DOLAR 32,5253 0.23%
EURO 34,7575 0.05%
ALTIN 2.496,741,41
BIST 9.524,59-0,06%
BITCOIN 20663934,78%
Edirne
12°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Kentler, etki yatırımıyla kalkınacak”

“Kentler, etki yatırımıyla kalkınacak”

ABONE OL
2 Şubat 2023 13:24
“Kentler, etki yatırımıyla kalkınacak”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ortaya konulan “Kentsel İyileşme ve İlerleme” çerçevesi, bütüncül planlamayı, toplulukları güçlendirmeyi, paydaş ilişkilerin yönetimini, sürdürülebilir sermayeye ve ticari imkanlara erişimi temel alanlar olarak ele alıyor. Çerçevenin, Trakya bölgesinde bir pilot projeyle sahaya yansıtılması da planlanıyor. Etki yatırımı, trilyon dolarlık küresel bir pazar olarak, sosyal ve çevresel alanda pozitif etki oluşturarak finansal getiri elde eden bir özel sektör anlayışına geçişi savunuyor. Bu doğrultuda kentler, etki yatırımları için çok önemli fırsatlar sunuyor.

Küresel ölçekte etki yatırımı liderlerini bir araya getirerek, ekonomileri tüm insanlığa ve gezegene fayda sağlayacak şekilde dönüştürmeyi amaçlayan GSG, mevcut kentleşme süreçlerinin yarattığı riskleri Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına (SKA) ulaşılmasında bir engel olarak tanımlayarak, Temmuz 2022’de “Enformel Yerleşimler: Artık Görünmez Değiller” başlıklı eylem çağrısı belgesini yayınladı. GSG ekosistemindeki 35 ulusal danışma kurulundan birisi olan EYDK, yerel proje partnerleri Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Arz Portföy, Trakya Kalkınma Ajansı ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Gayrimenkul Değerleme’nin ve çalıştay partneri urbanOvation’ın desteğiyle, GSG’nin bu eylem çağrısını Türkiye’nin koşullarını gözeterek daha kapsamlı bir noktaya taşıdı. Kentsel dayanıklılık, halihazırda EYDK’nın Türkiye etki yatırımı ekosistemi tarafından belirlenen stratejik temaları arasında yer alıyor.

“Etki Yatırımı Odağında Türkiye’nin Kentsel İyileşme ve İlerleme Potansiyeli” başlıklı rapor, TSKB ev sahipliğinde düzenlenen özel bir lansman etkinliğiyle kamuoyuyla paylaşıldı. Rapor, hanehalkı seviyesinden il ölçeğine ve ulusal stratejilere kadar her kademede hayata geçirilebilecek, etki ölçümü ve yönetimi kapsamında veriye dayalı ve önerdiği kentsel araç setiyle kapsayıcı, sistemli, şeffaf, multidisipliner ve teknoloji odaklı yeni bir çerçeve sunuyor. Çerçeve, sürdürülebilirlik odaklı tahvil ve kira sertifikası ihraçlarından tematik etki fonlarına, kalkınma finansmanından sonuç odaklı sözleşmelere kadar bir dizi etki odaklı finansal araç ve stratejinin yanı sıra projelerin ticari potansiyellerini sürdürülebilir şekilde artıracak yaklaşımları da içeriyor. Yeni çerçevenin, önümüzdeki aylarda Trakya bölgesinde pilot proje olarak uygulanması da planlanıyor.

Açılış konuşmaları, TSKB Genel Müdür Yardımcısı Meral Murathan, EYDK Başkanı Şafak Müderrisgil ve GSG Pazar Geliştirmeden Sorumlu Direktörü Krisztina Tora tarafından yapıldı.

