DOLAR 32,3791 0.18%
EURO 34,9922 -0.26%
ALTIN 2.324,060,21
BIST 9.068,04-0,13%
BITCOIN 2262631-0,96%
Edirne
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Yurtdışındaki Bulgaristan’lılar, ülkemizin Dünya’daki yüzü sayılır”

“Yurtdışındaki Bulgaristan’lılar, ülkemizin Dünya’daki yüzü sayılır”

ABONE OL
19 Aralık 2020 15:21
“Yurtdışındaki Bulgaristan’lılar, ülkemizin Dünya’daki yüzü sayılır”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

https://bnr.bg’de yer alan haber de, En peki bayramlar, gelenekler, her Bulgar evine has bazı değerler onları ülkesine daha da yakın kılıyor. Bulgaristan özlemini onlar küçük kafelere, kitapçılara, Bulgar usulü restoranlara taşıyor, Bulgarca kitaplar raflarında yaşatıyor.

20 yıldan beri Güney İtalya’da yaşayan Margarita Lazarova; “Yurtdışında yaşayan Bulgaristan vatandaşları en çok Bulgarca konuşmayı, Bulgar dilini özlüyor” dedi.

Serbest zamanlarında Margarita Bulgarca masallar yazıyor ve onları dünyanın farklı noktalarından göçmen Bulgar çocuklarına gönderiyor. Gençlerin halkın ruhunu ve sıcaklığını koruması gerektiğine inanıyor.

Bulgaristan vatandaşları çalışkanlık, terbiye ve aile değerleriyle, bu vasıflarını yurtdışına da taşıyor. Dünyada ün kazanmış Bulgarlar da az değil. Onlardan birisi  modacı Milena Atanasova.

Milena’yı da bu yıl Bulgaristan Radyosunda tanıttık. Alexander McQueen, Stella McCartney gibi ünlü moda devlerine çalışmış, hatta çok seçici olan Karl Lagerfeld bile kendisi için Paris’te Bulgar Moda Atölyesinde övgüler yağdırmış bir isim.

Mylèna çok mütevazi bir evde büyümüş, aile her zaman nezaket ve sadelik duygularını ona aşılamış. Bu duygular da onu modanın en yüksek seviyelerine kadar ulaştırdı. Sofya’nın tozlu yollarından Paris’in moda podyumlarına giden yolu Mylèna Atanassova’dan öğrendik.

Yurtdışında yaşayan ve göğsümüzü kabartan bir başka Bulgaristanlı ise ABD’den Tanya Kostova.

Tanya, California ve diğer eyaletlerden Bulgarları birleştirmeyi başaran bir isim. “Bulgaristan’a ve Bulgarlara karşı ilgim, aşkım, tarih, gelenek ve ruhuna olan sevgimi her zaman kalbimde taşıyacağım.  Sanıyordum ki kimse içimdeki bu vatan sevgisine ilgi göstermeyecek. Fakat öyle oldu ki, birçok vatandaşı bağrımızda toplamayı başardık” dedi.

Kostova San Fracisco’da ‘Antica Bulgaria’ adlı kültür derneği kurmuş ve orada halk oyunları, dans ve şarkı grubu ve ailelerin katılabileceği Bulgar Pazar okulu oluşturmuş.

Ukrayna ve Moldova’da Bulgar kökenli vtandaşların yaşadığını biliyoruz. Ancak Kazakistan’da da Bulgar diasporası bulunuyor. Orada 4 500 Bulgar yaşıyor. Geçen yüzyılın başında onlar oraya yerleşimiş ve yerli halk onlara kil ve samandan ev yapmayı öğretmiş. Kazakistan’daki Bulgarları bize  ‘Zdravets’ Kültür Merkezi yöneticisi, Kazakistan Pavlodar’da yaşayan Valentina Şatova anlattı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.