DOLAR 32,3312 0.24%
EURO 35,0532 -0.24%
ALTIN 2.279,410,10
BIST 8.989,132,07%
BITCOIN 22849361,61%
Edirne
18°

KAPALI

13:15

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Bulgar bilim insanı Covid-19 salgınının ne zaman biteceği tahmininde bulundu

Bulgar bilim insanı Covid-19 salgınının ne zaman biteceği tahmininde bulundu

ABONE OL
9 Mart 2021 23:18
Bulgar bilim insanı Covid-19 salgınının ne zaman biteceği tahmininde bulundu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kırcaalihaber.com’un haberine göre; Bulgaristan Bilimler Akademisi (BAN) Matematik ve Bilgi Teknolojileri Enstitüsü Araştırma Görevlisi Prof. Dr. Ognyan Kunçev, “Herkesten Önce” programına verdiği demeçte, ”Aşı olmazsak ve Bulgaristan’da işler şimdiye kadar olduğu gibi giderse, önümüzdeki yılın ortasına kadar salgını bitirmiş olmalıyız – bu, Bulgaristan nüfusunun yaklaşık % 70’inin koronavirüsle karşılaşacağı anlamına geliyor” diye kaydetti.

Profesör, bu senaryo ile ilgili, “Önümüzdeki yılın ortasına kadar toplamda yaklaşık 50 000 kişi ölecek. Bu 50 000 kişiden şimdiye kadar ölen 10 500 kişiyi çıkarmamız gerekiyor” diye belirtti.

BAN, Sofya Sveti Kliment Ohridski Üniversitesi ve Yeni Bulgar Üniversitesi’nde görevli bilim insanları, matematiksel modellere dayalı olarak Covid-19 salgınının gelişimi için birkaç olası senaryo sunacak.

Prof. Dr. Kunçev, “Aşılama planı en iyi şekilde belirlenen parametrelerde uygulanırsa ve ayda yaklaşık 100-120 bin kişi aşılanırsa, salgın Ekim ayına kadar, en fazla bu yılın sonuna kadar sona erecek” diye vurguladı. Bilim insanı, “Salgın Mayıs’a kadar değil, 2024’e kadar da sürmeyecek” diye belirtti.

Profesör, “Kayıtlı enfekte vaka sayısı gerçek vaka sayısı değil, gerçek ve bildirilmeyen vaka sayısı en az üç veya dört kat daha fazla” dedi ve bunun sadece Bulgaristan’da değil her yerde böyle olduğunu da sözlerine ekledi.

Gerçek ve bildirilmeyen vaka sayısını yaklaşık 1 milyon olduğunu ve 10 bin kişinin öldüğünü belirten Prof. Dr. Kunçev, aşılama yapılmadığı takdirde toplam yaklaşık 50 bin ölüm vakası beklendiğini söyledi.

Bilim insanı, aşılama yapılmadığı takdirde salgının önümüzdeki yıl Nisan-Mayıs aylarında bitmesi için şimdi uygulanan tedbirlere uyulması gerektiğini kaydetti.

Profesör, “Matematikçilerin hesaplamaları klasik bir yaklaşıma dayanıyor, ancak model koronavirüsün yeni özellikleri nedeniyle güncellendi” diye izah etti.

Koronavirüsün geleneksel grip (influenza) virüsleri ile benzerlik ve farklılıklarını kast eden Prof. Dr. Kunçev, “Yeni koronavirüs türlerini hesaba katmıyoruz. Koronavirüsün davranışını hesaba katıyoruz” dedi.
Prof. Dr. Kunçev, “Hesaplamalarda aşılamanın hesaba katıldığı matematiksel modeller uyguluyoruz. Aşılama planı yıl sonuna kadar uygulanırsa, tüm bunları hesaba katıyoruz” diye belirtti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.