DOLAR 32,3800 0.18%
EURO 35,0303 -0.19%
ALTIN 2.324,520,23
BIST 9.082,130,02%
BITCOIN 2263139-0,59%
Edirne
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kırklareli Ovası kömürden kurtuldu

Kırklareli Ovası kömürden kurtuldu

ABONE OL
15 Kasım 2021 18:13
Kırklareli Ovası kömürden kurtuldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kırklareli ili Merkez ilçesi Tekkeşeyhler ve Dokuzhöyük mevkiinde yapılması planlanan entegre termik santral (atık düzenli depolama sahası, kömür stok sahası, kırma eleme tesisi ve beton santrali dahil) projesinin ÇED raporu mevzuattan iade edildi ve böylece projenin ÇED süreci iptal edilmiş oldu. Konuyla ilgili olarak ortak açıklama yapan TEMA Vakfı Edirne İl Temsilcisi Şirin Çoğal ve Kırklareli İl Temsilcisi Mehmet Cüneyt Güvenç; bu gelişmenin bölgedeki ekolojik dengenin korunması açısından olumlu bir adım olduğunu ve kararın alınmasında emeği geçen tüm yetkililere ve bölge halkına teşekkür ettiklerini ifade ettiler.

TEMA Vakfı Edirne İl Temsilcisi Şirin Çoğal ve Kırklareli İl Temsilcisi Mehmet Cüneyt Güvenç, Kırklareli ili Merkez ilçesi Tekkeşeyhler ve Dokuzhöyük mevkiinde yapılması planlanan entegre termik santral projesinin ÇED raporunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından mevzuattan iade edilmesini sevinçle karşıladıklarını belirterek, bölgenin tarımsal önemine dikkat çektiler. Ortak açıklama yapan Edirne ve Kırklareli İl Temsilcileri, Kırklareli Büyük Ovası yakınlarında kurulması planlanan entegre termik santral projesinin hayata geçirilmesi durumunda bölgedeki tarım ve hayvancılığın geri döndürülemez bir biçimde olumsuz etkileneceğini ve bölgedeki hava, su ve toprak kalitesinde düşüş yaşanmasının kaçınılmaz olacağını belirtti. TEMA Vakfı temsilcileri “Proje kapsamında kullanılması planlanan 50 hektarlık alanın yüzde 83’ü verimli tarım arazilerinden oluşuyordu. Proje hayata geçseydi, planlanan tüm üniteleri ile birlikte Kırklareli Merkez ve Babaeski ilçeleri ile Edirne Havsa ilçesinin sınırları içerisinde yer alan büyük bir coğrafi alanı etkisi altına alacaktı. Kömürlü termik santralden kaynaklanan hava kirliliği bölgeyi yaşanılmaz kılacaktı. Bölge insanlarının çoğunun geçimi bölgedeki ekosistemin sağlıklı bir şekilde varlığını devam ettirmesi ile doğrudan alakalı. ÇED iptal kararının alınmasında emeği geçen tüm yetkililere ve bölge halkına çok teşekkür ediyoruz” dediler.

İklim krizinin etkilerini yakından hissetmekte olan ve gelecekte de iklim krizinden en çok etkilenecek kuşaklardan birinde yer alan ülkemizin su ve tarım alanlarında zor bir döneme gireceğini; bununla birlikte pandemi koşullarında su ve tarımda ülke olarak kendine yetebilmenin önemini bir kez daha hatırladığımızı belirten TEMA Vakfı Temsilcileri; “Bugün tüm dünyanın gündeminde olan sağlıklı gıdaya ve temiz suya erişim gibi problemler, iklim krizinin yıkıcı etkileriyle her geçen gün daha da derinleşecektir. Hem Türkiye’nin hem tüm ülkelerin fosil yakıtlara yatırım yapmaktan vazgeçmelerinin zamanı gelmiştir. Yanlış arazi kullanımı, çevresel kirlilik, doğal varlıklar üzerindeki insan kaynaklı tahribat dünyayı bir kez daha üretim ve tüketim biçimleri hakkında düşünmeye zorlamaktadır. Yaşanılabilir, güvenli bir gelecek; temiz hava, sağlıklı gıda, yeterli su hakkımız için bu topraklarda termik santrale değil toprağa, tarıma ve doğanın bir bütün halinde korunmasına ihtiyacımız var. Umuyoruz bir sonraki adım, bölgedeki kömürlü termik santral yatırımlarından tamamen vazgeçilmesi ve alternatif enerji kaynakları üzerine yapılacak çalışmalara destek sağlanması olur” dediler.

BÜYÜK OVA İLAN EDİLMİŞTİ

5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununun 14. Maddesine göre “Tarımsal  üretim potansiyeli yüksek, erozyon, kirlenme, amaç dışı veya yanlış kullanımlar gibi çeşitli nedenlerle toprak kaybı ve arazi bozulmalarının hızlı geliştiği ovalar; kurul veya kurulların görüşü alınarak, Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulu kararı ile büyük ova koruma alanı olarak belirlenir.” Kırklareli Büyük Ovası söz konusu maddeye istinaden alınan Bakanlar Kurulu kararı ile 31.03.2018 tarih ve 30377 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak Büyük Ova ilan edilmiştir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.