DOLAR 32,6003 0.38%
EURO 34,8524 0.32%
ALTIN 2.494,990,44
BIST 9.473,14-0,54%
BITCOIN 21097075,68%
Edirne
14°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Covid bölümünde, tehlike ile yüz yüze, bir özveri hikayesi

Covid bölümünde, tehlike ile yüz yüze, bir özveri hikayesi

ABONE OL
12 Ocak 2021 17:17
Covid bölümünde, tehlike ile yüz yüze, bir özveri hikayesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

https://bnr.bg’de yar alan haber de, Şumenli genç, cesur ve işine özveri ile bağlı Dr. Kaloyan Çilingirov, kendi bölümünün “Kulak, burun, boğaz” olmasına rağmen iki aydır Sofya’daki “Pirogov” hastanesinde Covid-19’lu hastaları tedavi eden ekipte çalıştı. Covid-19 ile ilgili şunları söyledi: “Bu önceden hazırlığı olmayan birşey. Yorgunluğa ve geri dönmez kayıplara rağmen, tedavi olan hastaları görmek ve tıbbi deneyim kazanmanın verdiği tatmin duygusu hiç bir şey ile değiştirilemez”

Kaloyan Çilingirov, ülke genelinde başka hastaneler ve bölümlerden en yoğun bölümlerde çalışan doktorlara destek sağlamak için geçici olarak lokasyon değiştiren ve Covid-19 ünitelerinde tayin edilen doktorların arasında yer aldı.

Genç doktor Çilingirov, “toplumun uzun süreden beri kutuplaşmış olmasına, insanların yarısının her yerde maske ile dolaştığı, yarısının ise umursamaz olmasına rağmen, tüm ülke genelinde durumun Kasım ayına kıyasla daha sakin olduğunu” söyledi.

Konfor alanından çıkarak hayat kurtarmak ve insanlara yardım etmek

“İlk Covid-19 hastasının bizim hastanemize kabul edildiğinden dolayı “Pirogov” hastanesindeki bütün doktorlar bu hastalık ile daha pandeminin başından beri mücadele ediyoruz. Kasım ayında yeni dalganın gelmesi ve vakaların artmasıyla doktor kadrosunda büyük eksik olduğu görüldü ve her birimin, her kliniğin en az birer doktor, hemşire ve hasta bakıcısını Covid-19 bölümlerine göndermesi gerekti.

Bunun nekadar süreceğini bilmiyorduk. İlk başlarda iki üç haftalığına olmasını bekliyorduk, ancak ardından bunun yıl sonuna kadar devam edeceği anlaşıldı. Neredeyse mecburiydi. Bu benim kişisel misyonum oldu. İlk iki üç mesaide daha “Pirogov” hastanesine giderken eviminin kapısını kapatırken adrenalin hissediyordum. Bu türden stres hiçbir zaman hissetmedim. İleriye devam edemeyeceğimi düşündüğüm anlar oldu, ancak iş okadar yoğundu ki, düşünecek zaman yoktu. Tek hedefin insanlara yardım edebilmek, gece gündüz gelmeye devam eden hasta dalgasını karşılayabilmek.

Hastalar

“Son derece korkmuş, acı çeken insanlarla çalışıyoruz. Bazı hastalar nefes almakta zorlanmalarına rağmen, Covid-19 hastası olduklarına inanmıyor bile. Bu insanlar, sorunun nekadar ciddi olduğunu görene dek bunun bir medya spekülasyonu olduğunu düşünüyor. Son derece fazla soruları oluyordu, bazen kaba davranıyorlardı, ancak ben bu insanların izolasyonda olduklarını, yanlarında yakınları olmadığını göz önünde bulunduruyorum. 12 saatlik mesailerim sırasında onlarla beraberdim, başka irtibatlarım olmadı ve yüzeye çıkmak için bir şekilde birbirimize yardımcı olduk.”

Hafızada sonsuza kadar kalan ne oluyor?

“Yaşamlarını yitiren insanlardan hiçbirinin yüzünü unutamayacağım. Ne yazık ki bütün çabalarımıza rağmen, kaybettiğimiz hastalarımız az değildi.”

Aşılar

Dr. Çilingirov’a göre, sosyal medyaların halkın aşılara yönelik çekinceleri ve endişelerinde sosyal medyaların ciddi rolu var. Çünkü sosyal medyalar aracılığı ile “sözde-bilim” yayılıyor. Bununla ilgili olarak Kaloyan Çilingirov, aşı olan kadınların çocuk sahibi olamayacağı bilgisini örnek veriyor ve şu soruyu soruyor: “Bu tür bilgiler neden değer görüyor? Bu mitler halkın önünde açıkça yalan olduğu gösterilmeli”.

Aşı olmayı bekleyen Dr. Kaloyan Çilingirov’a göre, açı kampanyasının amacı virüse karşı toplu bağışıklık oluşturulmasıdır.

Bulgaristan Ulusal Radyosu’na verdiği söyleşide genç doktor Kaloyan Çilingirov “Henüz hastalanmayan meslektaşlarımın büyük bir bölümü aşı olacak” diye paylaştı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.