DOLAR 32,5648 0.15%
EURO 34,9135 0.71%
ALTIN 2.431,81-0,02
BIST 9.645,02-0,50%
BITCOIN 21765920,93%
Edirne
14°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

16 bin 544 öğrenciye ücretsiz yemek

16 bin 544 öğrenciye ücretsiz yemek

ABONE OL
2 Şubat 2023 11:21
16 bin 544 öğrenciye ücretsiz yemek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Önder Arpacı, düzenlediği basın toplantısında, 2022-2023 eğitim öğretim yılının birinci döneminde Milli Eğitim Bakanlığı’nın yatırımları ve projeleri hakkında bilgi verdi.

Serhat Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde dün sabah gazetecilerle bir araya gelen Arpacı, ikinci dönemden itibaren toplamda 16 bin 544 öğrenciye ücretsiz yemek verileceğini söyledi.

Yemekleri, Serhat Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin öğrencilerinin ve öğretmenlerinin hazırlayacağını belirten Arpacı, yardımcılarıyla beraber üretim yapılacak okulun tesislerini inceledi.

Günlük 7 bin ekmek kapasitesi olan fırın başta olmak üzere, kuaförlük, cilt bakımı ve mutfak bölümlerini gezdiren Arpacı ve beraberindekiler buradaki öğretmenlerden bilgi aldı.

Arpacı, basın mensuplarına, ana sınıfı öğrencilerinin yemeklerini, öğretmenlerin gözetiminde liseli ağabey ve ablalarının hazırlayacağını söyledi.

Arpacı, Milli Eğitim Bakanlığı’nın tüm Türkiye’de 5 milyon öğrenciye ücretsiz yemek dağıtımı hedefinin önemli bir hizmet olduğunu söyleyerek şunları anlattı;

“DEZAVANTAJLI OKULLARDAKİ 2 BİN 233 ÖĞRENCİMİZ ÜCRETSİZ YEMEKTEN YARARLANDI”

“Bakanlığımız 5 milyon öğrenciye ücretsiz yemek dağıtımı için çalışmalara başladı. İnşallah ikinci dönem yani 6 Şubat’ta bütün okul öncesindeki, anasınıflarındaki ve taşımalıyla gelen öğrencilerimiz burada yemeklerini ücretsiz olarak yiyecekler. 5 milyon hedefi son derece önemli. Anaokulu ve anasınıfındaki bütün öğrencilerimize ücretsiz yemek veriyoruz parolasıyla bakanlığımız bunu başlattı. 1 milyon 800 binden, 5 milyona çıktı ücretsiz yemek dağıtımı. Bu yiyecekler bu okulun atölyelerinde hazırlanıyor. Bütün anasınıflarımıza ücretsiz olarak dağıtılacak. Üretimleri de yine burada yapılacak. Meslek lisesini okuyan öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz tarafından hazırlanıyor. İlimizdeki yemek dağıtımı tamamen Edirne Serhat Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne yapılmış olacak. Bakanlığımızca Edirne’de 5 bin 974 öğrencimize birinci dönemde yemek dağıtıldı. Bunlardan okul öncesi 154 öğrencimiz yararlandı. Taşımalı dan 4 bin 826 öğrencimiz yararlandı. Pansiyondan 994 öğrencimiz yararlandı. Ayrıca valiliğimizce dezavantajlı okullarımızda bulunan ilkokul ve ortaokullarda da toplam 2 bin 233 öğrencimiz ücretsiz yemekten yararlandı. İkinci dönem 6 Şubat’tan itibaren ise yemek verilecek toplam öğrenci sayımız 16 bin 544 öğrencimize ücretsiz yemek dağıtılacak.

“OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ORANINI YUKARI SEVİYELERE ÇIKARTTIK”

İl geneli sayımıza baktığımızda 290 okulumuz var. Bunun 45 tanesi özel okul. Öğretmen sayımız özel okul ve devlet okulu olmak üzere 5 bin 164 tane. Derslik sayımız 3 bin 980. Öğrenci sayımız 59 bin 674 olmak üzere birinci dönemi biz bu şekilde tamamladık. İnşallah ikinci döneme de hayırlısıyla 06 Şubat’ta başlamış olacağız. Bakanlığımızın başlatmış olduğu anaokulu yapımıyla ilgili olarak bakanlığımız toplam Türkiye genelinde 6 bin 400 anaokulu açtı. 5 yaştaki okullaşma oranı itibariyle baktığımız zaman yüzde 65’ten, yüzde 99’a yükseldiğini görüyoruz. Edirne özeline baktığımız zaman 3-5 yaş artış oranımız yüzde 4.99 arttı. Yüzde 57.80 oldu. 4-5 yaş aralığında yüzde 74.02, artış oranımız 8.17 bir önceki yıla göre. 5 yaşta Edirne’de yüzde 91.25 olan oranımız yüzde 99’a çıktı, artış oranımızda 7.96. Bizde Bakanlığımızın politikaları çerçevesinde Edirne’de okul öncesindeki eğitimin artış oranını gerçekten güzel bir şekilde çıkarttık. Bu da bize hep beraber gurur vermektedir.

