DOLAR 32,4195 0.21%
EURO 35,0759 -0.13%
ALTIN 2.330,380,47
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22931261,89%
Edirne
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bakoyanni’nin, Batı Trakya ziyaretini değerlendirdi

Bakoyanni’nin, Batı Trakya ziyaretini değerlendirdi

ABONE OL
5 Ekim 2020 15:06
Bakoyanni’nin, Batı Trakya ziyaretini değerlendirdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

http://milletgazetesi.gr’de yer alan haber de, Konuya ilişkin BTTADK tarafından yapılan açıklama şu şekildedir:

“Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu 03 Ekim 2020 Cumartesi günü gerçekleştirdiği toplantıda, Trakya Kalkınma Komisyonu Başkanı Sayın Dora Bakoyanni’nin bölgemize yaptığı ziyaret ve bu ziyaret sırasında öne çıkan azınlık eğitimi hakkında dile getirilen öneri ve tavsiyeler ele alınmıştır.

Yapılan ziyaret çerçevesinde azınlık yetkilileri ile yapılan görüşmelerde bir veya iki sınıflı azınlık ilkokullarının merkezi köy ve kasabalarda toplanması fikri Komisyon Başkanı tarafından dile getirilmiştir. Böyle bir kararın başta Encümen Heyetleri olmak üzere azınlığın görüşü alınmadan gerçekleştirilmesi ne demokratik normlara ne de Lozan’daki uluslar arası belgelerle bağdaşmaktadır. Her halükarda söz konusu okullarımızın birleştirilip daha büyük okullarda toplanması ve gerekli durumlarda yeni okul binalarının inşa edilmesi, azınlık eğitiminin kalitesini ve verimini tek başına yükseltmeyecektir. Çünkü azınlık eğitiminin daha büyük okullardan ziyade eğitim kalitesinin yükseltilmesine, iki dili de paralel geliştirecek çağdaş bir müfredata ve hem Türkçeyi hem Yunancayı öğretecek donanımlı öğretmenlere ihtiyacı vardır. Bunun için Türkçe öğretmeni yetiştirecek Aristoteli Üniversitesinin anavatan üniversiteleri ile koordineli çalışarak, daha fazla Türkiyeli öğretim üyesinin bu bölümde görev almasına olanak verilmelidir.

Mevcut azınlık eğitimcilerinin senelerden beri dile getirdiği hizmet içi eğitim konusu da bugüne kadar bir türlü çözüme kavuşturulmamıştır. Azınlık eğitimcilerinin kendilerini geliştirebilmeleri için anavatanda veya anavatandan gelecek öğretim üyelerinden seminer almalarına imkan verilmelidir. Ayrıca anavatan üniversitelerinden mezun ve ülkemizde denkliğini almış azınlık öğretmenlerinin ilkokullarımıza atanmasının önü açılmalıdır.

Partiler üstü komisyondan azınlık eğitiminin yanı sıra çözüm bekleyen Vakıflar, Müftülük, kimliğe dayalı özgürce dernekleşme ve ekonomi gibi azınlık sorunlarının da azınlık mensupları ile istişare edilerek ivedilikle çözüme kavuşturulması beklentilerimiz arasındadır.

Ayrıca azınlık olarak bir an evvel anavatan ve vatan arasında dostane ve güvene dayalı ilişkiler kurulması en büyük dileğimizdir. İki ülke arasında kurulacak bu sıcak ilişkiler, kronikleşmiş azınlık sorunlarının çözümüne de büyük bir ivme kazandıracağına olan inancımız tamdır”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.