DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 2069476-1,62%
Edirne
11°

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kosova’da Muhalefetten Osmani’nin Cumhurbaşkanlığına Ret

Kosova’da Muhalefetten Osmani’nin Cumhurbaşkanlığına Ret

ABONE OL
19 Mart 2021 13:44
Kosova’da Muhalefetten Osmani’nin Cumhurbaşkanlığına Ret
0

BEĞENDİM

ABONE OL

14 Şubat’ta gerçekleştirilen seçimlerde şekillenen yeni Kosova parlamentosu, önümüzdeki hafta ilk oturumunu gerçekleştirerek ülkenin yeni hükûmetini ve yeni cumhurbaşkanını belirleyecek.

Zambak.ba’da yer alan habere göre; Parlamento seçimlerinde kan kaybına uğrayarak muhalefete düşen Kosova Demokratik Partisi (PDK), Kosova Demokratik Birliği (LDK) ve Kosova’nın Geleceği İçin İttifak (AAK) partileri, seçimlerde 300 binden fazla vatandaşın desteğiyle en fazla oy alan siyasetçi olan Vyosa Osmani’nin Cumhurbaşkanlığı adaylığını desteklemeyeceklerini duyurdu.

Kosova Meclisi, ilk oturumunu 22 Mart tarihinde Meclis Başkanı’nı seçmek üzere gerçekleştirecek. Kosova basınında yer alan haberlere göre bu oturumun hemen ardından Kendin Karar Al Hareketi (Vetevendosje) lideri Albin Kurti’nin liderliğinde yeni hükûmetin kurulması için bir oturum daha gerçekleştirilecek.

Kosova’nın müstakbel başbakanı Kurti, azınlık partilerinin desteklerini açıklamasıyla birlikte yeni hükûmetin kurulması için gerekli meclis çoğunluğunu sağlamış bulunuyor. Fakat seçimlere Kendin Karar Al Hareketi’nin listesinden giren Vyosa Osmani’nin cumhurbaşkanı seçilebilmesi için muhalif milletvekillerinin en azından parlamentoda bulunmaları gerekiyor.

Kosova Cumhurbaşkanı, Kosova Parlamentosu tarafından, parlamentodaki tüm milletvekillerinin üçte iki çoğunluğu sağlaması şartıyla, gizli oyla dolaylı olarak seçiliyor. Eğer adaylardan hiçbiri üçte iki çoğunluğa ulaşamazsa, üçüncü oylamada en fazla oyu alan aday seçiliyor. Üçüncü oylamada da cumhurbaşkanının seçilememesi halinde ülke, 45 gün içerisinde yeniden seçimlere gidiyor.

Fakat Kosova Parlamentosu’ndaki muhalif partiler PDK, AAK ve Nisma, Osmani lehine oy kullanmayacaklarını açıkladı.

PDK Lideri Enver Hocay, Çarşamba günü yaptığı açıklamada Osmani’nin adaylığını desteklememe kararı aldıklarını söyledi. LDK’nın yeni lideri Lumir Abdiciku da partilerinin yeni hükûmette yer almayacağını ve cumhurbaşkanı adayı Osmani lehine oy kullanmayacaklarını söyledi.

Vetevendosje lideri Kurti, Osmani ile seçim öncesi bir ittifak tesis etmiş ve seçimlere aynı listeden girmişlerdi. İttifak çerçevesinde Kurti, Vetevendosje’nin Cumhurbaşkanı adayı olarak Osmani’yi göstermeyi kabul etmişti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.