Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, kiralık daire krizinin Edirne’de sürdüğünü, bu sürecin de kısa sürede düzelemeyeceğini belirtti. Edirne’de yaşanan kiralık daire probleminden gümrük memuru ve askeri personelin ev arayışında olduğunu kaydeden Çeker, yeni eğitim öğretim yılı başlamasına yakın öğrencilerinden bu sürece katılacağını, artık 4-5 öğrencinin aynı evde yaşamak zorunda kalacağını ifade etti. Yeni yapılan konutlarda boş daireler olduğunu hatırlatan Çeker, uzun süredir temin edilemeyen yapı kullanım belgeleri olmaması sebebiyle kiralık olarak tutulamamalarının da krize katkı sunduğunun altını çizdi.
“KİRALIK DAİRE TALEPLERİNE CEVAP VEREMİYORUZ, ASKERİ PERSONEL, GÜMRÜK MEMURLARI EV ARAYIŞINDA”
Kiralık daire taleplerine cevap veremediklerini ciddi bir kısıtlı sürecin olduğunu dile getiren Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker “Uzun zamandan beri yüzde 25’lerde seyreden kira fiyatları 3 bin binlerde, 4 binlerde, 5 binlerde kalan kiracılar var. Buna yüzde 65 falan yapsan, aradaki farkı kapatmak çok zor. Evini dahi ilk defa kirayı vereceklere o yüzde 60 yapmayacak. Etraftaki piyasaya bakacak. Şu anda baktığımızda 1+1 en düşüğü 10 bin lira civarında. 2+1 baktığın zaman 15 bin, 20 bin böyle. Bu çantamız gidiyor yukarıya doğru seyre halinde. Öğrenciler de Ağustos’a doğru da öğrenciler gelmeye başlayacak. Kiralıklara baktığımız zaman kiralıklar da şu anda çok az, cevap veremiyoruz. Tayin zamanı şu anda. Askeri personeller eskiden lojmanları vardı. Onlar, lojmanları iptal olduğundan dolayı onlar kiralık yerleri arıyorlar. Onların bir arayışları var, gümrük memurların da bir arayışı var. Şu anda onlara cevap vermeye çalışıyoruz. Onlara bile cevap verirken, yani zorlanıyoruz” dedi.
“ÖĞRENCİLER ARTIK 4-5 KİŞİ AYNI EVDE BİR ARADA KALACAK”
Öğrencilerin dönüşlerinde kiralık daire bulamayacaklarını ve 4-5 öğrencinin bir evde yaşamak zorunda kalacağını vurgulayan Başkan Serhat Çeker, “Baktığımız Edirne’de çok ev var. Bir sürü yeni yapılan bina var, boş bina var. Bunlar niye böyle dedi. Birçok insan da vermiyor, etmiyor bu durumdan dolayı. Artık bu yeni sistem girdi, belki çoğalır diye düşünüyoruz ama şu anda da giren giden de yok. Yani benim dairem var, bunu kiraya verelim diyen de yok. Yani şu anki ortama baktığımız zaman kısıtlı bir ortam. Kiralıklar çok kısıtlı. Öğrenciler gelmeye başlayınca nasıl cevap vereceğiz bilemiyoruz. Yurtlar zaten yok ortada, Artık bir daire buldu mu 4-5 tane öğrenci bir arada kalacak. Durum onu gösteriyor. Vallahi şu durumda düzelme şansımı pek göremiyorum. Çok zor yani” dedi.
“YAPI KULLANIM BELGESİ OLMAYAN BİRÇOK DAİRE HALA KİRAYA VERİLEMİYOR”
Belediye sürecinde yapı kullanım belgelerini alamayan müteahhitlerin hala beklediğini ve birçok konutun boşta olduğu gibi kiraya verilememesiyle kiralık daire sorunun çözülemediğini de söyleyen Çeker, “Bir de bu konutlarda en büyük sıkıntı, yapı kullanım belgeleri. En büyük sıkıntı da o. Birçoğu da ondan dolayı kiraya verilmiyor. Yani müteahhit bitirmiş ama alamamış. Sıkıntı da bu. Hala yağı kullanım belgesi alamayanlar var. Seçim girdi. Seçim girince de yeni başkan geldi. Yeni başkanı oturtmaya çalışıyor, o uzuyor. Herkesin müracaatları var. Yapı kullanımlarını alamıyor. Yapı kullanımlarını alamadığın zaman da elektriğini açamıyorsun, doğal gazını açamıyorsun, hiçbir şeyini açamıyorsun. Tapuyla olmuyor iş. O yüzden biraz da bundan kaynaktan sıkıntılar var” diye noktaladı.
Haber: Erkan Ekşi
GÜNCEL
01 Temmuz 2025GÜNCEL
01 Temmuz 2025GÜNCEL
01 Temmuz 2025GÜNCEL
01 Temmuz 2025MARMARA BÖLGESİ
01 Temmuz 2025MARMARA BÖLGESİ
01 Temmuz 2025GÜNCEL
01 Temmuz 2025