DOLAR 32,5728 0.16%
EURO 34,9266 0.7%
ALTIN 2.437,440,20
BIST 9.645,02-0,50%
BITCOIN 21745661,27%
Edirne
13°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bulgaristan’da ilk iki maymun çiçeği virüsü vakası doğrulandı

Bulgaristan’da ilk iki maymun çiçeği virüsü vakası doğrulandı

ABONE OL
25 Haziran 2022 15:39
Bulgaristan’da ilk iki maymun çiçeği virüsü vakası doğrulandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bulgaristan Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, ülkededi iki maymun çiçeği virüsü vakasının doğrulandığı duyuruldu. Hastaların 41 ve 44 yaşlarında iki erkek olduğu ve ikisinin de hastaneye kaldırılmış olup genel durumlarının iyi olduğu belirtildi.

Kırcaalihaber’de yer alan habere göre; Sağlık kuruluşları tarafından gönderilen laboratuvar numunelerin analizi sonucunda Ulusal Bulaşıcı ve Parazit Hastalıklar Merkezi tarafından ilk vakalar doğrulandı. İlk verilere göre, her iki kişi de çiçek hastalığı olan hastalarla temas ettiğine dair bilgi vermeden önceki iki hafta içinde sırasıyla İspanya ve Birleşik Krallık olmak üzere yurt dışına seyahat ettiğini bildirdi.

Maymun çiçeği (Monkeypox), 1980 yılında eradike edilen çiçek hastalığından daha hafif bir hastalık olarak kabul edilir. Patojen, yakın fiziksel temas yoluyla insandan insana bulaşır.

AB Sağlık Ajansı, mayıs ayı sonlarında yaptığı açıklamada, Monkeypox’un insanlar arasında kolayca yayılmadığını bildirdi. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), endemik olmayan ülkelerde salgın sonrası risk değerlendirme raporunda, “Maymun çiçeği virüsünün insandan insana bulaşması, enfekte olmuş bir kişinin cilt yaralanmalarından enfekte malzeme ile yakın temas yoluyla, uzun süreli yüz yüze temas sırasında burun damlaları yoluyla ve fomitler yoluyla gerçekleşir” diye belirtti.

Raporda, Avrupa’da maymun çiçeği teşhisi konulan hastaların çoğunun eşcinsel erkekler olduğu ve bazı vakalarda bulunan yaralanmaların doğası, bulaşmanın cinsel ilişki sırasında gerçekleştiğini düşündürüyor.

AB Sağlık Ajansı, birden fazla cinsel partneri olan kişilerin enfeksiyon riskinin daha yüksek olduğu konusunda uyardı.

Mayıs ayı sonlarında Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), maymun çiçeği hastalığının düşük bulaşma oranına rağmen yaz sezonunun başlaması ve tatiller, partiler ve festivaller sırasında insanların büyük gruplar halinde bir araya gelmesiyle birlikte vakaların artabileceği konusunda uyardı. Bazı Avrupa ülkeleri çiçek hastalığı salgınına karşı aşı stoklamaya başladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.