DOLAR 45,9809 0.02%
EURO 53,5341 0.29%
ALTIN 6.621,081,02
BIST 13.965,65-1,65%
BITCOIN 2957352-3.02179%
Edirne
22°

PARÇALI AZ BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

Yerli ve Milli gücümüz Selimiye Meydanı’nda sergilendi

Yerli ve Milli gücümüz Selimiye Meydanı’nda sergilendi

Edirne'de Balkan Şehitlerini Anma Günü kapsamında Selimiye Meydanı’nda Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterinde bulunan yerli ve milli silah sistemleri sergilendi. F-16’lar, Bayraktar TB2, Akıncı ve ATAK helikopterlerinin de saygı uçuşu yaptığı etkinlik nefes kesti.

ABONE OL
26 Mart 2026 17:10
Yerli ve Milli gücümüz Selimiye Meydanı’nda sergilendi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de Balkan Şehitlerini Anma Günü kapsamında Selimiye Meydanı’nda Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterinde bulunan yerli ve milli silah sistemleri sergilendi. F-16’lar, Bayraktar TB2, Akıncı ve ATAK helikopterlerinin de saygı uçuşu yaptığı etkinlik nefes kesti.

26 Mart Balkan Şehitlerini Anma Günü kapsamında Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Metin Toker’in de katılımıyla, Selimiye Meydanı’nda “Trakya Yerli ve Milli Sistemleri Edirne’de buluşuyor” etkinliği düzenlendi.

Selimiye Meydanı’nda kurulan mini savunma fuarı, Edirne Valisi Yunus Sezer, Orgeneral Metin Tokel ve beraberindeki protokol tarafından gezildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından sahne alan mehteran takımı, marşlarıyla meydanı dolduran binlerce kişiye coşkulu anlar yaşattı.

Etkinlikte F-16 savaş uçakları ile İnsansız Hava Araçları (İHA) ve Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) tarafından gerçekleştirilen saygı uçuşları büyük ilgi gördü.

“ŞÜKRÜ PAŞA VE ŞEHİTLERİMİZİN BİZE VASİYETİ VAR: VATAN İMKANSIZLIKLAR İÇİNDE BİLE KUTSALDIR”

Törende konuşan Edirne Valisi Yunus Sezer, “Bugün Balkan şehitlerimizi anmak, bundan 113 yıl önce yazılan büyük destanın önünde saygıyla eğilmek üzere toplandık. Bugün sadece bir savaşı anmak için değil, aynı zamanda o günün koşullarında yokluğu, acıyı, büyük bir imtihanı ve sarsılmaz bir inancı tekrar hatırlamak için burada bulunuyoruz. 26 Mart Balkan Şehitlerini Anma Günü vesilesiyle bir araya geldiğimiz bu anlamlı günde vatanı uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla yad ediyoruz. Balkan Savaşları tarihimizin en ağır imtihanlarından biridir. Yokluğa karşı direnişin, açlığa karşı sabrın, umutsuzluğa karşı imanın sınandığı mukaddes bir direniş ve varoluş mücadelesidir. Yıl 1913, Osmanlı’nın ikinci payitahtı, Rumeli’nin kapısı, Sinan’ın mührü ve Türk’ün Avrupa’daki asil yüzü şehirlerin sultanı Edirne’nin boynu bükülürken aslında tüm memleketin bağrına kor bir ateş düşmüştür. Değerli misafirler, kıymetli komutanım; gözlerimizi bir an için kapatıp 113 yıl öncesine, o dondurucu ve kapkaranlık kışa gittiğimiz zaman 155 gün boyunca dünyayla bağı koparılmış, dört bir yanı ateş çemberi içerisine alınmış, üzerinde binlerce merminin yağdığı ama yine de eğilmeyen bir şehir hayal ediyoruz. Dışarıda amansız bir düşman, içerideyse ondan daha acımasız olan açlık, hastalık ve kimsesizlik. O günleri bize anlatan satırlar elbette var; cephede yazılmış, titreyen ellere not düşülmüş ama dimdik kahramanlık ruhunu taşıyan satırları her zaman okuyoruz. Öyle çaresizdik ki; ekmek bitmiş, ilaç bitmiş, mühimmat tükenme noktasına gelmişti. İşte tam o noktada tarihin akışına göğüs geren, imkansızlığı lügatından silen Mehmet, Şükrü Paşa ve kahraman silah arkadaşları ile kahraman bir şehir vardı. Şükrü Paşa ve kahraman askerlerin bize bıraktığı bir vasiyet var ve bunu gençlere hatırlatmak istiyorum: Vatan, imkansızlıklar içinde bile son derece kutsaldır” dedi.

