DOLAR 32,3725 0.16%
EURO 34,9560 -0.33%
ALTIN 2.324,230,22
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22716840,84%
Edirne
16°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Ülkemize gelen ikinci parti grip aşı sayısı da talebi karşılamıyor”

“Ülkemize gelen ikinci parti grip aşı sayısı da talebi karşılamıyor”

ABONE OL
20 Ekim 2020 16:37
“Ülkemize gelen ikinci parti grip aşı sayısı da talebi karşılamıyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

www.kircaalihaber.com’da yer alan haber de, Kostov, beklenen aşıların artık Bulgaristan’da olduğunu, ancak henüz eczanelerde bulunmadığını, bu nedenle eczanelerin önünde kaç kişi toplanırsa toplansın, satın alacak aşı olmadığını açıkladı. Onun ifadesine göre, teslim edilen aşı dozları beklenenden daha az.

Eczane Sahipleri Derneği Başkanı, “5-10 aşı teslim edilecek eczaneler var. Bir eczanede aşı sırasına giren 200-300 kişi varken 5-10-15 aşı teslim edilecek” diye uyardı. Kostov, aşıların birçoğunun hastaneler için ve bir kısmının da aile hekimleri için ayrıldığına dikkat çekti.

Kostov, eczanelerin önünde kalabalıklaşmanın bir anlamı olmadığı konusunda ısrarcıydı, çünkü teslim edilen aşı miktarı son derece yetersiz olacak.

Dernek Başkanı, “En az geçen yılki kadar aşı almayı bekliyorduk, ancak gerçekte onlarca kat daha az aşı alacağız. Yapılan açıklamada bu 70 000 doz aşının genel nüfusa, doktorlara ve diğer amaçlara yönelik olmadığı belirtildi” dedi ve koronavirüs (COVID-19) ile mücadelede ön saflarda yer alan görevlilerin günde 1 000-2 000’den fazla insanla temas kurduğunu ve aşılanmalarının iyi olacağını sözlerine ekledi.
Kostov, “İnsanlar eczanelere koşacak, ancak ne bugün, ne yarın veya sonraki gün aşı olmayacak. Çok az sayıda aşı olacak, onlar da hızlı bir şekilde satılacak” diye tahminde bulundu.

Dernek Başkanı, grip aşısının etkinliğinin % 100 olduğunu garanti etmediğini, ancak etkinliğinin % 36 ile % 50 arasında olduğunu vurguladı. Kostov,” Başka bir virüs türü tarafından enfekte olabilirsiniz, ancak aynı tür tarafından enfekte olsanız bile yine de garanti yok” dedi. Onun ifadesine göre, geçtiğimiz hafta koronavirüs vakalarında sıçrama yaşanmasından sonra maske talebi % 20’den fazla arttı. Bağışıklık güçlendiren ürünlerine talep ise % 35’den daha fazla.

Kan oksijen doygunluğunu ölçen cihazlar da aranmaya başlandı. Kostov, nefes almakta güçlük çektikleri için bu cihazları arayan insanlar olduğunu açıkladı.

Dernek Başkanı, eczanelerde satılan maske, dezenfektan ve diğer ilaç ürünlerinin fiyatlarında ciddi bir düşüş olduğuna dikkat çekti. Maske satışı geçen yılın aynı dönemine göre 100 kattan fazla arttı.

Hatırlanacağı üzere Sağlık Bakanlığı Başmüfettişi Doç. Dr. Angel Kunçev, devletin, önceki yıllarda % 3 ile% 5 arasında olan aşılama oranının bu yıl % 15-16’ya yükseltilmesini sağlayacak miktarda aşı siparişi verdiğini açıkladı. Ancak Doç. Dr. Kunçev, yüksek aşılama oranı hedefine rağmen kendi ifadesine göre koronavirüs salgını durumundan dolayı grip aşısına ilgi çok daha yüksek olacağı için aşıların yeterli olup olmayacağını tahmin etmekten kaçındı.

Bundan sadece iki hafta sonra eczanelerde satışa sunulan grip aşılarının tükendiği ortaya çıktı. Ardından Eczane Sahipleri Derneği Başkanı Nikolay Kostov, ikinci parti aşılar teslim edildiğinde acele edip satın almaları konusunda insanları uyardı, çünkü onların tekrar çabuk tükenmesi bekleniyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.