DOLAR 32,5068 -0.11%
EURO 34,9462 0.3%
ALTIN 2.431,010,34
BIST 9.716,77-0,05%
BITCOIN 2081928-0,96%
Edirne
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kayıt Dışı Ekonomi, yaklaşık 23 milyar leva katma değer üretiyor

Kayıt Dışı Ekonomi, yaklaşık 23 milyar leva katma değer üretiyor

ABONE OL
24 Eylül 2020 14:31
Kayıt Dışı Ekonomi, yaklaşık 23 milyar leva katma değer üretiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

www.kircaalihaber.com’da yer alan haber de, Dimitrov, “Kayıt dışı çalışma, kayıt dışı ekonominin en yaygın bileşeni ve işlerin kalitesinde bir bozulmaya yol açar. Düzenlenmemiş güçlere ve kayıt dışı istihdama en çok maruz kalan sektörler tarım, inşaat ve hafif sanayi.

Bütçe, kayıt dışı istihdam nedeniyle yıllık 400 milyon leva kaybediyor. Gri ve kara ekonomik faaliyetlerde çalışanlar, kamu kaynaklarına ulaşmakta giderek zorlanıyorlar” diye vurguladı.

KNSB, sigortasız işçi çalıştıran işverenlerin kamu kaynaklarına hiçbir erişim imkânına sahip olmamasını istiyor.

Çeşitli araştırmalara göre Bulgaristan’da kayıt dışı çalışma yaygınlığı şu şekilde: Nüfusun % 16-20’si kayıt dışı mal ve hizmet satın aldı,% 5-10’u kayıt dışı iş yaptı, çalışanların % 6-14’ü bir zarf içinde ücret aldı. Kayıt dışı istihdam oranını oluşturanların % 97’si kiralık işçiler ve sadece % 3’ü çalışan işçiler.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre, 2016 yılında dünya çapında çalışanların % 61’den fazlası kayıt dışı ekonomik faaliyetlerde çalışıyor.

AB’de beyan edilmeyen işler esas olarak % 62 oranında olmak üzere kiralık işçiler tarafından yapılır -% 62’si ve daha az bir ölçüde, yaklaşık % 37’si olmak üzere kendi hesabına çalışanlar tarafından yapılır. Daha yüksek gayri safi yurt içi hasıla, daha modern yönetim sistemi ve hükümete daha yüksek güven düzeyleri olan ülkelerde beyan edilmemiş çalışma daha az yaygındır.

KNSB Başkanı, “Zorla çalışan kişi haklarını kendisi kısıtlar ve bunun için sosyal sistemler ve politikacıların sunduğu öneriler bu genel ilkeyle açıkça ilişkilendirilmeli” diye ifade etti.

Dimitrov, sigorta sistemi ve emeklilik sigortası sisteminde birisinin koalisyon anlaşmasına konu olup olmadığına veya dün emekli maaşlarını yeniden hesaplamaya karar vermesine bakılmaksızın katkı-haklar ilkesinin ihlal edilmemesi gerektiğine işaret etti.

Sendika lideri, “Emekli maaşlarının bir kısmının yeniden hesaplanması oldukça motivasyon kırıcı ve insanları kayıt dışı olarak çalışmak ve sosyal güvenlik primlerini ödememek için motive edecek” diye uyardı.

KNSB, kayıt dışı çalışmayla mücadeleye yönelik tedbirler için uzun vadeli ve sürdürülebilir finansman sağlanması ve konuyla ilgili doğru veriler içeren ulusal bilgi sistemi oluşturulması konusunda ısrar ediyor. Dimitrov, “İnsanlar yoksulluk sınırı belirlenmesi ile garanti altına alınandan daha az olmayan bir gelir elde etmeli” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.