RAPOR, ORTAK FAYDA ÖNERİSİ SUNUYOR

TSKB Genel Müdür Yardımcısı Meral Murathan, “Desteklediğimiz bu kıymetli rapor çalışması, bütüncül planlama, toplulukları güçlendirme, paydaş ilişkilerin yönetimi, sürdürülebilir sermayeye ve ticari imkânlara erişim eksenleriyle Türkiye’de daha dayanıklı ve kapsayıcı kentler yaratılması için ortak bir fayda önerisi sunuyor” dedi.

PİLOT BÖLGE TRAKYA

EYDK Başkanı Şafak Müderrisgil ise “Kentlerin dayanıklılığı için etki yatırımlarını merkezine alan raporumuzdaki çözüm önerilerini, Trakya bölgesinde gerçekleştireceğimiz ilk pilot projeyle deneyimlemeyi, paydaşlarımızla birlikte geliştirmeyi ve ardından ölçeklendirmeyi hedefliyoruz” dedi.

ÖZEL SEKTÖRÜ HAREKETE GEÇİRMENİN ARACI

GSG’nin Pazar Geliştirmeden Sorumlu Direktörü Krisztina Tora da “Mekân odaklı etki yatırımı, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları için özel sektörü harekete geçirmenin güçlü bir aracı olarak konumlanırken, bir yandan da çevresel, sosyal ve yönetişim başlıklarının her birine somut katkı vermesiyle de öne çıkıyor” dedi.

Lansman, raporun yazarı ve editörü, EYDK Genel Sekreteri Dr. Onur İlhan’ın sunumuyla devam etti. İlhan, sürdürülebilir kalkınmada kentleri merkezine alan strateji ve eylemlerin tüm dünyada öne çıktığına vurgu yaptı ve “Kentsel iyileşme ve ilerleme çerçevesini kullanarak, tüm paydaşların ortak aklıyla ve emeğiyle, etki yatırımı prensip, araç ve çerçeveleri ile geleceğin kentlerini inşa etmek mümkün” dedi. Sunum sırasında, pilot bölge olarak belirlenen Trakya’da bugüne kadar hayata geçirilen iyi uygulamalara değinen Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ise bölgedeki dezavantajlı grupların güçlendirilmesine yönelik işbirliği önerisiyle raporun önemli bir katkı sunacağını belirtti.

Lansman, raporun uluslararası destekçileri urbanOvation ve OUTCOMIST’in kurucu ortakları William Kistler ve Chris Choa ile gerçekleştirilen panelle sonlandı. Panelde, teoriden eyleme geçerken pilot projelerin, tüm paydaşların ortak bir dil ve eşit söz hakkıyla süreçlere dahil edilmesinin ve farklı disiplinlerin birbirlerini daha iyi tanıyarak ortak değer üretmesinin önemine değinildi.

Etki Yatırımı Danışma Kurulu hakkında

Nisan 2021’de kurulan Etki Yatırımı Danışma Kurulu’nun (EYDK) kamu, özel sektör ve üçüncü sektörden 43 değerli kurumsal üyesi bulunmaktadır. EYDK’nın vizyonu, etki yatırımını Türkiye ve çevresindeki bölgede ana akım bir yatırım tercihi haline getirmektir. EYDK, kadınların güçlendirilmesi, mültecilerin geçim kaynakları, sürdürülebilir şehirler, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve aynı zamanda finansal kapsayıcılık ve katılımcı finans kapsamında İstanbul Finans Merkezi gibi somut temalarda farkındalık artırma, kapasite geliştirme, iş birliği ve ağ oluşturma ve politika savunuculuğu alanlarında faaliyet göstermektedir. Girişimci hayırseverlik, karma finans, borç piyasaları ve etki girişimciliği gibi kavramlar da EYDK’nın stratejik kapsamı içindedir. Türkiye’nin bu alanda en önemli pazar sağlayıcısı olan EYDK, insan, gezegen ve kâr üçlüsüne hizmet etme konusunda çevik, şeffaf ve sonuç odaklı bir yaklaşıma sahiptir.

www.eydk.org

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.