DOLAR 32,4126 0.18%
EURO 35,0985 -0.11%
ALTIN 2.324,150,20
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 23002172,02%
Edirne
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Geleceğin mucitleri nasıl yetiştiriliyor?

Geleceğin mucitleri nasıl yetiştiriliyor?

ABONE OL
9 Şubat 2021 15:42
Geleceğin mucitleri nasıl yetiştiriliyor?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

https://bnr.bg’de yer alan haber de, Ergenlik çağındaki gençlerin hayatı cep telefonu ve internet olmadan heyecanlı ve cazip olabilir mi? “Fikir gözlemevi” kamplarındaki çocuklara göre bu mümkün. Hatta bu düşünceyi paylaşmayan çocuklar “Fikir gözlemevini” ziyaret ettikten sonra fikirlerini 180 derece değiştiriyorlar.

“2D – Fikir gözlemevi” derneğinde Gabrovoluların bilim ve teknolojiler alanında büyük coşku ile alternatif projeler geliştiriyor ve bütün ülkeden çocukları da özendirdiler.

Çocuklara, Uzay’ın sırlarını, çağdaş teknolojileri akıllı kullanma yöntemlerini, çevrenin korunması yönünde çalışmayı, düşünmeyi, soru sormayı, cevap aramayı öğrenmeleri yönünde yardımcı oluyorlar. Sloganları ise Alman oyun yazarı Friedrich Hebel’in “Yıldızlara ulaşmak istiyorsan, diğerlerinin ne yaptığına bakma!” sözü oluyor.

Proje üzerinde dernek artık üç yıldan beri çalışıyor. Çocuklar, mentorlar eşliğinde resmi olmayan eğitimlerde Mars kolonileri konsepti geliştiriyor, tek başlarına küçük biyosferalar oluşturuyorlar, roket modelleri geliştiriyorlar.

“Genç mucitler kampı” bir sonraki organizasyonu Mart sonunda düzenlenecek. Bu kamp esnasında çocuklar Gabrovo yakınlarındaki Prahali köyünde çadırlarda kalacak, temiz havada yaratıcıklarını geliştirecekler. Kampları organize eden ekipte yer alan İvaylo Radnev, BNR muhabiri Velina Mahlebaşieva’ya verdiği söyleşide şunu paylaştı:

“Buradaki çocuklar mucit, mühendis, birer lider olarak kendilerini gösteriyor. Ben geleceğin İlon Musk’nun bizim çocuklarımız arasında olduğuna inanıyorum”.

Bu yılki inisiyatifler “yeşil fikre” adandı. Bunlardan bir tanesi, “Misyonu olan çocuk tarımı”. Bu proje kapsamında çocuklar 3D printerler ile küçük plastik modüller üretiyor, ardından bunları organik gübre ile dolduruyor, daha sonra bu modüllere yenen bitki ve çiçek türleri ekecekler. Böylece her çocuk kendi bahçesini yetiştirebilecek.”

“Şu anda küçük masaüstü makineler sipariş ettik. Makinenin bir tarafında PVC kapakları kırılıyor, eritiriliyor ve 3D printer için hazırlanıyor. Çoğu kez çocuklar: “Kapak toplamamızı istiyorlar. Neden kapak topluyoruz?” diye soruyorlar. Bizler çocuklara bu kapakların çöpe gitmesi yerine işlenerek çocuk tarımı için birer modül haline gelebileceğini göstereceğiz. Bu modül, kullanılamaz hale geldiğinde o da geri dönüşüm sayesinde başka bir şey için kullanılabilir. Böylece çocuklara atık olmadığını, malzeme ve imkanlar olduğunu öğretiyoruz”

Kampüste organik gübre sistemi de olacak. Bu şekilde çocuklar tek başlarına A’dan Z’ye süreci tanıyarak tek başlarına kendi elleriyle bahçe hazırlayacaklar. Kamplar, ücretsiz düzenleniyor, masraflar ise sponsorlar tarafından karşılanıyor. Organizatörlere göre, her çocuğun potansiyelini mümkün olan maksimum seviyede geliştirmesi için kaliteli bir eğitim hak ediyor.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.