DOLAR 32,5839 0.29%
EURO 35,0592 0.23%
ALTIN 2.456,580,85
BIST 9.815,381,01%
BITCOIN 20983610,75%
Edirne
16°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Corona için en etkili aşı, gelecek yılın ortasında veya sonunda çıkacak”

“Corona için en etkili aşı, gelecek yılın ortasında veya sonunda çıkacak”

ABONE OL
23 Kasım 2020 15:58
“Corona için en etkili aşı, gelecek yılın ortasında veya sonunda çıkacak”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

https://www.kircaalihaber.com’da yer alan haber de, Ancak ilk miktarların Aralık ayında halka dağıtılacağına dair umutlara rağmen bazı bilim insanları bu konuya şüpheyle yaklaşıyor.

Uzun yıllar Ulusal Bulaşıcı ve Paraziter Hastalıklar Merkezinin müdürlüğünü yapmış olan ünlü Bulgar immünolog Akademisyen Bogdan Petrunov, Trud gazetesine verdiği demeçte, “COVID-19’a karşı aşı en erken gelecek yılın ortasında veya sonunda ortaya çıkacak ve o zamana kadar insanlar anti-salgın önlemlerine uymanın virüse karşı tek silahımız olduğunu bilmeli. Gerçek şu ki, koronavirüse karşı tek umut aşı yaratmak” dedi.

Aşıların laboratuvar testleriyle ilgili haberlerle ilgili Akademisyen Petrunov, “Aslında henüz güvenilir bir aşımız yok, sadece bilimsel değeri olmayan bir şirketten veya başka bir şirketten açıklamalar, basın açıklamaları var” diye yorum yaptı.

Aşıların ilk önce ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ve Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından onaylanması gerektiğini hatırlattı.

Akademisyen Petrunov, “Salgının çok şiddetli olması ve ölümcül bir virüsün yayılması ve ölüme yol açması nedeniyle aşı uygulamalarının tanınmasını hızlandırma kararı var, ancak bu, değerlendirmek için yeterli zaman olmadığı için güvenlik ve etkinlik açısından bir taviz olacak. Bir aşı normalde sadece anında değil, aynı zamanda kalıcı etkisini görmek, sadece anlık yan etkileri değil, daha uzun süreli yan etkileri de görmek için 3 ile 5 yıl arasında değişen bir zaman içinde geliştirilir” dedi.

Bilim insanı, “Gerçek şu ki, kolektif bağışıklık, aşının yardımı olmadan bu kadar aktif bir şekilde kazanılamaz, ancak şimdi yapabileceğimiz şey, maske takmak, ellerimizi sürekli yıkamak, çünkü virüs farklı yüzeylerde uzun süre kalıyor, yoğun fiziksel ve sosyal temastan kaçınmak gibi temel anti-salgın önlemleri takip etmek. Yapabileceğimiz başka bir şey yok” diye kaydetti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.