“ŞÜKRÜ PAŞA’NIN EKSİKLİĞİNİ DUYDUĞU O KUDRET BUGÜN BU MAKİNELERİN İÇİNDE RUH BULMUŞTUR”

Vatana, millete ve orduya sahip çıkmanın öneminden bahsederek, hangi şartta olursa olsun bu vatanın korunacağını belirten Vali Sezer, “26 Mart sabahı Edirne’nin sokaklarına düşen sessizlik aslında büyük bir fırtınanın, bir istiklal mücadelesinin habercisi olmuştur. Şimdi bu meydandaki çelik iradeye bakın; 1913 yılının karanlık sabahında eksikliğini duyduğumuz ne varsa bugün Türk mühendislerinin zekası ve Türk işçiliğinin alın teriyle bu meydandadır. O gün Balkan semalarında bizim uçağımız yoktu ama bugün gök vatanın bekçisi SİHA’larımız, İHA’larımız var. O gün tabyalarda namusu saklayan topların yerine bugün dünyaya hayranlık uyandıran milli sistemlerimiz, akıllı mühimmatlarımız var. Şükrüpaşa’nın eksikliğini duyduğu o kudret bugün bu makinelerin içerisinde ruh bulmuştur. Dünyanın yeniden uçuruma sürüklendiği, etrafımızın ateş çemberiyle sarıldığı, güçlünün zayıfı hiçbir kural tanımadan ezdiği ve insanlığın büyük bir sınavdan geçtiği bugünlerde, yaşadıklarımızdan ders çıkararak vatanımıza, bayrağımıza ve bizleri her zaman onurlandıran ordumuza yürekten sahip çıkmamız gerektiğini bir kez daha hatırlamamız gerekiyor. Gökyüzümüzün sarsılmaz gücü olan uçaklarımızla, helikopterlerimizle ve göğsümüzü kabartan yerli ve milli silah sistemlerimizle bugün Edirne’de halkımızla buluşmayı sağlayan Milli Savunma Bakanlığımıza, Kara Kuvvetleri Komutanlığımıza, 1. Ordu Komutanlığımıza, Garnizon Komutanlığımıza ve emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyoruz. Bugün yaklaşık 50 yerli ve milli sistemin sergilenmesine katkı sağlayan tüm firmalara, Bayraktar’a ve özellikle Selçuk Bayraktar’a SİHA ve İHA’larımızı Edirne semalarında sergiledikleri için teşekkür ediyoruz; ayrıca ASELSAN’a, ROKETSAN’a, TUSAŞ’a, MKE’ye ve katkı sunan tüm kuruluşlara şükranlarımızı iletiyoruz. Dün Mehmet Şükrü Paşa’nın mevzilerinde yükselen o sarsılmaz ruh bugün yerli ve milli teknolojilerimizle birleşerek ordumuzun emrinde, vatanımızın her karışında yaşamaya devam etmektedir. Edirne’nin ve Türk milletinin aziz şehitleri; sizler 155 gün boyunca sadece bir şehri değil, bir milletin karakterini savundunuz. Biz o karakteri taşıyoruz, o ruhu yaşatıyoruz ve hangi şartta olursa olsun bu vatanı koruyacağımıza söz veriyoruz. Sözlerime son verirken başta Edirne Müdafii Mehmet Şükrü Paşa olmak üzere, bu toprakları kanlarıyla sulayan tüm aziz şehitlerimizi, ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını sonsuz saygıyla anıyorum. Ruhları şad, mekanları cennet olsun” diyerek konuşmasını noktaladı.

Program ATAK helikopterlerin saygı uçuşları ile tamamlanarak sona erdi.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP