DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2032946-2,30%
Edirne
20°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

‘Büyükannemin ECOnomisi’

‘Büyükannemin ECOnomisi’

ABONE OL
19 Ağustos 2022 16:18
‘Büyükannemin ECOnomisi’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

BNR Türkçe’de yer alan habere göre; Dulovo kütüphenesi “ECOnomiyata na baba” – “Büyükannemin tasarrufu” başlaığı altında bir proje başlattı. Projenin finansmanı ise “BCause” vakfı tarafından sağlandı.

Bu proje, büyükannelerimiz ve büyükbabalarımızın sıfır atıksız hayat tecrübesini gençlerin doğayı koruma ilgisi ile karşılaştırıyor. Buradaki amaç, çocukları ve torunlarından uzakta kalan yaşlıların gençlerle irtibat kurması ve onların da “zero waste felsefesini”, yani sıfır atık felsefesini bildiklerini göstermeleri. Diğer yandan çocuklar ve gençler de yaşlılara gençlerin kullandığı platformları, uygulamaları ve yazılımları tanıtacak.

Büyükanne ve büyükbabalar modern dile ve yeni nesli anlamaya hakim mi? Acaba yeni modern olan eskiden unutulanlar mı?

Bu ve daha birçok sorunun cevabı vegan tatlı veya balmumundan mum yapma, evde üretilen kozmetik malzemeler atolyelerinde bulmak mümkün.

Gençlerin ve yaşlıların ortak faaliyetleri her iki tarafa da nasıl faydalar sağlıyor konusunu BNR Şumen’den Hristina Dimitrova Dulovo kütühanesinde görevli Teodora Yordanova ile konuştu.

Teodora Yordanova şunları paylaştı: “Projemizin adı ECOnomiyata na baba “ – “Büyükannemin tasarrufu” adını taşıyor.buradaki amaç farklı atölyelerde yaşlıların tamamen içgüdüsüne dayanarak sıfır atık felsefesine uygun hayat sürdüklerini göstermek. Yaşlılar zero weste – sıfır atık felsefesini bilmeden bunu zaten yapıyor. Kaynakları tasarruflu harcıyor, bir şeyi sadece tek seferlik kullanmıyorlar. Bazı malzemeleri kendileri üreterek, yine bu şekilde çevrenin korunmasına katkı sağlıyorlar.”

Bu insanların tasarruflu yaşadıkları aslında günümüzde “yeşil hayat tarzı, çevre dostu hayat tarzı” dediğimiz felfese.

Bu konuyla ilgili sözlerini şöyle sürdürdü Teodora Yordanova: “Onlar bu hayatta okadar çok zorluktan krizden geçmiş ki. Bütün bu zamanlar onlara pratik olmayı pratik yaşamayı öğretmiş. Bu projede yaşlıların tam da bu tecrübesini kullanacağız. Onlar bunu içgüdüsü ile yapıyor. Herhangi bir felsefeye dayanarak değil.”

Projedeki atölyeler ile ilgili şunları paylaştı Dulovo kütüphanesi görevlisi Teodora Yordanova: “Projede 4 atölye öngörülüyor. Bu atölyelere 65 yaşın üstünde kadınlar ve çocuklar ve gençler katılıyor. Örneğin çay bardaklarına resim çizme, balmumundan mum yapmak, evde kozmetik ürünler atölyesi düzenledik ve şimdi de son atölye vegan tatlılar hazırlamak ile ilgili. Bu tatlılar eskiden yapılıyormuş. Şeker içermeyen tatlılar bunlar. Pekmezli kurabiye, bal ile yapılan tatlılar”

Evde kozmetik bakım ürünleri ile ilgli çok ilginç şeyler gösterdiler dedi Teodora Yordanova ve devam etti:

“Onlar bize cildimizin temiz kalması, doğal malzemeler kullanılarak bakım yapılmasını gösterdiler. Sadece hafif ferahlatmak yeterli. Örneğin eskiden yüz bakımı için yoğur ve ekmek kullanılırmış.”

Atölye gençlere ne öğretti konusunda şu cevabı verdi Teodora Yordanova: “Gençler ve çocuklar şimdi yaygın olan eko blogger ve influenserlerin yaptıkları gösterdiklerinin yeni olmadığını eskiden beri varolan şeyler olduğunu gösterdiler”

Ayrıca projeye büyükbabalar da katıldı. Dedeler, çocuklara telefon ve hatta oyuncak bile olmadan da oyun oynanabileceğini gösterdi. Şehirli çocukların ilk defa girdikleri bostan ve tarlalarda dedeler ve çocuklar çok keyifli, verimli vakit geçirdiler.

Tabaksız, çatalsız karpuz yemenin tadını çıkararak karpuzdan fenerler yaptılar…

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.