DOLAR 32,3416 0.24%
EURO 35,1676 0.01%
ALTIN 2.304,371,19
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22930322,70%
Edirne
18°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Aşılama konusunda hala yerinde mi sayıyor?

Aşılama konusunda hala yerinde mi sayıyor?

ABONE OL
5 Şubat 2021 16:55
Aşılama konusunda hala yerinde mi sayıyor?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

https://bnr.bg’deyer alan haber de, Sağlık yönetimleri tarafından düzenlenen olağan haftalık basın toplantısında açıklanan verilere göre, sekiz il, koronavirüsün yaygınlığı bakımından kırmızı bölgeye döndü. Bu demek ki, 100 000 kişide vaka sayısı 100’ü geçiyor. En fazla vaka artışının Küstendil ve Sofya’da tespit edildiği de belirtildi.

Rakamlar, kış mevsimi ve grip hastalıklarının hızlı bir şekilde yayılması, dünya genelinde durumun kötüleştiği ve Ocak ayında başlayan aşılamanın toplu halde etkisinin hissedilmemesi nedeniyle, Covid-19 hastalığının “uyandığına” işaret ediyor. Avrupa, koronavirüsün üçüncü dalgasını beklerken aşıların gelişiyle ilgili ciddi sorunlarla boğuşuyor.

27 Aralık 2020 tarihinde başlayan toplu aşılama kampanyası kapsamında Bulgaristan, aşılama seviyesi açısından son sırada yer alırken AB ortalamasından 5 kat daha düşük veya daha gelişmiş ülkelerden 10 kat daha düşüktür. Son verilere göre, ülkemizde sadece 54 025 kişi aşılandı ve 17 096 kişiye ikinci aşı yapıldı.

Ocak ayının sonunda yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre, ankete katılan reşit vatandaşlarının yüzde 28’i aşılanacağını söylerken yüzde 43’ü aşı olmayacağını belirtiyor.

Analizciler göre, bu son derece endişe verici bir durumdur ve bunun temelinde, Covid-19 aşısıyla ilgili yetersiz olan bilgilendirme kampanyasının ve eksik organizasyonun yattığını söylüyor. Kamuoyu araştırması, Bulgaristan vatandaşlarının ağırlıklı olarak medyadaki bilgilere güvendiklerini ve sadece yüzde 27’sinin aile hekimlerine danıştığını ve her 10 kişiden birinin aşılar konusunda hiç bilgilendirilmediğini gösteriyor. Asıl sorun ise, aile hekimlerinin de aşılama süreci hakkında fazla bilgiye sahip olmaması.

Varna’nın Avren, Sadovo ve Zdravets köylerinde uzun yıllar aile hekimi olarak çalışan Dr. Svetlana Savova şunları paylaştı:

“Aşıları bizler mi yapacağız, yoksa ekip mi gönderilecek, organizasyonun nasıl olacağını bile bilmiyoruz. Bize hangi aşıdan verileceği de önemli, eksi 70 derecede korunması gereken aşıyı bizler muhafaza edemeyeceğiz. Şimdilik sadece aşı olmak isteyenlerin listesini hazırlamakla yetiniyoruz”

Bulgaristan Tabipleri Birliği’nin Varna şubesi sekreteri Dr. Svetlin Mitev, “aşılamanın aile hekimleri tarafından yapılmalı” görüşünü savunuyor.

Doktorlar, Bulgaristan vatandaşlarının sadece yüzde 30’nun aşı olmak isteyeceğini öne sürüyor. Dr. Mitev’e göre, bu durum Mart ayında açıklık kazanacak ve Şubat ayının sonunda elektronik kayıt platformu da çalışmaya başlayacak.

BNR “Horizont” Programına konuşan sağlık hukuku avukatı Mariya Şarkova’ya göre, süreç tersine çalışmalı ve proaktif taraf bilgi arayan hasta değil de, hastaları aşılar konusunda kolaylaştıran ve yönlendiren tıp uzmanları ve yetkililer olmalıdır.

Mariya Şarkova, yetkililerin hastayla kişisel olarak iletişime geçip sorularını yanıtladığı Belçika’yı örnek verdi ve “Ülkemizde, yetkililer şimdiye kadar başarılı bir iş çıkarmadılar” dedi ve devam etti:

“Farklı aşılar arasında seçim yapılmasına gelince, tüm aşılardan yeterli miktarda sahip olduğumuzda bu konu gündeme gelebilir. Gerçek şu ki, bazı insanlar şu veya bu nedenden dolayı belirli bir aşıyı tercih ediyor, ki bunun makul olup olmadığı da farklı bir konu. Bizim için önemli olan mümkün olduğunca daha fazla insanın aşı olması, bugün bir kişinin fazladan aşı olması, toplu bağışıklığımıza doğru atılan bir adımdır”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.