DOLAR 32,3359 0.16%
EURO 35,1817 -0.03%
ALTIN 2.241,13-0,09
BIST 8.718,11-1,25%
BITCOIN 2095486-5,25%
Edirne
11°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tekirdağ’da buğday çalıştayı yapıldı

Tekirdağ’da buğday çalıştayı yapıldı

ABONE OL
4 Şubat 2023 12:46
Tekirdağ’da buğday çalıştayı yapıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, dünyada buğday fiyatlarında dalgalanma beklendiğini belirterek, “Ukrayna ve Rusya buğday ticaretinde önemli role sahipler. İki ülke arasındaki kriz ve sorunlar dünya ticaretini etkiliyor.” dedi.

FAO, BM Dünya Gıda Programı (WFP) ve Birleşmiş Milletler Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu tarafından, Tarım ve Orman Bakanlığı işbirliğinde yürütülen, “Türkiye Buğday Sektörü için Tedarik Zinciri Analizi: Dayanıklı Bir Gıda Sisteminin Oluşturulması Projesi” kapsamında Tekirdağ’da gerçekleştirilen çalıştayda, AA muhabirine açıklama yapan Selışık, dünyada önemli bir ürün olan buğdayın geleceğini tartışmak ve analizler yapmak için bir araya geldiklerini söyledi.

Buğday üretiminde Türkiye’nin dünyada önemli bir paya sahip olduğunu belirten Selışık, “Buğday sektörü fiyat açısından takip ediliyor. FAO’nun rakamlarına göre, buğday üretiminde sıkıntı olmayacağı yönünde tahminler var. Türkiye’de geçen sene üretimde yüzde 11’lik bir artış oldu. Yaklaşık 20 milyon ton buğday üretildi.” dedi.

Selışık, dünyada buğday fiyatlarında dalgalanma beklendiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Bunun da nedeni Ukrayna’da süren savaş. Ukrayna ve Rusya buğday ticaretinde önemli role sahipler. İki ülke arasındaki kriz ve sorunlar dünya ticaretini etkiliyor. Kuraklığın ve iklim değişikliğinin getirdiği etkilerle, buğday sektörü stratejik bir ürün olduğundan, ülkeler açısından daha da önemli hale geliyor. Elindeki stokunu kontrollü şekilde ticarete konu eder bir hal alıyor. Bu da fiyatlara yansıyor. Ürün olsa bile satış gerçekleşmeyebiliyor.”

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Güneş de buğdayın ekiminden un olana kadarki süreci üreticilerle değerlendireceklerini ifade etti.

Türkiye’nin buğday stoklarıyla geleceğe güvenle bakmak istediğini aktaran Güneş, “Türkiye önemli buğday üreticisi ülkeler arasında ilk 10’a giriyor. Aynı zamanda buğday üretimini artırmak isteyen bir ülke. Bunun yanında un ve makarna sektörünü dikkate aldığımız zaman kendini geliştiren bir ülke. Bunu nasıl daha da geliştirebiliriz, dışsal sorunlara karşı nasıl dayanıklı hale getirebiliriz, bunun tartışması ve raporlanmasının yapıldığı bir çalışma içerisindeyiz.” diye konuştu.

Güneş, küresel iklim değişikliği nedeniyle kuraklığa dayanıklı buğday çeşitlerinin yetiştirilmesinin önem kazandığını, Tarım ve Orman Bakanlığının bu konuda önemli çalışmalar yaptığını kaydetti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.