Edirne Kent Konseyi (EKK) Kültür Sanat Çalışma Grubu tarafından, son günlerde tepkilerin odağı haline gelen UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Selimiye Camii’nin restorasyonu ile ilgili basın açıklaması düzenlendi.
Selimiye Camii önünde düzenlenen basın açıklamasında gözleri bağlı Mimar Sinan Heykeli ile de mesaj verildi. EKK Yürütme Kurulu Üyesi Nalan Tabakoğlu, Selimiye Camii restorasyon sürecinin şeffaf yürütülmediğini savunarak kamuoyunda oluşan güven kaybına dikkat çekti. Mimar Sinan tarafından tüm insanlığa armağan ettiği Selimiye’nin ortak bir miras olduğunu belirten Tabakoğlu, bu kıymetli eserin deneme tahtası olamayacağının altını çizdi.

Edirne Kent Konseyi Başkanı Özer Demir
“HALKIN VERGİLERİYLE YAPILAN RESTORASYON ŞEFFAF ŞEKİLDE YAPILMALIDIR”
Edirne Kent Konseyi Başkanı Özer Demir, “Atanmışlar, seçilmişler, kentlilerimiz burada el ele vererek bu mirasın korunmasının altını çizmiştir. Bugüne geldiğimizde restorasyon projesiyle ilgili tartışmalar yerel basında, ulusal basında sürmektedir. Halkımızın vergileriyle yapılan bu restorasyon çalışmalarının bu restorasyon çalışmalarının, şeffaf bir şekilde, bilimsel verilere dayanarak yapılma zorunluluğu bulunmaktadır” dedi.

EKK Yürütme Kurulu Üyesi Nalan Tabakoğlu
“SELİMİYE’NİN SÜRECİ TOPLUMSAL ENDİŞE VE CİDDİ BİR TARTIŞMANIN ODAĞI OKDU
Basın açıklamasını okuyan Edirne Kent Konseyi (EKK) Yürütme Kurulu Üyesi Nalan Tabakoğlu, “Türk mimarisinin en anıtsal yapılarından biri olan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Selimiye Camii’nde yürütülen restorasyon çalışmaları, uzun süredir kamuoyunun gündemindedir. Sürecin şeffaf yürütülmemesi, uzmanların sahaya erişiminin engellenmesi ve kamuoyuna sağlıklı bilgi aktarılmaması, restorasyona duyulan güveni zedelemiş ve ciddi soru işaretleri yaratmıştır. Restorasyon süreci boyunca zaman zaman basına yansıyan olumsuz haberler toplumsal endişeyi artırmıştır. Son olarak, cami içindeki kalemişlerinde yapılan köklü değişiklik, yalnızca ulusal basında değil, dünya kamuoyunda da geniş yankı bulmuş, Selimiye Camii’ni ciddi bir tartışmanın odağı haline getirmiştir. Kalemişlerinde yapılan bu bütüncül ve radikal değişikliğin neden gerekli görüldüğü ve hangi bilimsel gerekçelerle yapıldığı soruları hala yanıtlanmamıştır. Restorasyonun mevcut durumu hakkında kamuoyuna tatmin edici bir açıklama yapılmamıştır; yapılan değişikliklerin nihai olup olmadığı, sürecin ne aşamada olduğu ise belirsizliğini korumaktadır” dedi.

“ÇÖZÜM ÖNERİLERİ”
Tabakoğlu, yapılması gerekenleri ise şu şekilde sıraladı: “Durum tespiti yapılmalıdır. İlgili akademik çevreler ve bağımsız uzmanlar bir an önce sürece dahil edilmeli, restorasyon çalışmaları yerinde incelenmeli ve elde edilen bulgular şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşılmalıdır. 2. Uluslararası standartlara uyum değerlendirilmelidir. Restorasyon süreci bilimsel, etik ve uluslararası koruma ilkelerinin gerisindeyse, çalışmalar derhal durdurulmalı ve bir hasar tespit süreci başlatılmalıdır. 3. Katılımcı süreçler işletilmelidir. Sorunun özü, yetkililerin kamuoyunun eleştirilerine yanıt vermemesinden ziyade, sürecin ilgili uzmanlar ve kamuoyunun dışlandığı kapalı bir şekilde yürütülmesidir” diye kaydetti.
“SELİMİYE KİMSENİN DENEME TAHTASI DEĞİL”
Restorasyonun salt ticari olarak ele alınamayacağını, Mimar Sinan’ın Selimiye’yi tüm dünyaya ortak kültürel miras olarak bıraktığının altını çizen Tabakoğlu, “Selimiye Camii, kimsenin deneme tahtası olamayacak kadar değerli bir mirastır. Bu esere sahip çıkmak sadece Edirnelilerin değil, tüm insanlığın sorumluluğudur. Anıt niteliğindeki yapılarda restorasyon süreçleri çok daha titizlikle, bilimsel veriler ışığında ve katılımcı bir yaklaşımla yürütülmelidir. Restorasyon, hiçbir şekilde salt ticari bir faaliyet gibi ele alınamaz. Selimiye eşsizdir; Mimar Sinan’ın “ustalık eserim” diyerek insanlığa armağan ettiği bu yapı, tüm dünyanın ortak kültürel mirasıdır. Türk milleti, bu eşsiz eseri koruma ve gelecek kuşaklara layıkıyla aktarma kararlılığına ve gücüne sahiptir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” diyerek noktaladı.
Haber: Erkan Ekşi
GÜNCEL
19 Temmuz 2026GÜNCEL
19 Temmuz 2026GÜNCEL
19 Temmuz 2026GÜNCEL
19 Temmuz 2026GÜNCEL
19 Temmuz 2026GÜNCEL
19 Temmuz 2026MARMARA BÖLGESİ
19 Temmuz 2026