DOLAR 32,3717 0.15%
EURO 34,9787 -0.3%
ALTIN 2.324,280,22
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22748061,04%
Edirne
16°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ziraat Mühendisleri Günlerini kutladı

Ziraat Mühendisleri Günlerini kutladı

ABONE OL
11 Ocak 2023 11:24
Ziraat Mühendisleri Günlerini kutladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilciliği tarafından, 10 Ocak Ziraat Mühendisleri Günü ve Türkiye’de Tarım Öğretimin 177. yıldönümü sebebiyle Atatürk Anıtı’nda program düzenlendi. Anıta sunulan çelenk sonrası saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu.

Burada konuşan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Erdoğan Yanılmaz, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’de ilk tarımsal eğitim-öğretim faaliyetleri, 10 Ocak 1846 tarihinde Mekteb-i Zirai Şahane ile başladığını belirterek, “Daha sonra bugünkü anlamıyla yükseköğrenim sayılabilecek düzeyde olan 1891 tarihinde Bursa Ziraat Mektebi ile 1893 tarihinde de İstanbul Halkalı Ziraat Mektebi açılmıştır. 1927 yılında bir yasa çıkartılarak, çağdaş anlamda tarımsal yükseköğretimin temelleri atılmıştır” dedi.

“TÜRKİYE TARIMDA UYGULANAN YANLIŞ POLİTİKALARLA FIRSATLARI DEĞERLENDİREMEMİŞTİR”

Avrupa’da yaşanan kuraklıkla Türkiye topraklarındaki ürün çeşitliliğini tarımda uyguladığı yanlış politikalar sonucu fırsatları değerlendiremediğini belirten Yanılmaz, “Türkiye, bulunduğu coğrafya ve iklim koşulları, biyo çeşitliliği, tarımsal üretim kültürü ve insan kaynağı ile tarımda çok büyük potansiyele sahip olmasına rağmen, bunu zenginliğe dönüştürememektedir. Covid-19 salgını, Rusya-Ukrayna Savaşı, Avrupa’da yaşanan son 500 yılın en büyük kuraklığı ve daha birçok gelişme Türkiye’ye önemli fırsatlar getirmektedir. Tarımın stratejik bir sektör olduğu bu dönemde, bazı tarım ürünleri de stratejik birer ürün haline gelmiştir. Örneğin ayçiçeği, şekerpancarı v.b ürünler. Fakat Ülkemiz, tarımda uygulanan bu yanlış politikalar sonucu fırsatları olumlu yönde değerlendirememiştir. Bugün, tarımsal üretimdeki en önemli sorunlardan birisi haline gelen yüksek girdi maliyetleri nedeniyle çiftçi üretim yapmakta zorlanmaktadır. Yüksek girdi fiyatları karşısında tarımsal destekler yetersiz kalmaktadır. Ayrıca destekler hem çok geç açıklanmakta, hem de zamanında ödenmemektedir. Türkiye tarıma gereken desteği ve önemi verse, dünyanın en önemli üretici ve ihracatçısı olabilir” dedi.

“GENÇLER AİLEDEN KALAN ARAZİLERİ DEĞERLENDİRMEK İÇİN TARIMA İLGİ GÖSTERMEKTE”

Pandemi ile birlikte tarıma farklı bir gözle bakılmaya başlandığını belirten Yanılmaz, “Daha önce tarımla pek ilgilenmeyen, bu alanda üretim, yatırım yapmayı düşünmeyen sanayiciler, iş insanları tarıma yoğun ilgi göstermeye başladı. Dededen, aileden kalma araziler değer kazandı. Eskiden kimse ilgilenmezken şimdilerde paylaşılamayan varlıklar oldu. “Dededen kalma topraklarımız var onları nasıl değerlendirebiliriz?” sorusunu soranların sayısında ciddi artışların olduğunu görmekteyiz. Tarımın ve gıdanın ne kadar önemli olduğunu, açlığın, kıtlığın tartışıldığı bugünlerde hem ekonomik hem de sosyal olarak ele alınması ve bu alanda bir şeyler yapılması gerektiğini düşünenlerin sayısı da artmaktadır” dedi.

“PLANLI TARIMSAL ÜRETİME GEÇİLMELİ, KAMUDA YENİ MÜHENDİS ALIMLARI GERÇEKLEŞMELİ”

Ülke tarımı için yapılması gereken önerileri söyleyen Yanılmaz, “TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası olarak diyoruz ki; Üretimdeki yapısal sorunlara kalıcı çözüm getirilmeli, üretim maliyetleri düşürülmeli, çiftçimizin kazandığı, tüketicinin makul fiyatlarla ürüne ulaşabildiği bir planlama yapılmalıdır. Ülke ve bölgeler düzeyinde büyük ova koruma alanları başta olmak üzere korunan ve sulanabilecek olan tarım arazilerimizin artırılarak üretim miktarı artışı, ürün çeşitliliği, üretim sürekliliğini sağlayacak, Tarım Kanunu`na göre belirlenen ve zamanında ödenecek somut desteklerle yönlendirilecek “Planlı Tarımsal Üretim” e geçilmelidir. 2001 yılından beri yapılmayan tarım sayımı bir an önce yapılmalıdır. Meralar korunmalı ve ıslahları hızlıca yapılmalıdır. “Tarımsal Üretim Seferberliği” ilan edilmeli, girdi maliyetleri düşürülmeli, ucuz kredi olanakları oluşturulmalı, artırılacak ürün ve girdi destekleri üretime ve üretene verilmelidir. Yerli üretimi ve üreticiyi koruyan “Kamucu Tarım Politikaları” ivedilikle yaşama geçirilmelidir. Tarımsal kamu yönetimi güçlendirilmeli, ilgili yönetsel birimlere meslek dışı atamalardan vazgeçilmeli ve liyakat sahibi Ziraat Mühendisleri atanmalıdır. Kamuya yeterli sayıda yeni mühendis alımı hızla gerçekleşmelidir” dedi.

“İTHALATA DAYALI POLİTİKALARDA ISRAR EDİLİRSE ÜRETİCİ VE TÜKETİİ İÇİN ZOR GÜNLER OLACAK”

2023 itibariyle 10 Ocak’ın Ziraat Mühendisleri Günü olarak kutlanacağını söyleyen Erdoğan Yanılmaz, “Cumhuriyetimizin 100. yılında tarım ve gıdada yine önemli sorunlarla karşı karşıyayız. Aynı zamanda önemli bir seçim yapmak durumundayız. Tarım ve gıdada ülke potansiyelini değerlendirebilen politikalarla bu sorunları aşabilir ve geleceğe umutla bakabiliriz. Bu potansiyeli görmezden gelen ve ithalata dayalı politikalarda ısrar edilirse üretici için de tüketici için de ne yazık ki zor günler olacaktır. Bu sebeple; Cumhuriyetimizin 100. yılında daha çok üretmeye, daha çok paylaşmaya, toprağımızı, çevremizi daha çok korumak zorundayız. Bereketli bir yıl olması dileği ile Ülkemizde “Tarımsal Öğretimim Başlangıcının 177.yılını bir kez daha kutluyor, Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağımız bu yılda, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile Cumhuriyetimizin kurucularını saygıyla, şükranla ve özlemle anıyorum. Bundan böyle 10 Ocak günü TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası 48. Olağan Genel Kurul kararı gereği 2023 yılından itibaren 10 Ocak Ziraat Mühendisleri Günü olarak kutlanacaktır. Tüm meslektaşlarımızın günü kutlu olsun” şeklinde sözlerini noktaladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.