DOLAR 32,5068 -0.11%
EURO 34,9462 0.3%
ALTIN 2.431,010,34
BIST 9.716,77-0,05%
BITCOIN 2081928-0,96%
Edirne
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Mostar Saru Saltuk Tekkesi (Blagay) turizmin gözdesi

Mostar Saru Saltuk Tekkesi (Blagay) turizmin gözdesi

ABONE OL
20 Mayıs 2020 22:39
Mostar Saru Saltuk Tekkesi (Blagay) turizmin gözdesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Blagay, Mostar’ın içinden de geçen ve Bosna-Hersek’in en büyük nehirlerinden biri olan ‘’Neretva’’nın önemli kollarından biri olan ‘’Buna Nehri’’nin doğduğu yer. Küçük bir yerleşim birimi olan Blagay’ı önemli kılan ise hemen su kaynağının bulunduğu mağaranın yanı başında bulunan ‘’Blagay Tekkesi’’.

Bölge 1465’de Osmanlıların eline geçtikten sonra muhteşem bir doğaya sahip bu bölgede kurulan bu tekke Bosna’nın yerel halkı olan Boşnakların (Bosniak) hızla Müslümanlığı seçmesinde çok önemli bir rol oynadı. Hala bir çok Boşnağın ‘’Biz Osmanlıyız!’’ demesinin sebebi de bu karşılıklı büyük sevgiydi.

Bu sevginin simgesi de Blagay Tekkesi’ydi. Oldukça mütevazı bir tekke olan Blagay, etrafına daha sonra yapılan binalarla artık oldukça görkemli. Yapılan binalar bölgenin ve tekkenin mimari dokusuna uygun ve bence oldukça başarılı. Sokullu Mehmet Paşa’nın köyü olan Sokoloviç’de, Sokullu’nun köyüne armağan ettiği, 500 yıllık camiye yapılan restorasyonu gördükten sonra burası gerçekten de çok iyi korunmuş diyebiliriz.

Blagay Tekkesi’nin bir de çok önemli kahramanı var: Sarı Saltuk…

Sarı Saltuk, Fatih Sultan Mehmet’in oğlu Cem Sultan’ın himayesinde derlenen ‘’Saltukname’’ adıyla da bilinen halk efsanesinin kahramanı. Anadolunun ve Rumelinin fethi sırasında önemli rol oynayan efsaneleştirilmiş bir bektaşi babası.

Sarı Saltuk, Dede Korkut, Nasreddin Hoca gibi çok geniş bir coğrafyanın destan kahramanı. Bu yüzden birçok yerde türbesine rastlamak mümkün. En ünlüleri ise İznik ve Blagay’da ki türbeler. Güçlü, korkusuz ama bir o kadar da bağışlayıcı ve hakkaniyetli bir kahraman olan Sarı Saltuk, bu özellikleriyle birçok coğrafyada halkın sevgilisi olmuş. Hatta sadece müslümanlar için değil hıristyanlar için de önemli bir kahraman. Bu yüzden Blagay Tekkesi’ni her dinden yüzbinlerce kişi ziyaret etmekte.

12 türbesi olduğu söylenen Sarı Saltuk’un bu kadar çok türbesinin olmasının sebebinin, İslamiyet’in yayılmasını sağlamak amacıyla türbelerinin birden fazla yerde olmasını kendisi istemesi olduğu rivayet ediliyor.

Blagay Tekke’sinin girişinde bulunan balık restaurantları, ‘’Buna’’ nın kaynağında avlanan lezzetli balıklarıyla ünlü… Tekkeye geldiğinizde bu güzel restaurantalarda hem güzel bir yemek yiyebilirsiniz hem de bu doğa harikasını ve Blagay Tekkesi’nin o güzel mimarisini doya doya izleyebilirsiniz. Ayrıca Türk kahvesi ve çayı da mevcut.

Kaynhak: http://www.bosnahersek.ba/

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.