DOLAR 32,3450 0.28%
EURO 35,1360 -0.02%
ALTIN 2.309,121,40
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22837872,16%
Edirne
18°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Emlak danışmanlarının bildirimi başladı”

“Emlak danışmanlarının bildirimi başladı”

ABONE OL
12 Ocak 2021 16:41
“Emlak danışmanlarının bildirimi başladı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Taşınmaz ticaretine ilişkin usul ve esasların düzenlenmesi amacıyla hazırlanan TTBS (Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi) sisteminde yeniliklerin devam ettiğini belirten Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Geçen hafta sözleşmeli işletmelere ilişkin bildirim sistemi aktif hale gelmişti. Bu hafta başı itibarı ile de emlak danışmanlarının bildirim sistemi devreye alındı. Buna göre sistem üzerinden hem işletme sahipleri kendilerini hem de sigortalı çalışanlarını TTBS sistemine girebilecekler. Bildirim için son tarih ise 28 Şubat 2021” dedi.

“BİLDİRİM YAPILIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER”

Emlak işletmelerinin danışman bildiriminden önce dikkat etmeleri gereken hususlara da değinen Özelmacıklı “Öncelikle bildirilecek danışmanın yönetmelikte belirtilen adli sicil şartlarını taşınması gerektiğine emin olunmalı. Sonrasında işletme ile emlak danışmanı arasında bir iş sözleşmesi yapılmış olmalı ve mutlaka gerekli evrakların alındığı bir personel dosyası oluşturulmalı. Ayrıca bildirim yapılacak danışmanlar emlak ve emlak yönetimi gibi bir bölümden mezun değiller ise, Seviye 4 ya da Seviye 5 mesleki yeterlilik belgelerinin de olması gerektiği unutulmamalı” dedi.

“DANIŞMAN VE SÖZLEŞMELİ İŞLETME KARIŞTIRILMAMALI”

Yönetmelik çerçevesinde emlak işletmelerinde çalışanların ya emlak danışmanı ya da sözleşmeli işletme sahibi olarak satış ve pazarlama faaliyetlerinde bulunabileceklerini belirten Altın Emlak Genel Müdürü “Emlak danışmanı işletmede iş sözleşmesi ile sigortalı olarak çalışan pazarlama ve satış personelidir. Sözleşmeli işletme ise o işletmenin iş yerinde taşınmaz ticaretiyle iştigal eden ticari işletmeler ile esnaf ve sanatkâr işletmelerine verilen isimdir. Sigortalı çalışan kişiler emlak danışmanı olarak işletmenin yetki belgesini kullanırken, sözleşmeli işletmeler işletmenin altında ayrı bir yetki belgesine sahip oluyorlar. Danışmanlar kendileri sözleşme yapamaz iken, sözleşmeli işletmeler, onaylı olarak yapabilirler” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.