200 METRE MESAFE ŞARTI”

Başkan Yaşagör, “Kanun tasarı şeklinde hazırlandı. Genel başkanımız Bendevi Palandöken’in Ticaret Bakanlığı nezdinde yürütmüş olduğu çalışmalar neticesinde AVM’ler 5 bin metre mesafe aralığında, zincir marketlerde bakkallar, büfeler ve manavlar ile aralığında en az 200 metre mesafe olması gerekecek. İş yerinde her 20 metrekaresi için bir araçlık otopark oluşturması üyelerimiz adına olumlu olur diye düşünüyorum. Kanun tasarısı neticesinde bunun mecliste kanunlaşması ve resmi gazetede yayınlanmasından sonra geçerliliği mevcut olur. İnşallah kanunlaşır” dedi.

“OTOPARK ZORUNLULUĞU AKSAYAN TRAFİK PROBLEMİNE ÇÖZÜM OLUR”

Zincir marketlerin mal sevkiyatlarında yarattığı problemin otopark sorunu ile çözülmesinin doğru olduğunu, mal sevkiyatlarının gece yapılmasının da makul olabileceğini aktaran Başkan Yaşagör “Önceki açıklamalarımızda değindiğimiz gibi il nüfus oranına göre açılıp açılamayacağı da belirlenmeli. Mevcut zincir marketlerde otopark oluşturulması gerekmektedir. Bildiğimiz kadarıyla olması gereken kriter idi. Maalesef bugün baktığımızda otoparkların olmadığı gibi şehir içinde trafiğin aksamasına da neden olmaktadırlar. Zincir marketlerin bulunduğu mevkilerde mal sevkiyatları ve alışları esnasında da büyük kamyonları da o cadde ve sokakta zaman zaman trafiği kilitlemekte. O alanda diğer iş yerlerini de mağdur ettikleri, yayaların bile geçişlerini engelledikleri, kişilerin kaldırımı kullanmayıp da caddeye inerek geçişini sağlarken bununda trafikte yarattığı tehlike görülmekte. Bu tür sevkiyatlarda mal alımların trafiği kesildiği gece saatlerinde yapmaları olabilir. İnsanların can güvenliğini korumuş olur” dedi.

“YEREL ESNAFIN ÜRÜNLERİ İÇİN, ZİNCİR MARKETLER RAFLARININ YÜZDE 1’İNİ AYIRACAK”

Zincir marketlerin hafta sonu açılış ve kapanış saatlerindeki düzenlemeye değinerek ve raflarında o şehrin yöresel ürünlerine verilecek yerinde öneminin büyük olduğunu kaydeden Başkan Süleyman Yaşagör “Yeni açılacak zincir marketlerle, bakkallar arasında en az 100 metre mesafe olması gerektiği ve hafta sonları açılış saatleri ile ilgili düzenleme yapılacağı tasarıda mevcut. Pazar günü saat 11 gibi açılması, daha erken kapanması gibi düzenleme tasarıda yer alıyor. Dolayısıyla bu anlamda da tütün ve tütün satışının zincir marketlerde yapılmaması kanun tasarısı içerisinde mevcut. Dolayısıyla bu gibi birkaç madde de olsa bizim bakkal üyelerimizi rahatlatacağı düşüncesindeyiz. Alınacak karar doğru bir karar. Yerel esnafları da korumuş olacak. Yerel üreticilerinde o yörede üretilmiş ürünleri raf oranlarının yüzde 1’ini yerel üreticilere de ayırmaları söz konusu. Bu da memnuniyet verici” dedi.

“TASARININ BU HALİYLE BİLE GEÇMESİ ESNAFIMIZI RAHATLATIR”

Tasarının artık meclisten geçmesini beklediklerini dile getiren Başkan Yaşagör “Çalışmalar yapıldı. Taslak haline getirildi. Bu konuda bakanlık görüşler alıyor çalışmalarını yürütüyor. Dolayısıyla en kısa zamanda meclise sevk edilip, meclisten geçmesini bekliyoruz. Tasarı bu konuda hazırlanmış şekliyle geçmesi bile, küçük esnafa bir nebzede olsun rahatlatır. Pandemi döneminde işlerimiz epey düştü ama tabii zincir marketlerin vermiş olduğu belli çalışmalarımızı etkileyen birkaç madde de olsa bizim esnafımızı bir nebzede olsa rahatlatır” şeklinde sözlerini noktaladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.