DOLAR 32,3248 0.22%
EURO 35,1209 -0.04%
ALTIN 2.302,431,11
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 23000142,83%
Edirne
18°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Turizm sektörü kadro sıkıntısı çekiyor”

“Turizm sektörü kadro sıkıntısı çekiyor”

ABONE OL
26 Nisan 2021 15:46
“Turizm sektörü kadro sıkıntısı çekiyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

https://bnr.bg/’de yer alan haber de, Covid-19 salgını, turizmi en büyük kurbanlarından biri haline getirdi ve bu sektörde çalışanlar birçok sorunla karşılaştı. Bu sorunlar bir taraftan otelcilerin verimli yaz ve kış sezonu olup olmayacağına dair endişeleri, diğer taraftan personeline istikrarlı istihdamı garanti edememekle ilgili.

Turizm sektöründeki sorunların ele alındığı konferansta konuşan Kranevo’da оtel yöneticisi olan Vladislav Velikov “Çalıştığım otel turistleri karşılamaya hazır, kaliteli ekibe sahip ve sezon başında rezervasyonları olan şanslı birkaç otelden biriyiz” dedi. Velikov iş hayatında nitelikli personel işe alımıyla ilgili başarılı yöntemleri öğrenmiş biri. İnsan kaynaklarını olumsuz yönde etkileyen unsurları da iyi biliyor: “Kadrolarla yaşanan problemler çok. Bunlardan biri güven eksikliği. Sektör bu güveni, suçu olmamasına rağmen, daha salgının başında kaybetti. Kaliteli insanların büyük bir kısmı hem ödeme, hem de yıl boyunca istihdam sunan başka alanlara yöneldi. Karşılaştığımız diğer sorun ise personelin amacının olmaması ve bizim bu yönde eksik kalmamızla ilgili. İnsanlara doğru yolu göstermek, anlatmak gerek, ülkedeki en ilginç bu sektörde çalışmaya değer.” dedi Vladislav Velikov.

Ancak okullar ve iş dünyası arasındaki bağlantının çok sağlam olmadığı görülüyor.

Varna’da “Prof. Dr. Asen Zlatarov“ Turizm Meslek Lisesi öğretim görevlisi Vanya Emilova’nın sözleri bunu kanıtlıyor:

“Öğrencilerin öğretim yılı boyunca gerçek bir ortamda pratik yapmaları yönünde taleplerimiz çoğu zaman işverenler tarafından kabul edilmiyor. Bir de işverenlerin öğrencilere ücret ödeme yükümlülüğü olmamasına rağmen, bununla karşılaşıyoruz”.

Emilova öğrencilerin uygulamalı ders dönemlerinin aktif yaz sezonunda olması gerektiğine inanıyor, aksi takdirde öğrencilerin barmen, aşçı, garson gibi mesleklerde etkin bir şekilde eğitim almalarının mümkün olmadığını düşünüyor.

Vanya Emilova sözlerine şöyle devam etti: “5 yıldan bu yana iş dünyasından bize gelen bir teklif bile yok. Bize el uzatan baş aşçıların sayıları az, ama yine de var. Öğretmenler ve baş aşçılar arasında bilgi alış- verişinin daha sonra öğrencileri eğitirken çok faydalı olacağına inanıyorum”.

Turizm lisesi yine de sektördeki işverenlere öğrencilerini tanıtma fırsatlarını araştırmaya devam ediyor. Bunlardan biri her yıl düzenlenen ve farklı bölümlerdeki en iyilerin seçildiği yarışmalar oluyor. Yarışmalarda derece alan genç katılımcılara fark edilme fırsatı sunuluyor, ardından otel ve restoran işletmeciliği alanında staj veya işe başlama fırsatı sağlıyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.