“MESLEKİ EĞİTİMDE ÇIRAK VE KALFA SAYISI BİR YILDA YEDİ KAT ARTTI”

Bakanlığımız başlatmış olduğu projelerde özellikle mesleki eğitime çok önem veriyor. Mesleki eğitimde çırak ve kalfa sayısı bir yılda tam yedi kat arttı. 1 milyon 200 bin çırak ve kalfa oluştu. Edirne özeline baktığımız zaman 2021 yılında 284 öğrencimiz vardı mesleki eğitim merkezimizde. 2022 yılında bu oran 657’ye çıktı. Oransal baktığımız zaman yüzde 131 oranında artış yaşandığını görüyoruz. Bunun yanında ustalık ve telafi eğitimi programları da var. Yani lise mezunu olupta sanayide çalışan öğrencilerimizin almış oldukları eğitimlerle toplam bin 137 öğrenci ustalık ve telafi eğitimini tamamlamış oldu. Buda bizim yine mesleki eğitime vermiş olduğumuz önemden kaynaklanmaktadır. Bu oranda çok takdire şayan bir orandır.

“DÖNER SERMAYELERİMİZ ARTTIKÇA ÇOCUKLARIMIZ BUNDAN YARARLANIYORLAR”

Döner sermaye ise mesleki eğitimle alakalı. Yani öğrencilerimizin kendi elleriyle emekleriyle öğretmenlerimizle birlikte yapmış oldukları çalışmalardan döner sermaye oluşuyor. Her okulumuzun kendi döner sermayesi var yaptıkları işe göre. Biz Edirne özelinde baktığımız zaman 2020 yılında 541 bin TL olan döner sermayemiz 2021’de 2 milyon 540 bin TL’ye, 2022 yılında ise 6 milyon 303 bin TL’ye ulaşmış durumdadır. Burada emeği geçen bütün öğretmen ve öğrencilerimize çok teşekkür ediyorum. Gerçekten çok verimli bir çalışma yapıldı. Döner sermayelerimiz arttıkça çocuklarımız bundan yararlanıyorlar. Asgari ücretin 3’te1’i oranında minimum düzeyde öğrencilerimiz buradan katkı almaktadırlar. Bu da son derece sevindirici bir durum.

“HALK EĞİTİM MERKEZLERİMİZDE KURSİYERLERİMİZ İSTEDİKLERİ EĞİTİMİ ALIYORLAR”

Halk Eğitim merkezlerimize baktığımız zaman kursiyer sayılarımızda her ay 1 milyon kursiyer var. 3 bin 500’den fazla kursumuz ile beraber, bin tane halk eğitim merkezimiz çalışmaktadır. Edirne özeline baktığımız zaman 2021 yılında açılan kurs sayısı bin 676 idi. 2022 yılında 4 bin 379’a çıktı. Oransal baktığımız zaman yüzde 161 oranında artış olduğunu görüyoruz. Kursiyer sayısına baktığımız zaman 2021 yılında 26 bin 55 olan sayımız, 2022’de 93 bin 235’e çıktı. Oransal baktığımızda yüzde 258 düzeyinde bir artış olduğunu görüyoruz. Halk Eğitim Merkezlerimizden nüfusa göre yararlanma oranına baktığımızda ise Edirne’nin ortalaması yüzde 22.62’dir. Türkiye’deki ortalama ise 16,05’tir. Bu da son derece güzel bir veridir. Yani halk eğitim merkezlerimizde çeşitli alanlarda kursiyerlerimiz istediği eğitimi alabilmektedir. Edirne’de de büyük bir teveccüh olduğunu görmekteyiz.

“AİLE OKULU İLE BİLİNÇLİ BİLGİYİ ALIP, BİLİNÇ DÜZEYLERİNİ ARTTIRIYORLAR”

Aile Okulu ile Bakanlığımız bir milyon aileye ulaşmayı hedefledi. Sebebi ise aile içi iletişimi güçlü kılmak için ailelerimizi okulla buluşturuyoruz parolası ile yola çıkıldı. Bizler özellikle aile okulunun yapılmasını öğretmenler olarak çok arzuluyoruz. Sebebi, okuldaki öğretmen-veli-öğrenci üçgenini en iyi şekilde etkili bir hale getirmektir amacımız. Bu bağlamda Edirne merkezine baktığımızda açılan kurs sayısı 206’dır. Toplam kursiyer sayımız 6 bin 581’dir. Eğitimlerimiz devam etmektedir. İnşallah bu noktada aile içi iletişim, madde bağımlılığı, ilk yardım gibi çeşitli konularda velilerimize, uzmanlarımız tarafından aile okulu eğitimleri verilmektedir. Hem böylece velilerimiz okula gelmekte ve istedikleri konular hakkında da bilinçli bir bilgi alıyorlar ve bilinç düzeylerini arttırmış oluyorlar.

