DOLAR 32,4697 -0.07%
EURO 34,7415 -0.68%
ALTIN 2.437,270,06
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2062384-0,54%
Edirne
18°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Anne adaylarının yeni tercihi, ‘Suda Doğum’

Anne adaylarının yeni tercihi, ‘Suda Doğum’

ABONE OL
15 Şubat 2021 16:12
Anne adaylarının yeni tercihi, ‘Suda Doğum’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Aydın, anne adaylarının yeni tercihlerinden olan yöntemle ilgili önemli bilgiler verdi.

Avrupa ve Amerika’da uzun yıllardır uygulanan suda doğum yöntemine ülkemizde de talep giderek artıyor. Denizli Doğal Doğum Merkezi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Nuray Aydın, sancıların sıcak suyun etkisiyle daha az hissedilmesi nedeniyle, bu yöntemin tercih sebebi olduğunu söyledi.

Suda doğumun; alternatif bir doğal doğum yöntemi olduğunu kaydeden Dr. Nuray Aydın, bu yöntemde doğumun; özel olarak üretilmiş olan havuzda, özel eğitimli doktor ve ebeler eşliğinde gerçekleştiğini ifade etti.

Uz. Dr. Nuray Aydın, Suda Doğum yöntemi ile ilgili şu bilgileri verdi;

DOĞUM ÖZEL HAVUZDA GERÇEKLEŞİYOR

Suda doğum havuzu genellikle 2 metre genişliğinde ve 70 cm yüksekliğindedir. Havuzda hijyen maksimum seviyede sağlanmıştır. Anne doğum öncesinde alışmak için suya girip çıkabilir. Su, oturan annenin koltuk altı seviyesindedir. Suyun sıcaklığı ise 37 derece yani vücut sıcaklığı kadardır. Doğum esnasında hamilenin eşi ve sağlık personeli havuzun yanında bulunurlar.

Anne suya girince suda vücut ağırlığı hafifler, kan dolaşımı hızlanır. Suyun rahatlatıcı etkisiyle kasılmayı sağlayan ‘oksitosin’ ve doğal morfin diye bilinen ‘endorfin’ salgılanması artar, adrenalin ve stres azalır. Kasılmalar kuvvetlenir, kasılmaların arasında kaslar gevşer, ağrı daha kolay başa çıkılabilir hale gelir, anne rahatlar ve doğum hızlanır. Sıcak suyun etkisiyle bebeğin dünyaya gelişi sırasında oluşabilecek vajina yırtılması riski de azdır.  Anne doğumu havuzda gerçekleştirir ve bebeğini sudan çıkarıp kollarına alır.

Eğer anne isterse, kasılma ve sancı sürecini havuzda geçirdikten sonra doğumun havuz dışında doğum yatağında gerçekleşmesini de tercih edebilmektedir.

BEBEK İÇİN BOĞULMA TEHLİKESİ YOK

Bebek amniyon sıvısından çıkıp suya girdiğinde, hala kordon kanındaki oksijenle beslendiğinden boğulma riski yoktur.  Yuttuğu su bebeğin midesine gider ama artık soluk borusu refleksle kapandığından akciğerlerine gitmez. Sudan çıkarıldığında nefes almaya başlayan bebek, annesini hemen emmeye başlar. Doğum sonrası duygusal iyilik hali daha üst düzeyde olur. Suyun içinde dünyaya gelmesi, yeni doğan bebeğin anneden ayrılma huzursuzluğunu yaşamasını engeller. 9 ay boyunca anne karnında su içinde kalan bebeğin dünyaya adaptasyonu daha kolaydır.

 SUDA DOĞUM İÇİN KİMLER UYGUN DEĞİLDİR?

Normal doğuma uygun olmayan anne adayları suda doğum da yapamaz. Daha önceki doğumlarında sezaryen doğum yapmış anneler, bu kez normal doğum yapmak isteseler de suda doğum yapmaları uygun değildir.

ANNE ADAYLARINA DOĞUM ÖNCESİ HAZIRLIK EĞİTİMİ

Suda doğum yapması kararlaştırılan anne adaylarına, doğum öncesi suda doğum eğitimi verilmesi gerekir. Bu eğitimlerde annenin nasıl nefes alıp vermesi gerektiği, nasıl gevşeyeceği ve doğuma dair tüm bilgiler anlatılır. Bu eğitim annenin doğum sürecini bilinçli ve sağlıklı bir şekilde geçirmesini sağlar.

Biz doğum eğitimini sadece suda doğum yapacak olan hamilelerimize değil, tüm anne adaylarımıza öneriyoruz. Uzman doktor ve uzman ebe eşliğinde Denizli Doğal Doğum Merkezi bünyesinde bu eğitimlerimizi gerçekleştiriyoruz.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.