DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.491,090,28
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 20728290,40%
Edirne

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

‘Burgas Akşamları’, artık bir tık uzakta

‘Burgas Akşamları’, artık bir tık uzakta

ABONE OL
7 Ocak 2021 17:41
‘Burgas Akşamları’, artık bir tık uzakta
0

BEĞENDİM

ABONE OL

https://bnr.bg’de yer alan haber de, Burgas şehri, Güney Karadeniz kıyılarımızın başkenti sayılır. Onbinlerce yerli ve yabancı turistin yaz cennetidir. Dahası da var.

Bir çok sıralamalarda Burgas ülkemizde yaşanabilecek en iyi şehir seçildi.

Ve son zamanlarda Bulgaristan’ın teknolojik alanda en gelişmiş şehri olma yolunda ilerliyor.

Yenilikçi kent yönetim sistemleri sayesinde liman şehri, dünya ailesindeki sözüm ona “smart cities” – “akıllı şehirler” dünya ailesindeki yerini hak etti.

Burgas şehrin artık dijital beyni var. Burgaslılar en yararlı yeniliklerden biri olan smartburgas interaktif platformunu şehrin beyni olarak tanımlıyor. Amacı, şehir ortamı ile ilgili her türlü bilgiye erişimi kolaylaştırmaktır. Böylelikle Burgas’taki herkes tek bir tıklama ile o anda ne tür bir hava soluduğunu veya merkezde nerede boş park yeri bulabileceğini gerçek zamanlı olarak kontrol edebilir. Platformun avantajı, tüm bilgilerin tek bir yerde bulunması, hızlı ve kolay erişilebilir olmasıdır. Ve üstelik Bulgarca’nın yanısıra İngilizce ve Rusça da sunuluyor.

Platformun en sık kullanıcıları arasında turistler ve şehrin daimi sakinleridir. Kültür etkinlikler, eğlence yerleri ile ilgili her şeyi bulabilirler, aynı zamanda açık bir eczanenin nerede bulunduğunu veya ücretsiz bir depo alanını nasıl kiralayacakları gibi bilgiler bulabilir.

“Smart city” modeli birçok Avrupa şehrinde uygulanmaktadır. Burgas şehrindeki akıllı platform, Londra, Lizbon ve Milano’da uygulanan modellere göre yapıldı.

Şimdi ise Karadeniz şehrimiz tecrübesini İzmir ve Viyana gibi şehirlere aktarıyor. Ve dahası – Burgas, dijital beyne sahip tek Bulgar şehridir. Şimdilik.

“Innovation Systems Burgas” belediye şirketi müdürü Müh. Daniela Aleksieva şunları izah etti:

“Burgas’da, şehir yaşamının değişik alanlarını yöneten tüm mevcut akıllı sistemleri tek bir platformda birleştirmek yaklaşımı kullanıldı.Örneğin, ücretli park alanının yönetim sistemi veya havanın temizliğini takip etmek, toplu taşıma araçlarının yönetimi, video gözetimi ve vatandaşların güvenliğini ve ulaşım iletişimini sağlama sistemleri bir araya getirildi.”

Burgas sakinleri, şehir için vizyonlarını paylaşabilir ve önerilerde bulunabilirler. Anketler, araştırmalar için ayrı bir modül var. Buradaki fikir, Burgaslıların şehir planlama ve gelişimine aktif katılımlarını teşvik etmektir.

Covid-19 salgını ve kısmi kapatılma binlerce Burgaslının sorularına smartburgas’ta cevap aramasına neden oldu. İnsanlar önemli acil hatlarının numaralarını, dezenfektan bulabilecekleri dükkanların yerlerini bulabildi.

Platformda, şu anda kaç kişinin karantinaya alındığı da dahil olmak üzere, şehirdeki hastalanma oranının bir matematiksel modeli de yayınlandı.

Daniela Aleksieva devam ediyor;

“Özellikle pandemi için iki yeni modül sunduk. Biri salgın önlemlerle ilgili bilgileri içeren, diğeri ise uzaktan eğitim sırasında anababalara ve öğretmenlere yardımcı olacak eğitimle ilgili bir modül”

“Burgas akşamları” artık bir tık uzakta

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.