DOLAR 32,3326 0.25%
EURO 35,0475 -0.23%
ALTIN 2.282,820,25
BIST 8.985,822,03%
BITCOIN 22801091,00%
Edirne
18°

KAPALI

13:15

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

“Ormanları, çocuklarımızdan ödünç aldık”

“Ormanları, çocuklarımızdan ödünç aldık”

ABONE OL
26 Nisan 2021 15:56
“Ormanları, çocuklarımızdan ödünç aldık”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

https://bnr.bg’de yer alan haber de, Ağaçlandırma, Dolna ve Gorna Hubavka köyleri arasındaki “Kaleto” mevkiinde gerçekleştiriliyor ve ağaç dikme kampanyasına tüm orman işletmesi çalışanları katılıyor. Fidan dikme çalışmalarının hafta sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.

“Kuzeydoğu Orman İşletmesinin bir parçası olan Omurtag Devlet Orman İşletmesi çalışanları şu anda 73 dekarlık bir alanda karaçam, kızılçam, Sapsız meşe ve ıhlamur fidanları dikiyor. Yeni ormanı oluşturmak için 30.000’den fazla ağaç kullanılacak ve işletme, Gorna Oryahovitsa’dan konteynerlerde karacam, Targovişte’den ıhlamur, Varbitsa’daki fidanlıktan ise Sapsız meşe ve Saçlı meşe fidanları satın aldı.

Bulgaristan Radyosuna konuşan Omurtag Devlet Orman İşletmesi Müdürü müh. Krasimir Nikolov, işletme hakkında şunları anlattı:

“Orman işletmesi 32 bin hektarı kaplıyor, bunlardan 19-20 bini devlet, geri kalanı ise belediye, özel ve tüzel mülkiyet olmakla birlikte belediye ormanları Antronovo ve Omurtag olmak üzere iki belediyeye ait.

Ormanlar, karma ağaç türlerinden oluşuyor ve geniş yapraklı türler çoğunlukta. Buradaki sivri yapraklı ormanlar, geçen yüzyılın 60-lı, 70-li ve 80-li yıllarında dikildi.

Bu yıl “Orman Haftası”, gerek pandeminin, gerkese seçimlerin gölgesinde kaldı. Sizler, orman işletmesi olarak ağaçlandırma kampanyasına devam ediyorsunuz. Son habere göre, Dolna ve Gorna Hubavka köyleri arasındaki “Kaleto” mevkiinde ağaçlanırma yapıyorsunuz?

Müh. Krasimir Nikolov şu cevabı verdi: “Ağaçlandırma, bu günlerde söz ettiğiniz bölgede yürütülüyor, fakat ormancılık faaliyetlerimiz “Orman Haftası” ile sınırlı kalmıyor. Bizler ormana bütün yıl boyunca hizmet ediyoruz, önce fidanların dikilmesi, onların büyümesi, kazılması, gerektiği zaman haşereye karşı ilaçlanması, tek sözle bu süreç yıl boyu, hafta boyu, her gün yürütülüyor.

Tabii ki “Orman Haftası”nda bu tür çalışmalarının yankı bulması, güzel bir olay. İki yıldır pandemi nedeniyle gönüllü kişilerin ağaçlandırılma kampanyasına katılamamalarından dolayı çok üzgünüm. Şimdi salgın önlemlerini uygulamaya çalışıyoruz.

Dediğimz gibi, ormancılık faaliyetlerine bir gün bile ara verilmiyor-ağaçlar dikiliyor, kazılıyor, korunuyor.

Orman işletmesinin planlarına göre, bölgeye has ağaç türlerinin dikilmesine özen gösteriyor ve bu ağaç türlerünün de korunmasına dikkat ediyoruz, öyle ki “geleceğin ormanı” güzel ve kaliteli bir orman oldun! “Deliorman, Deliormandır! B uraya has yerli meşe türleri ağır basıyor-Macar meşesi,Saçlı meşe, Gürgen ve Stara planina, Sıra dağların eteklerinde Kayın ağaçı da görülüyor, tek sözle bölgede karma ormanlar mevcut ve sizin de tanımladığınız gibi buradaki ormanlar “Deli” olmaya devam ediyor.

Sayın Nikolov, Nisan ayı yağışlı geçiyor, fakat sayılı günler sonra örneğin 1 Mayıs, 6 Mayıs günlerindfe insalar ormanlara akın edecek. O zaman da ne yazık ki, orman yangını haberleri gelmeye başlıyor. Ormanlarımız neden ve nasıl koruyalım?

“Size burada 2 örnek vermek istiyorum. Bir önceki ve geçen yıl iki kişi ateş yakma sırasında öyle yangınlara neden oldular ki, 2-3 gün boyunca yangın söndürme çalışmaları yürütüldü, tüm çalışanlar günlerce yangın söndürmeye çalıştı.,Ayrıca İtfaiye ve polis birlikleri de bu çalışmalara katıldı. Tek sözle, yangınların sürdüğü günlerde neler yaşadığımızı çok iyi biliyorum ve bundan dolayı da vatandaşlara çağrıda bulunuyorum. Aralarında son derece vicdanlı vatandaşlar var, ormanda geziler sırasında ateş yakarken çok dikkatli olmalarını istiyorum. Çünkü bir ormanın yetiştirilmesi yılları alıyor, oysa dakikalar içerseinde yok oluyor.

Ormanlarda yapılmamasını Omurtag Devlet Orman İşletmesi Müdürü şöyle sıraladı:

“Maalesef birçok yerde ormanlara çöplere sık sık rastlıyoruz, gerek orman gezileri, gerekse av  sezonu sırasında herkes biriktirdiği çöpleri, su şişlerinin bir torba içine koyabilir, hatta ormanda çöp görünce de bunu yapabilir. Ormandan çıkınca ilk çöp kovasına atabilir. Evimizn nasıl temiz tutuyorsak, ayni şekilde de ormanı temiz tutalım. Herkese sağlıkllı ve mutlu olmalarını diliyorum. Ayrıca orman sevgisi ailelerde daha çocuk yaşlarında başlamalı.

Orman geleceğimizdir, orman ak çiğerlerimizdir, ormanları çocuklarımızdan ödünç aldık. Doğru, yakmak için odunu oradan alıyoruz, sanayide kullanılan kerestlere oradan geliyor, fakat herşey ölçülü ve hesaplı bir şekilde yapılmalı. Dediğim gibi orman bizim geleceğimizdir.

Ormancılık, nasıl bir meslektir?

“Ormancı, herşeyden önce bir insandır. Ve ormancılık bir meslektir, ormana karşı sevginin şart olduğunu da buradan belirtmem gerekiyor. Ormanı sevmek, onu korumak ve ormanın verdiği nimetleri kurallara göre kullanmaktır onun görevi.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.