DOLAR 32,3434 0.19%
EURO 35,1109 -0.22%
ALTIN 2.238,79-0,20
BIST 7.962,343,14%
BITCOIN 2058385-5,89%
Edirne
11°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kamen Bryag ve Yaylata Rezervatı turistleri cezbediyor

Kamen Bryag ve Yaylata Rezervatı turistleri cezbediyor

ABONE OL
6 Ağustos 2022 16:43
Kamen Bryag ve Yaylata Rezervatı turistleri cezbediyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

BNR Türkçe’de yer alan habere göre; Varna yakınlarında bulunan Kamen Bryag ve Yaylata beldeleri gür gür yeşilliği, çok sayıdaki mağaraları ve bol macera sunan imklanları ile turistleri cezbediyor.

Zor ulaşılır olmaları da vahşi doğa severler için bu yerleri daha cazip hale getiriyor. Bu tarz gezileri sevenler deniz tatlini dağ tırmanması ile birleşitiriyorlar.

İnanılmaz geniş alan, biraz ıssız yerde olmaları ve ekstrem maceralar sunuyor olmaları Karadeniz bölgesinin bu beldelerinin sunduğu tek avantaj değil tabi ki.

Burada “Uriah Heep”in July Morning hiti gibi hitler eşliğinde Temmuz’un ilk gününü karşılama etkinliği de çok ünlü.

JULY MORNİNG – KARADENİZ GELENEĞİ DEVAM EDİYOR

Kamen bryag köyünden sadece iki kilometre mesafede ise korumalı alan olan “Yaylata” bulunuyor. Kültür – tarih rezervatı olan bu yerde tarih öncesi dönemden kalan mağara evleri, Trak tapınakları, nekropoller, Bizans döneminden kalma yerleşim yerinin kalıntıları, Aziz Konstantin ve Azize Elena’ya adanan bir Ortodoks kilisesini görmek mümkün.

Günümüzde de bu gizemlerle dolu yer tarih severler ve denize açılan muhteşem manzaranın keyfini çıkarmak isteyenlerin sıkça ziyaret ettiği bir yer olmaya devam ediyor.

Burada Yaylata beldesinde ilk gelişi olmadığını anlatan Nikita Georgiev ile karşılaşıyoruz:

“Bulgaristan’ın Kuzey Karadeniz bölgesinin iyi tarafı şudur ki, burada fazla inşaat yok. Henüz tabiri caizse “vahşi doğa” görmek mümkün, kültür ve tarih sevenler için ise doğa içinde birçok görülecek yer var, burası çok hoş.

Burada insanlığın 7 bin yıl öncesinden bu yana gelişim tarihini görmek mümkün. Bunun başka yerde bu şekilde görülmesi çok nadir rastlanan bir imkan.Ancak Nikita’ya göre, yine de buranın da birazcık daha gelişmesi iyi olur. Hafta içi de olsa burada hep turist var. Yaylata merkezinden Tatyana Atanasova şunları anlattı:

“Turistler geliyor. Hafta sonları daha fazla turist geliyor, hafta içi tabi ki daha az. Romanya’dan, Çekya’dan, Polonya’dan turistler geliyor. Her milletten turist geldiğini söylemek mümkün. Ayrıca burada arkelojik çalışmalar decam ediyor. Rastlanan kalıntıların kısmen restorasyonu da yapılıyor.”

Yaylata beldesinin üzerinden göçmen kuşların güzergahı da olan “Via pontika” yolu da geçiyor. Bu kuşların yaklaşık 50 türünün “Yaylata” rezervatında yuvaları var. Rezervatta toplam hayvan turü sayısı 270’in üstünde. Ayrıca nadir rastlanan ve kaybolmaya yüz tutmuş 19 bitki türü de var.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.