DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 2077822-1,44%
Edirne
11°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Binalara, ‘fore kazık’ ve ‘perde beton’ zorunluluğu getirilmeli”

“Binalara, ‘fore kazık’ ve ‘perde beton’ zorunluluğu getirilmeli”

ABONE OL
7 Mart 2023 13:25
“Binalara, ‘fore kazık’ ve ‘perde beton’ zorunluluğu getirilmeli”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kahramanmaraş depremlerinin ardından tüm Türkiye’de deprem farkındalığı arttı.

Belediyeler dayanıklı binalar için yeni adımlar atmaya başladılar. Geçtiğimiz günlerde Antalya’nın Konyaaltı ve Muratpaşa belediyeleri, ‘fore kazık’ ve ‘beton perde’ sistemlerini zorunlu hale getireceklerini dile getirmişlerdi.

MTC Holding aynı zamanda MTC İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Togay Cömert bu iki sistemin tüm Türkiye’de zorunlu hale getirilmesini gerektiğini söylüyor. Nedenini ise şöyle açıklıyor:

‘’Deprem öldürmez, binalar öldürür’’ söylemi son yaşanan felaketten sonra doğruluğunu yeniden kanıtladı. Binlerce bina yıkıldı ama ayakta kalan binalar da vardı. Sağlam binaların öldürmediğine hepimiz yeniden şahit olduk. Şu anda herkesin aklında tek soru binam sağlam mı? Bunun için herkese ilk tavsiyem tabii ki binalarının sağlamlıklarını kontrol ettirmeleridir. Binanızın sağlamlığı ile zeminin de sağlam olması gerekli. Geçtiğimiz günlerde Konyaaltı Belediyesi tarafından zemin araştırması sonrasında gerekli görülen yerlerde inşaat yapımında fore kazık kullanımı zorunlu hale geleceği bildirilmişti. Bu uygulamanın tüm Türkiye’yi kapsaması gerekiyor. Aksi takdirde zemin sağlam değilse, binanızın sağlam olması da maalesef işe yaramayabilir. Sağlam olmayan zeminlerde kullanılan fore kazık sistemi ile yapının yükleri daha sağlam zeminlere ulaştırılır.

Kısacası, fore kazık sistemi sayesinde binanız daha sağlam bir zemine oturtulmuş olur. Yapının yükleri bu sağlam zemin sayesinde taşınır hale gelir.’’

‘’PERDE BETON KALKAN GÖREVİ GÖRÜR’’

Togay Cömert perde beton hakkında ise şunları söyledi:

‘’Depremi göğüsleyen en önemli yapı kolonlardır ancak kolonlar, beton perde duvarlara göre daha kolay hasar alabilirler bu yüzden deprem anında yatay kuvveti kesen perde betonlardan yararlanmak gerekir. Perde betonlar özellikle yüksek katlı yapıların kullanılmasında önem teşkil eder. Çünkü üst katlar her zaman depremi daha şiddetli hissederler. Perde betonlu yapılardan depremin şiddetine göre hasar görmeden veya az bir hasarla kurtulabilirsiniz. Üstelik kolay uygulanılması, maliyet uygun olması, ve kısa sürede inşa edilebilir olması da avantajları arasında yer almaktadır.’’

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.