“KÖY YAŞAM MERKEZLERİ İLE KÖYLERİMİZ CIVIL CIVIL”

Köy yaşam merkezleri ise, atıl olan, kapalı olan köy okullarımızı açalım, köylerimiz şenlensin, cıvıl cıvıl olsun. Orada halk eğitim merkezlerimiz tarafından kurs verilsin, hem de eğer ki ihtiyaç varsa okul öncesine de orayı açalım, öğrencilerimiz oradan yararlansınlar. Bu bağlamda bakanlığımız Türkiye genelinde 2 bin 200 köy yaşam merkezini açtı. Edirne özeline baktığımız zaman 20 tane köy yaşam merkezi açıldı. Bunlardan 4 tanesinde anasınıfı da mevcuttur. Diğer kurslara baktığımız zaman ilk yardım, meyve fidan yetiştirme, budama, ceviz yetiştiriciliği, dikiş/nakış, drama, tiyatro, hijyen, aile eğitimleri gibi eğitimler verilmektedir. Yaptığımız ziyaretlerde halkımızın bunlardan çok memnun olduğunu görüyoruz. İnşallah önümüzdeki süreçte de tamamını açmayı hedefliyoruz.

“ORTAÖĞRETİMDE 10 BİN OKUL PROJESİNİ BAŞLATTIK”

Temel Eğitimde 10 Bin Okul projesinin ise lansmanı tamamlandı, bitti. Edirne’miz de toplam 18 okulumuzda Temel Eğitimde 10 Bin Okul projesi gerçekleşti. Bunun içinde toplam 8 milyon 262 bin TL bir harcama yapıldı. Hem okullarımızın bakım onarım kapsamındaki çalışmalar, materyal ve donatım desteği ihtiyaçları karşılanmış oldu.

Bakanlığımız ortaöğretimde de Ortaöğretimde 10 Bin Okul projesini başlatıyor. Bizde de inşallah 51 tane lisemizde, Ortaöğretimde 10 Bin Okul projesini başlatmış olduk. Buda ülkemiz için Edirne’miz için hayırlı ve uğurlu olsun diyoruz.

“YARDIMCI KAYNAK KİTABI PROJESİ, EDİRNE’DE EN GÜZEL ŞEKİLDE UYGULANMAKTADIR”

Milli Eğitim Bakanlığımız, Eğitim-Öğretim Yılının başında 160 milyon yardımcı kaynak kitabı ücretsiz olarak dağıttı. Bizler de Edirne’miz de 379 bin 277 adet ücretsiz yardımcı kaynak kitap dağıttık. Ders kitaplarının sayısına baktığımız zaman 487 bin 423 kitap sayısına ulaştık. Buda okullar açıldığı zaman her öğrencimizin sırasının üzerinde kitaplar hazır o şekilde eğitim öğretime başladılar. Buda bakanlığımızın başlatmış olduğu çok güzel bir projeydi. Edirne’de de en güzel şekilde uygulanmaktadır.

“BÜTÜN OKULLARIMIZ KÜTÜPHANEYE KAVUŞTU”

Kütüphane konusunda ise bütün okullarımız kütüphaneye kavuştu. 1 yılda 16 bin 361 yeni kütüphane yapıldı. 110 milyon kitaba ulaşıldı. Edirne’ye baktığımız zaman 174 bin olan kitap sayımız 2022’de 331 bine ulaştı. Artış oranımızda yüzde 90 seviyesinde. 45 okulumuza yeni kütüphane kuruldu. Köylerimiz de, ilçelerimiz de, şehir merkezimiz de şuanda kütüphanesiz hiçbir okulumuz yok. Kitap sayılarımızı sürekli olarak arttırıyoruz. Ayrıca 19 milyon karneye 19 milyon kitap projesi vardı. Bunu şehrimizdeki billboardlarda da yayınladık. Öğrencilerimize karnelerinin yanında kitaplarda hediye ettik. Böylece hem kitap sevgisini aşılamak hem de tatilde kitap okumalarını sağlamak amacıyla böyle bir etkinlik gerçekleştirdik” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.