DOLAR 32,5744 0.26%
EURO 35,0066 0.08%
ALTIN 2.459,180,96
BIST 9.888,801,77%
BITCOIN 20976711,54%
Edirne
16°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

İlaç reçetelerini, Viber ve WhatsApp’tan yolluyorlar

İlaç reçetelerini, Viber ve WhatsApp’tan yolluyorlar

ABONE OL
11 Kasım 2020 16:14
İlaç reçetelerini, Viber ve WhatsApp’tan yolluyorlar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

https://bnr.bg’de yer alan haber de, Ayrıca Covid-19 hastalarına verilen antibiyotik depolama eğilimi de sürüyor. Hal böyle olunca eczanelerde ilaç sıkıntısı yaşanıyor.

Tırgovişte’de doktorlar ilaç reçetelerinin fotoğrafını çekerek, hastalara yolluyor.

Şumen’de ise vatandaşlar kendi aralarında telefondan telefona ilaç reçeteleri gönderiyor ve “her halükarda evde bulundurmak üzere” koronavirüs antibiyotikleri alıyor.  Eczanelerde ilaç eksikliği giderek artıyor. Gerekli olmasa bile, insanlar antibiyotik alıp, depoluyor.

Şumen Eczacılar Birliği Başkanı Evgeni Panayotov, insanların olası hastalığa karşı hazırlıklı olmak istediklerini söyledi.

“Pandemi başından beri bu böyle başladı. Azithromycin ilaçlarının etkili olduğu söylendi ve insanlar aile hekimlerinden bu ilaçların reçetesini istemeye başladı. Aile hekimleri de durmadan bu ilacın reçetelerini yazıyor. İnsanlar kendi aralarında da Viber’den reçete yolluyor ve telefonlardan aynı fotoğrafı göstererek,  herkes bu antibiyotikten alıyor.  Azithromycin eczanelerde artık hiç bulunmuyor. İyi olan taraf şu ki, o generik bir ürün ve dokuz şirket bu molekülü üretiyor ve böylece yeni tedarikler sağlanıyor”.

Tırgovişte’de de durum farklı değil. Şumen ile beraber aynı ilaç tedarikçilerini kullandıkları için, durum aynı.

Tırgovişte Eczacılar Odası Başkanı Yordanka Bakırcieva şunları söyledi:

“Azithromycin içeren bütün ilaçlar piyasadan alındı. Temel ilaç olarak kullanıldığı için insanlar da her şeye rağmen, sağlam da olsalar ondan bulundurmak istiyor”.

Silistra’da ise başka bir eğilim gözleniyor. Doktorlar hastalarına ilaç reçetelerini telefondan gönderiyor. Silistra Eczacılar Odası Başkanı Dimitır Krıstev Şumen Radyosuna şu açıklamada bulundu:

“Birçok doktor hastalarıyla sadece telefondan konuşarak, onları yönlendiriyor, ilaç yazıyor. Bizim mevcut yasalara göre bu tamamen gayrıyasaldır. Ayrıca karantinada olan kişiler doktora gidemiyor, doktor ilaç reçetesini telefondan veriyor. Bu da mevcut yasalara aykırıdır ve böylece hasta çıkmaz bir kısırdöngünün içine giriyor”.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.